Romania_Andrew Tate

Přejeme všem hezký nadcházející víkend! Páteční výběr článků tentokrát zahrnuje informace o tom, jak pokročil případ s obviněným násilníkem Andrewem Tatem, či článek o pokusech Ruska převychovat odvlečené ukrajinské děti. Situace lidí v Gaze se nadále zhoršuje, Palestinci se potýkají nejen s nedostatkem potravin, ale i s jejich extrémně vysokou cenou. A ptačí populace na Kypru hyne kvůli pytlákům.

Na žádost britských úřadů Rumunsko vydá Andrewa Tatea do Velké Británie, avšak až poté, co v této zemi skončí soudní procesy vedené proti jmenovanému. Ve Velké Británii Tatea čtyři ženy nařkly ze sexuálního násilí. Muž je v Rumunsku obviněn ze znásilnění, obchodování s lidmi a vytvoření zločinecké skupiny za účelem sexuálního vykořisťování žen. Andrew Tate byl zatčen v prosinci 2022 poblíž Bukurešti společně se svým bratrem Tristanem a v Rumunsku čeká na soudní proces. O jeho obžalobě už informovala investigace.cz, poslední nový článek vysvětluje, jak v obecné rovině funguje vydání mezinárodně hledaných osob z Česka do zahraničí. Web UnHerd pak nedávno přinesl příběh o neklidném předměstí britského města Luton, kde Andrew Tate vyrůstal.

Obyvatelé Gazy bojují o přežití, zatímco překupníci zvyšují ceny zboží, informoval web OCCRP. Podle zástupce šéfa Úřadu pro koordinaci humanitární činnosti (OCHA), spadajícího pod OSN, se až 2,3 milionu obyvatel Gazy potýká s akutním nedostatkem potravin. Půl milionu lidí tu čelí „katastrofální úrovni nedostatku a hladovění“. Reportéři OCCRP popisují nefunkční a vykořisťovatelský systém obchodu s potravinami, kvůli němuž mají obyvatelé Gazy k dispozici zboží za extrémně vysoké ceny. Na tržišti v Rafáhu místní uvedli, že cena některých potravin se od začátku konfliktu zvýšila i desetkrát.


Ruské ministerstvo školství od počátku invaze Ukrajiny připravuje metodický rámec pro „indoktrinaci“ ukrajinských dětí odvlečených do Ruska. Ruští učitelé a sociální pracovníci mají tuto generaci převychovat na základě „duchovních a mravních hodnot a historických a národně-kulturních tradic Ruské federace“. S informací přišel nezávislý web Meduza s odkazem na zdroje z ruského ministerstva školství. S jednou organizací, proti které jsou uvaleny západní sankce právě za takovou „převýchovu“, měl podle webu VSquare.org navíc uzavřít oficiální partnerství také Ruský Červený kříž.

Nejméně 12 institucí a soukromých ordinací v Rusku nabízí konverzní terapie pro LGBTQ+ lidi. Cílem je změnit jejich sexuální orientaci, genderovou identitu či genderový projev osoby. Zjistil to investigativní tým Radio Free Europe / Radio Liberty, pojmenovaný Sistema. Obdobnou „léčbu“ prý nabízejí certifikovaní lékaři, kliniky, náboženské komunity či takzvaní hypnotizéři a stojí v průměru od deseti tisíc (asi 2 500 korun) do 130 tisíc rublů (přes 32 tisíc korun) měsíčně. Služby jsou často poskytovány tajně a informace o nich nejsou veřejně dostupné. Novináři na základě sebraných informací také natočili investigativní film.


Organizovaný zločin na Kypru zabil statisíce zpěvných ptáků. Během podzimu 2023 bylo na Kypru odchyceno a usmrceno více než 400 tisíc opeřenců. Se zjištěním přišla organizace BirdLife Cyprus. Skandální masakr zároveň ohrozil výskyt ptačí populace v regionu. Kypr je totiž důležitým místem pro stěhovavé ptáky cestující mezi Evropou a Afrikou. Druhy, jako jsou například čejky chocholaté, čížci a vrbáci, tak končí svou pouť v pastích pytláků, což posiluje úbytek ptáků v celém regionu. Pytláci zvířata prodávají do restaurací jako speciální místní pochoutku známou pod slovem „ambelopoulia“.

Pašeráci drog dovážejí do Evropy rekordní množství kokainu. V minulém roce záchyty kokainu například ve Španělsku překonaly všechny historické rekordy. Příčiny toho, proč množství omamných látek v Evropě roste, přibližuje web El País.


I po zavedení sankcí se stále obchoduje s nelegálním dřevem z Myanmaru. Uplynul rok od rozsáhlé investigace týkající se obchodu se vzácným dřevem z Myanmaru v Evropě i USA. Projekt International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) dokumentoval, jak západní vlády nedokázaly zastavit obchod se dřevem těženým v konfliktních zónách, jakou je i Myanmar. Takový obchod přitom finančně přispívá na aktivity myanmarské vojenské junty a vede tedy i k porušování lidských práv či ničení přírody. Podle zjištění ICIJ nelegální obchod s myanmarským teakovým dřevem stále pokračuje. Případ popsala v článku i investigace.cz.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: ČTK / AP / Andreea Alexandru