Josef Monsport: právník, který netuší, že je miliardář

Jak fungují daňové ráje, právníci i bílé stáje

Text: Pavla Holcová, Foto: Ondřej Němec, MAFRA

Firma Mossack Fonseca a její partnerské organizace jsou známy kreativitou a vstřícností k přáním zákazníků. Novináři tušili, že ve své ochotě vyhovět zákazníkovi překračují zákon. Dokumenty Panama Papers poprvé prolamují hradby ticha, které uzavřenou komunitu offshoreových podnikatelů obklopují. Naskýtá se tak pohled do vnitřního fungování velmi uzavřené komunity offshoreového byznysu. Světa, kde nic není problém a všechno má svá řešení, jen je potřeba najít, kudy na to. Jako ilustraci tohoto světa přinášíme případ Josefa Monsporta. Právníka, který netuší, že je miliardář.

Josef Monsport se před revolucí živil jako prokurátor. Lidem z okolí Jazzové sekce navrhl v procesu z roku 1986 až osmileté tresty, a stal se tak jedním ze symbolů represe.

Po revoluci se Josef Monsport stal vyhledávaným advokátem, který zastupoval klienty jako Borise Vostrého z Harvardských fondů nebo bývalého ministra obrany Martina Bartáka, který byl nedávno osvobozený v kauze Tatra.

letter of inactivityMonsportovy profesní aktivity jdou nicméně daleko za obhajování VIP klientů. Podle dokumentů z projektu Panama Papers je Josef Monsport držitelem akcií v hodnotě 100 milionů amerických dolarů (přibližně dvě a půl miliardy korun) u dvou firem registrovaných na ostrově Samoa v Pacifiku. Jde o firmy Integ S.A. a Kynsberg Trading. Otázkou zůstává, jak moc je cena akcií těchto firem reálná.

„Ostrov Samoa jsem naposledy slyšel v zeměpisu na gymnáziu. Doporučuji (…), prověřit, zda nejde o jiného Mosporta,“ zní vyjádření Josefa Monsporta přes SMS. V dokumentech z databáze Panama Papers má jako identifikátor uvedenou adresu: Pod Valem II 845, Pruhonice, PC 25243 Czech Republic. To je adresa, kterou Josef Monsport uvádí v obchodním rejstříku jako konkursní správce hned u několika firem, například H-SYSTEM a.s. nebo ČKD ENERGETIKA, akciová společnost.

V dokumentech stojí, že obě z Monsportových společností, jak Integ S.A., tak Kynsberg Trading, vydaly akcie v hodnotě 50 milionů amerických dolarů.

 

Nové české úlovky v panamské síti

Josef Monsport jako majitel společností s Mossack Fonseca nekomunikoval přímo. Veškeré dokumenty nutné k nákupu těchto dvou firem v daňových rájích obstarávala společnost Waberia Consulting LLC. Waberia má oficiální sídlo na Floridě ve Spojených státech, jejím ředitelem je ale Jiří Myslivec a veškerá korespondence byla směřována na adresu JUDr. Ing. Pavla Nováka, PhD.

Firma Integ byla registrována v lednu 2013, Kynsberg Trading pak v říjnu téhož roku. Josef Monsport ale nebyl od počátku držitelem jejich akcií. Jako ředitelé a jednatelé byli dosazeni lidé z portfolia bílých koňů firmy Mossack Fonseca. Tito lidé reálně ve firmě o ničem nerozhodují a na dokumentech jsou napsáni jen z legálních důvodů.

Jméno Josefa Monsporta poprvé padlo v roli akcionáře v jednom z emailů, které si Waberia a Mossack Fonseca vyměnili 8. ledna 2014. Tento mail obsahoval několik speciálních požadavků: navýšit základní kapitál obou společností z 50 tisíc amerických dolarů na 50 milionů rozhodnutím ředitele, a jmenovat Josefa Monsporta jako jediného držitele pěti akcií v hodnotě 10 milionů amerických dolarů za kus, jak pro Kynsberg Trading, tak pro Integ.letter of inactivity

“Důvodem navýšení kapitálu je vytvořit obraz velké a ekonomicky silné finanční skupiny, obě společnosti budou použity z holdingových důvodů,” píše v jednom z emailů zaměstnanec Waberie jménem Václav.

V dalším z emailů však Václav žádá od pobočky Mossack Fonseca takzvaný “Letter of Inactivity” – dokument potvrzující, že “Společnost nikdy neobchodovala a ani nevešla v žádný smluvní vztah či závazky, a tím pádem nemá společnost žádná aktiva či pasiva.” Toto značné matoucí prohlášení, které stojí v rozporu s předchozím e-mailem, napovídá tomu, že “velká a ekonomicky silná skupina” nebyla apriori určena k tomu, aby vyvíjela jakoukoliv aktivitu.

Poslední žádostí byla prosba o antedataci navýšení kapitálu do roku 2013. To vyvolalo otázky i u jinak vždy vstřícných zaměstnanců centrály Mossack Fonseca. V odpovědi pak lidé z Mossack Fonseca potvrzují, že navýšení opravdu mohou antedatovat, rádi by ale znali důvod proč.

Odpověď Václava z Waberie vrhá na celou věc nové světlo. Zjednodušeně řečeno, obě samojské společnosti mají být poté, co budou prohnány celým offshorovým schématem, použity jako protihodnota neznámé slovenské firmy.

Elaborovaná odpověď Václava z Waberie je následující:

“Antedatované rozhodnutí o navýšení kapitálu Společnosti je z následujících důvodů:

a) Antedatace navýšení základního kapitálu je vyžadována kvůli účetnictví maltské společnosti

b) samojská společnost bude použita jako platební nástroj při koupi slovenské firmy, přesněji řečeno samojská společnost bude včleněna do maltské společnosti jako investice akcionáře a maltská společnost vyrovná tento nákup slovenské firmy touto samojskou společností

c) samojská společnost má být vlastněna slovenskou firmou.“

Podle policejního experta na finanční podvody mají podobná schémata jediný důvod: vyvést finance z reálné firmy, rychle je převést a popřípadě vyprat v anonymních offshorových schématech a na anonymních bankovních účtech. Následně je přes respektovanou mezinárodní banku investovat někde úplně jinde.

Podobná schémata byla v České i Slovenské republice v devadesátých letech tak populární, že dostala svůj vlastní název: tunelování.

O kterou slovenskou společnost šlo se nám bohužel zatím nepodařilo dopátrat.