#zesvěta: Europol rozvrací manželství

Je tu pátek a s ním i další #zesvěta, tentokrát ve znamení zatýkání. Pomyslná smyčka se stahuje okolo bývalého ministra financí, tedy toho malajsijského, jenž byl obviněn z nepřiznání majetku skrytého na Britských Panenských ostrovech. Zapomnětlivost se zkrátka nevyplácí, a bývalému ministrovi tak hrozí až 5 let vězení. Zato italský mafián, jenž před rokem utekl díky prostěradlům z vězení, byl opět zatčen a skončil za mřížemi. Se zatýkáním nelenila ani evropská nadnárodní policie, která zadržela organizátory falešných svateb, kteří tyto sňatky zprostředkovávali za účelem nelegální migrace. Naopak v Jordánsku se zatím nezatýkalo, byť tam bylo napadeno nejméně 35 aktivistů a novinářů spywarem Pegasus. 

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.
Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Europol – rozvraceči manželství

Europol zničil falešnou novomanželskou idylku. Zaměstnanci této instituce totiž zadrželi 15 osob zapojených do sítě organizující fingované uzavírání sňatků. Cíl měli jednoduchý, dostat tímto způsobem do Evropské unie nelegálně migranty. Mezi zatčenými svatebními koordinátory byly i dvě osoby, které jsou považovány za hlavní organizátory 133 falešných svateb. Zadržení verbovali lotyšské a portugalské ženy, aby své falešné ano řekly mužům z Indie a Pákistánu na radnicích po celém Kypru. Zločinecká organizace byla zapojena i do obchodování s lidmi a praní špinavých peněz.

Podrobnosti o falešných obřadech najdete ve zprávě Europolu.

#2 Nepřiznaný majetek bývalého ministra financí 

Malajsijské úřady obvinily bývalého ministra financí Daima Zainuddina a jeho manželku Naimah Khalid z nepřiznání majetku. Obvinění je výsledkem protikorupčního vyšetřování zahájeného v souvislosti s odhalením dokumentů Pandora Papers. Server Malaysiakini, což je mediální partner ICIJ, jehož součástí je také investigace.cz, vypátral vazby manželů na několik společností a trustů na Britských Panenských ostrovech. Oba v nich drží majetek v hodnotě 31 milionů dolarů, v přepočtu 718 611 000 korun českých. Bývalému ministru financí hrozí za nepřiznání majetku až pět let vězení.

Detaily celé kauzy najdete na webu ICIJ. Pokud vás zajímají ukryté majetky bývalých ministrů financí na Britských Panenských ostrovech, připomínáme také náš článek Pandora Papers: V hlavní roli Andrej Babiš.

#3 Špehování aktivistů a novinářů 

Podle společné investigace serveru Acces Now, kanadské univerzitní laboratoře Citizen Labu a dalších lokálních spolupracovníků byla mezi lety 2019 a 2023 v Jordánsku infikována spywarem Pegasus mobilní zařízení nejméně 35 politických aktivistů, novinářů a právníků zabývajících se lidskými právy. Tento nechvalně známý spyware prodává izraelská společnost NSO Group údajně pouze vládám a údajně z jediného důvodu, a sice aby mohly sledovat zločince a teroristy. Mezi těmi, kteří se stali terčem útoku, jsou i dva jordánští pracovníci organizace Human Rights Watch, dále 16 novinářů včetně dvou jordánských novinářů z projektu OCCRP. Mimoto se ukázalo, že někteří pachatelé, již měli za úkol aktivisty a novináře špionážním programem napadnout, se vydávali za novináře usilující o rozhovor s dotyčným nebo jeho citaci, přičemž do zpráv vkládali škodlivé odkazy. Tímto způsobem si jejich oběti spyware stáhly, přičemž řada z nich byla napadána opakovaně.

Celá zpráva o této investigaci je dostupná na webu Acces now.

#4 Mafián dopaden 

Mafián Marco Raduano byl po roce na útěku dopaden na Korsice. Před rokem se mu podařilo utéct z přísně střeženého křídla věznice Nuoro na Sardinii, a to klasickým stylem známým z mnoha dobrodružných filmů. K překonávání překážek použil tradiční metodu zauzlovaných prostěradel. Díky tomu a samozřejmě i kvůli své minulosti se rázem stal jedním z nejhledanějších nebezpečných zločinců. Nyní si už může v klidu opět odpykávat svůj 24letý trest odnětí svobody za nejrůznější trestné činy, včetně zapojení do zločinecké organizace. Raduano byl hlavou klanu Gargano, čile obchodoval s drogami a měl ve svém držení zbraně – netřeba asi dodávat, že nelegálně vlastněné.

O zatčení mafiána informoval také The Guardian.

Autorka textu: Barbora Šturmová
Zdroj úvodní grafiky: investigace.cz