Grupo America: Další zatčení

V peruánském městě Callao policisté v pátek zadrželi dalšího kriminálního partnera srbského zločince Zorana Jaksiće. Peruánec Mauro César Algumer Vilca, přezdívaný „Demonio“, byl jedním z nejhledanějších mužů v zemi poté, co jej v minulém roce spolu se Zoranem Jaksićem v nepřítomnosti odsoudili k 25 letům vězení za obchodování s drogami. 

„Demoinův“  dlouholetý obchodní partner a přítel Jaksić je známý jako jeden z vůdců a finančník mezinárodního drogového gangu Grupo America. Na pomyslném mocenském žebříčku tohoto drogového kartelu byl druhým v pořadí. 

Investigace.cz se kartelem Grupo America zabývala přes pět let. Zjistili jsme, že tato zločinecká skupina působí v desítkách zemí a zásobuje Evropu tunami kokainu z Jižní Ameriky, přičemž její aktivity sahají až do České republiky. Šéf skupiny Mileta Miljanić už také sedí za mřížemi a podle nejnovějších informací se z vězení hned tak nedostane. 

Grupo America 1: Radiografie jednoho kartelu

Peruánská i srbská média o Jakšićovi píší jako o běsném mafiánovi s očima násilníka, který pašoval kokain po tunách, vraždil a po světě se pohyboval pod 42 různými identitami. Proslul i útěky z vězení.  Například zaplatil 500 000 dolarů za stavbu 230 metrů dlouhého ilegálního tunelu, jenž byl napojen na věznici Miguela Castra Castra. Tento útěk se však nepovedl a přesunuli jej do jiné věznice, kde si v současné době odpykává 25letý trest odnětí svobody za účast na mezinárodní síti obchodů s drogami a z pokusu o odeslání zásilky 800 kilogramů kokainu, kterou v roce 2016 zadržela policie.

Grupo America 2: Den s narkobaronem za mřížemi

Podle informací státního zastupitelství jsou „Demonio“ a Zoran Jaksić vyšetřování také kvůli příslušnosti ke zločinecké organizaci Las Golondrinas. Na podezřelého Vilca, který se nyní nachází u vrchního soudu v Callau, byl Interpolem vydán mezinárodní zatykač, posléze však uprchl přesně jako před dvěma lety ze svého domu ve Ventanille, kde byl v domácím vězení.

Ze zákulisí: Jak jsme zmapovali kartel Grupo America

 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: Flickr, CC, Shane McCoy / US Marshals