Cyprus Confidential: Abramovičovy fauly v Chelsea

Jak odhalily uniklé dokumenty zpracované v rámci projektu Cyprus Confidential, offshorové společnosti bývalého majitele FC Chelsea Romana Abramoviče prováděly zákulisní platby v hodnotě desítek milionů dolarů. Peníze mířily k fotbalovým agentům, klubům, skautům a manažerům. Platby za obchody spojené s fotbalem neprocházely oficiálním účetnictvím klubu, a tím se mohly porušovat pravidla UEFA ohledně finančního fair play, která omezují klubové výdaje. Podle odborníků tak mohla Chelsea získat nespravedlivou výhodu oproti svým soupeřům.

Když se v červenci 2017 slavný fotbalový tým FC Chelsea vydal na předsezónní turné do Číny a Singapuru, objevila se v médiích zpráva, která fanoušky nadchla. Antonio Conte, renomovaný italský trenér, tehdy podepsal novou dvouletou smlouvu, jež ukončila týdny spekulací o jeho budoucnosti.

Smlouva byla považována za nejlukrativnější v historii Chelsea. Conte, který si svými okázalými oslavami na hřišti získal srdce příznivců klubu, měl údajně vydělávat v přepočtu více než 270 milionů korun ročně, čímž by si upevnil místo mezi nejlépe placenými sportovními manažery světa.

Roman Abramovič, ruský miliardář a tehdejší majitel Chelsea, však toho dne neuzavíral smlouvu pouze s Contem.

Co jsou Cyprus Confidential

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) a jeho mediální partneři v rámci projektu Cyprus Confidential prozkoumali 3,6 milionů uniklých dokumentů od šesti poskytovatelů finančních služeb se sídlem na Kypru a jedné lotyšské společnosti. Jedná se o kyperské firmy ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital a MeritServus. Lotyšská společnost Dataset SIA provozuje internetové stránky i-Cyprus, jejichž prostřednictvím prodává informace o kyperských společnostech, včetně dokumentů z obchodního rejstříku.

 

Záznamy MeritServus a MeritKapital byly získány díky organizaci Distributed Denial of Secrets, která shromažďuje uniklé informace z celého světa. Uniklé záznamy společností Cypcodirect, ConnectedSky, i-Cyprus a Kallias & Associates získala novinářská organizace Paper Trail Media. V případě společnosti Kallias & Associates byly jejich dokumenty získány od Distributed Denial of Secrets, jež je sdílela s Paper Trail Media a ICIJ. Dokumenty společnosti DJC Accountants získala nadnárodní novinářská síť Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

 

Na mezinárodním novinářském projektu Cyprus Confidential spolupracovalo 272 novinářů z 69 médií z 55 zemí. Partnerská média sdílela všechny uniklé záznamy v rámci projektu s ICIJ, který ověřil jejich pravost, zpracoval je a poskytl svým partnerským médiím, z České republiky to byla exkluzivně investigace.cz.

Ve stejné červencové úterý roku 2017 se společnost z Britských Panenských ostrovů, kterou Abramovič vlastní, dohodla na vyplacení v přepočtu více než 280 milionů korun italskému fotbalovému agentovi Federicu Pastorellovi.

Na rozdíl od Conteho halasně proklamovaného podpisu smlouvy se tato dohoda odehrála tiše, zastřená závojem offshorového tajemství a před publikováním tohoto článku nebyla nikdy zveřejněna.

Abramovič souhlasil s tím, že od Pastorella koupí většinový podíl v neprůhledné společnosti, kterou Ital vlastnil v americkém státě Delaware pod názvem Excellence Investment Fund (EIF, LLC). Tato firma přitom neměla žádný veřejný profil a není jasné, jaká aktiva vlastnila a proč měla cenu ve stovkách milionů korun.

Abramovičova společnost Conibair Holdings Limited, jež nákup provedla, neměla s Chelsea žádné formální spojení. Její jedinou známou obchodní činností bylo to, že sloužila jako holdingová společnost pro Abramovičovo soukromé letadlo.

Na otázku OCCRP, zda platba souvisí s podpisem nové smlouvy s Contem, se Pastorello odmítl vyjádřit. Uvedl alespoň informaci, že „Conte není naším klientem.“ V roce 2021 deníku The Telegraph řekl, že není Conteho agentem, ale přiznal, že mu v roce 2017 pomáhal s potenciálním přestupem jednoho hráče, který ale nakonec ztroskotal. Conte na žádost OCCRP o komentář nereagoval a není jasné, zda o transakci vůbec věděl.

Federico Pastorello stojí mezi hráči Francescem Acerbi (vlevo) Stefanem de Vrij na stadionu Coppa Italia v Římě, 24. května 2023. Foto: Kines Milano/Alamy Live News

Podobných fotbalových transakcí je přitom v uniklých dokumentech více. Společně je analyzovali novináři z Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a deníku The Guardian.

