zuzana sotová

Na základě dokumentů, které získalo mezinárodní společenství novinářů (ICIJ), nyní známých jako Pandora Papers, jsme zjistili, že Andrej Babiš přes podezřelé offshore schéma ve Francii nakoupil malé realitní impérium. Peníze na zámeček Bigaud a další parcely přitom půjčil sám sobě. Reportéři investigace.cz se proto vypravili na Azurové pobřeží, aby se na vlastní oči pokochali několika hektary pozemků s honosnými vilami, jež od roku 2018 spadají pod svěřenský fond AB private trust I.

Městečko Mougins přímo navazuje na známé letovisko Cannes a jeho klikatými uličkami se lze rychle dostat do centra, které leží na vrcholu kopce, odkud se otvírá krásný výhled na Azurové pobřeží. Centrum tvoří malebné cihlové domy, úzké uličky, barevnými křídami pomalované kamenné chodníky, umělecké ateliéry i drahé luxusní restaurace. Jsme na Francouzské riviéře, kde Mougins neproslulo pouze jako město umělců, pobývali tu i jiné celebrity nebo vysoce postavení politici. Právě tady v roce 2013 otevřel tehdejší ministr financí Andrej Babiš s velkou slávou restauraci Paloma.

Pro českou veřejnost jde o známý fakt, což ovšem neplatí pro obyvatele Mougins. Dokonce ani majitelka jedné z nedalekých restaurací nedokáže po konzultacích se svým personálem odpovědět na otázky, kdo je Andrej Babiš nebo kdo restauraci Paloma vlastní.

Dnes již zavřená restaurace Paloma. Foto: Zuzana Šotová

Podobně reagují i ostatní obyvatelé. „Paloma? Ta je zavřená,“ vysvětlují ženy na poště, sousedící s restaurací. Nic jim neříká ani fotografie současného českého premiéra. Na stejnou neznalost narážíme i v turistickém informačním centru nebo na městském úřadě. Všichni dotazovaní se shodují, že o žádných Češích v Mougins neslyšeli, a našeho premiéra neznají.

Kdo ale Andreje Babiše dozajista zná, je naopak místní starosta Richard Galy, který se s ním usmívá ze společné fotky. „Pan Galy, 15 let starosta Mougins, je rád, že jsme tu investovali,“ stojí v popisku na Babišově Twitteru. Starosta Mougins ale na naše dotazy odmítl odpovídat.

Díky své vyvýšené poloze lze z centra Mougins zahlédnout i vysokými zdmi a živými ploty obehnané vily, roztroušené převážně na jižním svahu směřujícím k moři. Jejich majitelé zjevně o zvědavce nestojí, což by mohlo vysvětlovat fakt, proč obyvatelé ani ne 20tisícového města nevědí, že jedním z pravidelných návštěvníků je šéf vlády jiné země. Jak ukázaly dokumenty z projektu Pandora Papers, za několik z těchto vil zaplatila Babišova firma Blakey Finance LTD z Britských Panenských ostrovů. A to prostřednictvím půjčky v hodnotě 15 milionů eur (cca 400 milionů korun) poskytnuté skrze Babišovu washingtonskou firmu Boyne Holding LLC Babišově monacké firmě SCP Bigaud. Mimo tento komplikovaný propletenec na celé transakci zaráží i samotná smlouva o půjčce – podle názorů odborníků je přinejmenším odfláknutá.

Brána od poslední nemovitosti, zvonky s názvy Babišových firem. Foto: Zuzana Šotová

Zhruba pět minut pěšky od centra se nachází nenápadná, z kopce se svažující ulička Chemin de la Mougine. Kousek od jejího začátku vykukuje zpoza hustého břečťanového porostu „Château Bigaud“. Z ulice není téměř nic vidět, jen žlutá zeď a kovová brána. Že jsme na správné adrese, ale dokazuje zásilka trčící z poštovní schránky adresovaná Monice Babišové. Ta se ostatně letním sídlem ráda chlubí na Instagramu a každé prázdniny používá hashtag Cannes s příslušným rokem, byť nikdy neuvádí, že rodinné fotky u fontány nebo s kamarádkami v bazénu pocházejí ze sídla firmy, jež oficiálně patřilo SCP Bigaud, která je od roku 2018 součástí svěřenského fondu jejího manžela.

