Omarov zadržený v Praze plánoval vraždu íránské disidentky. USA žádají jeho vydání

Polad Omarov aspirující na pozici vora v zakoně, tedy šéfa ruské mafie, plánoval ve Spojených státech vraždu, a to na objednávku íránské vlády. Před spravedlností se skrýval v Česku. Američané odtajnili jeho obvinění, z něhož vyplývá, jak spolupracoval s Íránem a proč má být vydán do USA.

Omarov byl na začátku ledna zatčený v rámci mezinárodní policejní operace v Praze. Spojené státy poté okamžitě požádaly o jeho vydání, neboť je v USA obviněný z toho, že plánoval vraždu známé íránské disidentky Masíh Alínežád, která od Američanů dostala politický azyl.

Alínežád dlouhodobě kritizuje íránský režim za porušování lidských práv a svévolné zatýkání, mučení a popravy politických odpůrců, účastníků protestů i kritiků režimu.

Íránská vláda se proto už několikrát Masíh Alínežád pokoušela vylákat do Íránu a tam ji zatknout. V roce 2018 k tomu chtěli zneužít její příbuzné žijící v Íránu. S Alínežád se měli setkat ve třetí zemi, kde už by zároveň čekalo íránské ozbrojené komando a disidentku by uneslo do Islámské republiky. Íránská vláda

Známá íránská disidentka Masíh Alínežád, která dlouhodobě kritizuje íránský režim za porušování lidských práv a svévolné zatýkání, mučení a popravy politických odpůrců, účastníků protestů i kritiků režimu. Foto: Profimedia

podle Američanů za tuto službu jejím příbuzným nabízela peníze, ti to však odmítli. V roce 2019 byl jeden z jejích příbuzných odsouzen k osmi letům vězení jen na základě toho, že je s Masíh Alínežád v přízni.

V tom samém roce pak šéf íránských revolučních soudů deklaroval, že kdokoli bude Masíh Alínežád posílat videa z protestů, na kterých si ženy strhávají hidžáb a takto odhalují své vlasy, bude odsouzen k deseti letům vězení.

V letech 2020 a 2021 se íránská vláda opět pokusila Alínežád dvakrát unést do Íránu, kde by ji podle amerických tajných služeb čekala poprava. Agenti íránské tajné služby pro potřeby únosu najali v USA soukromé detektivy, aby Alínežád sledovali, nafotili a natočili. Pokročilý byl i samotný plán, jak dostat disidentku do Íránu, který zahrnoval rychlý přesun na lodích z New Yorku přes spřátelenou Venezuelu.

K tomuto textu najdete podkladové dokumenty v Neprůstřelné sekci.

Přidejte se do Klubu neprůstřelných a získejte k nim přístup.

Nakonec nic z toho íránské vládě nevyšlo, a tak si v roce 2022 najala tři členy ruského podsvětí, aby Alínežád zavraždili. Šlo o vora v zakoně Rafata Amirova, v Česku zadrženého Polada Omarova a nájemného vraha Chalída Mehdijeva. Americká policie měla tyto muže v hledáčku kvůli tomu, že patřili do organizované kriminální skupiny, jež prováděla únosy, vraždy, krádeže, vydírání i brutální útoky.

Šéf organizace Rafat Amirov

Rafat Amirov, známý pod přezdívkou Rome (Řím) nebo pod falešným jménem Farkhaddin Mirzoev, je původem Ázerbájdžánec s ruským občanstvím, který ale dlouhodobě žije v Íránu. Podle obvinění to byl právě on, kdo získal od íránské vlády zakázku na nájemnou vraždu disidentky. Amirov byl podle údajů vyšetřovatelů korunovaným vorem v zakoně, tedy šéfem jedné z odnoží ruské mafie. Svého výjimečného postavení si byl dobře vědom a rád jej dával na odiv, například tím, že si k narozenimám nechával vyrábět dorty ozdobené svým portrétem a osmicípými hvězdami neboli tetováním, jež většinu vorů v zakoně odlišuje od běžných kriminálníků.

Rafat Amirov, známý pod přezdívkou Rome (Řím) nebo pod falešným jménem Farkhaddin Mirzoev. Zdroj: Obžaloba US versus Amirov et al.