Pandora Papers: Často kladené dotazy

Nad samotným zámečkem leží pečlivě udržovaný pozemek s nízkými palmami a olivovníky. V roce 2008 tam stála vilka, vysoké živé ploty nyní chrání jen prázdný plac. Naopak po cestě dolů kolem Château Bigaud narazíme na další rezidenci, spadající opět pod firmu SCP Bigaud. Je obehnána pouze plotem a na zahradě jsou tak vidět dva pracující muži. Jeden z nich mluví anglicky a překládá i vyjádření svého kolegy. Kdo jsou jejich zaměstnavatelé nebo majitelé pozemku, na němž pracují, ani jeden neví, ale „ten dům vedle (Château Bigaud) prý patří nějakým Čechům“. Sousedi, kteří o pár metrů dál zrovna nasedají do auta, o Babišovi také nikdy neslyšeli, ačkoli naproti jejich domu stojí kovová brána, za kterou se nacházejí další rezidence a pozemky vlastněné firmou SCP Bigaud.

Na poštovních schránkách před bránou jsou několikrát přelepovaná česká jména a názvy firem spadajících pod svěřenský fond AB (AB private trust I). Co krajané v Babišových nemovitostech dělají, není jasné. Ti, kteří zde stále žijí, ale i ti, kteří v Mougins pobývali dříve, na svých sociálních sítích vesměs uvádějí, že tam „mají práci“. Jak ta práce vypadá, popisuje jeden z nich na sociálních sítích: „Konkrétně tady 9h denně celý den pohyb na sluníčku, zvedání věcí, plení…“ Další zase nazval místo svého pobytu „francouzský hnízdo“. 

Na zvonek s názvy Babišových firem jsme zazvonili a zeptali se, zda se skutečně jedná o Babišovy nemovitosti. Anglicky nám někdo pouze úsečně odpověděl: „Není tu.“ A zavěsil.

Monacké schránky

Dalším cílem cesty po Azurovém pobřeží bylo Monte Carlo, kde má SCP Bigaud registrované sídlo. Po dlouhém hledání, kdy ani místní obyvatelé nedokázali lokalizovat její adresu, se nakonec ukázalo, že by firma měla své kanceláře mít ve vysoké, pískově žluté budově, zastrčené za rohem rušného bulváru. Na dané adrese jsme sice objevili malou kancelář s neprůhlednými dveřmi, za nimi ale sídlí společnost Monaco Business Centre, což je takzvaný „formation agent“ neboli firma, jež zakládá skořápkové společnosti, přebírá jejich poštu a vyřizuje za ně administrativu. 

Firma zakládající firmy. Foto: Zuzana Šotová

Zaměstnankyně tohoto zprostředkovatele pak vcelku ochotně vysvětlila, že SCP Bigaud sice jejich systém eviduje, ale na tomto místě nesídlí už od roku 2009 (tedy od svého založení), protože přestala platit administrativní poplatky, a proto by neměla adresu jejich společnosti využívat. „Ani ostatní firmy tady nemají kanceláře,“ popisovala žena situaci. „Jsou to jen schránky. Pokud je chcete kontaktovat, napište nám dopis nebo e-mail. Na SCP Bigaud ale žádný kontakt nemáme.“ 

SCP Bigaud byla v roce 2018 převedena jako akvizice pod další společnosti spadající do svěřenského fondu AB private trust. Kolik a zda za tento převod, de facto akvizici vlastní firmy, Andrej Babiš zaplatil, nám mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka odmítl sdělit.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková
Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.