 

Zprostředkovatel Polad Omarov

V Česku zadržený Polad Omarov měl být podle obvinění zprostředkovatelem vraždy. V době, kdy násilnou smrt plánovali, měl pobývat v Česku a ve Slovinsku. Podle informací ukrajinského novináře Vitalije Gubina byli s Omarovem v Česku dokonce i členové jeho rodiny. Informace, které obdržel od Amirova, obsahovaly osobní zprávy i detaily ze sledování oběti útoku, tedy íránské disidentky. Omarov je předal spolu se 30 000 dolarů (tehdy 724 500 korun) dalšímu obviněnému, Chalídu Mehdijevovi.

Polad Omarov byl zadržen v Česku. Podle obvinění měl být zprostředkovatelem vraždy. Zdroj: Obžaloba US versus Amirov et al.

 

Vrah Chalíd Mehdijev

Chalíd Mehdijev, Ázerbájdžánec žijící dlouhodobě v New Yorku, měl podle Omarových pokynů nakoupit ze zmíněné částky (30 000 dolarů) zbraně nutné k provedení vraždy a zbytek si nechat jako odměnu. Mehdijev oběť několikrát sledoval z auta zaparkovaného poblíž jejího domu. Zprávy ze sledování pak posílal Omarovovi. Za obdržené peníze se mu v New Yorku podařilo získat čínskou napodobeninu útočné pušky AK-47, takzvaného kalašnikova s ubroušenými výrobními čísly.

Chalíd Mehdijev měl podle Omarových pokynů nakoupit ze zmíněné částky (30 000 dolarů) zbraně nutné k provedení vraždy a zbytek si nechat jako odměnu. Zdroj: Obžaloba US versus Amirov et al.

 

Plán vraždy

V půlce července 2022 píplo v Omarovově mobilu několik zpráv od šéfa Amirova, který ho familiárně oslovoval „brácho“. Bez dalších vysvětlení mu poslal několik fotografií disidentky Masíh Alínežád, jejího domu a přesnou polohu objektu na mapě. Tyto fotografie dostal Amirov původně přímo z Íránu. Omarov nelenil a na uvedenou adresu vyslal na průzkum nájemného vraha.

Za obdržené peníze Chalíd Mehdijev pořídil čínskou napodobeninu útočné pušky AK-47, takzvaný kalašnikov s ubroušenými výrobními čísly. Zdroj: Obžaloba US versus Amirov et al.

Poté, co Mehdijev z obhlídky poslal fotografie a videa, obdržel přes prostředníka 30 000 dolarů, z nichž ale třetinu (10 000) musel obratem odeslat Omarovově milence, žijící v USA. Za další část peněz koupil čínskou napodobeninu kalašnikova. Po nákupu zbraně Mehdijev neodolal a jednomu ze svých spolubydlících poslal fotku útočné pušky se slovy: „Právě jsem si koupil tuhle věcičku, by ses zbláznil, kdybys to viděl, úplnej válečnej stroj, kurva! (smajlíci)“

O pár dní později přišla Mehdijevovi od Omarova další, tentokrát lakonická zpráva: „Pomodli se a jdi na to.“ Den nato Mehdijev vyrozuměl Omarova, že je „na místě činu“. „Z obou stran jsme to zablokovali, bude to fakt show, hned jak vyleze z baráku,“ napsal Mehdijev.

Po nákupu zbraně Mehdijev neodolal a jednomu ze svých spolubydlících poslal fotku útočné pušky se slovy: „Právě jsem si koupil tuhle věcičku, by ses zbláznil, kdybys to viděl, úplnej válečnej stroj, kurva! (smajlíci)“. Zdroj: Obžaloba US versus Amirov et al.

O několik dní později se ale konala jiná show. Když se Mehdijev vracel z poslední obhlídky adresy oběti, zastavila ho kvůli běžnému dopravnímu přestupku policie. V autě objevili kufřík se zbraní, dva zásobníky s 66 náboji, 1 100 dolarů v hotovosti a černou kuklu. Což policistům vrchovatě stačilo, aby Mehdijeva na místě zatkli. Omarov byl zatčený začátkem ledna v Česku, obvinění proti Amirovovi bylo vzneseno koncem ledna, kdy dorazil do New Yorku.

Masíh Alínežád se podle svých slov dozvěděla o plánované vraždě od dvanácti agentů americké FBI. Stále ještě otřesená pak na svůj twitter nahrála krátké video, v němž mimo jiné říká: „Nebojím se o svůj život, protože vím, že zabíjení, vraždění, mučení, popravy i znásilňování jsou v DNA Islámské republiky. (…) Nadále budu poskytovat svůj hlas všem odvážným lidem v Íránu, kteří se snaží zbytek světa ochránit před tímto nebezpečným režimem.“

Autorka textu: Pavla Holcová
Autor úvodní fotografie: Profimedia