Podle odborníků mohly transakce porušovat pravidla finančního fair play (FFP), která Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) zavedla v roce 2011 s cílem omezit výdaje klubů a chránit integritu a finanční udržitelnost evropského fotbalu. Je proto možné, že Abramovičova snaha směřovat některé platby přes své vlastní společnosti uměle snížila náklady klubu, aby odpovídaly pravidlům nastaveným UEFA.

„Pokud by klub skrýval výdaje, jako jsou mzdy nebo amortizace přestupů, tím, že by tyto částky platil prostřednictvím jiných subjektů, lze si představit, že by mohl porušit pravidla FFP,“ řekl OCCRP Samuel Cuthbert, advokát v oblasti sportovního práva z londýnské kanceláře Outer Temple Chambers, poté, co prozkoumal uniklé spisy. „Ve skutečnosti by tak obcházel regulační požadavky, jež omezují možnost utrácet, a místo toho by utrácel prostřednictvím offshorové společnosti.“

Sankce za porušení pravidel FFP mohou zahrnovat pokuty, odečty bodů, vyloučení ze soutěží, omezení platů hráčů a odebrání odměn.

Dva lidé, kteří obdrželi platby od Abramovičových offshorových firem, potvrdili OCCRP, že peníze byly určeny na aktivity spojené s Chelsea.

Cílem pravidel FFP je zajistit, aby klubové výdaje odpovídaly příjmům, a omezit tak rozsah financování týmu, které si může superbohatý mecenáš typu Abramoviče dovolit. Pravidla však ohrožovala Abramovičovy ambice v Chelsea. Když v roce 2000 ruský miliardář a oligarcha klub získal, utratil jen za hráče stovky milionů dolarů, což přineslo Chelsea dlouho vytoužený úspěch. I po zavedení pravidel FFP pokračovala Chelsea v náboru špičkových fotbalistů a pod Abramovičovým vedením tým získal pět titulů v Premier League a dvě trofeje v Lize mistrů.

Abramovič na e-mailové otázky ohledně uniklých smluv neodpověděl.

Chelsea, která loni změnila majitele, uvedla: „Tato obvinění vznikla před současným vlastnictvím klubu a netýkají se žádné osoby, která v klubu momentálně působí.“ Zároveň vedení klubu dodalo, že si „je vědomo neúplných finančních výkazů týkajících se historických transakcí během předchozího vlastnictví klubu“. Klub tyto záležitosti sám nahlásil všem příslušným fotbalovým regulačním orgánům.

UEFA udělila Chelsea za porušení pravidel FFP za Abramovičova vlastnictví v červenci letošního roku pokutu ve výši více než 240 milionů korun. Kvůli možnému porušení FFP je klub rovněž vyšetřován vedením anglické Premier League. The Football Association, řídící orgán anglického fotbalu, uvedla: „Provádíme vyšetřování.“

Střet zájmů

Jednoho říjnového večera roku 2004 nastoupili hráči Chelsea na svém londýnském stadionu Stamford Bridge k historicky prvnímu zápasu Ligy mistrů UEFA proti CSKA Moskva. Kapitán John Terry tehdy otevřel skóre zápasu, který měl být prvním ze dvou podzimních vítězství nad ruským týmem.

Spokojený Roman Abramovič, jenž dění na stadionu samozřejmě sledoval, měl další důvod k oslavě.

Měsíc před tím totiž dospělo vyšetřování UEFA k závěru, že miliardář nemá v CSKA Moskva „kontrolní podíl“. Tehdy se objevila obvinění z jeho nevhodných vazeb na ruské fotbalové mistry, neboť Abramovičova ropná společnost Sibněfť uzavřela s CSKA tříletou sponzorskou smlouvu v hodnotě 54 milionů dolarů.

Aby se zabránilo střetu zájmů a zajistila se integrita soutěže, pravidla UEFA vyžadují, aby „žádná fyzická nebo právnická osoba neměla kontrolu nebo vliv nad více než jedním klubem účastnícím se klubové soutěže UEFA“. Vzhledem k tomu, že většinovým vlastníkem společnosti Sibněfť byl Abramovič, vyvolalo její sponzorování klubu CSKA Moskva u UEFA nepříjemné otázky.

Na záběrech ze zmiňovaného zápasu Chelsea s CSKA Moskva v roce 2004 je vidět Abramoviče stojícího po boku prezidenta ruského klubu Jevgenije Ginera. Od té doby byli oba v tisku popisováni jako „blízcí přátelé“. Uniklé dokumenty však naznačují, že jsou si ještě bližší, než bylo dosud známo. Abramoviče s prezidentem CSKA Moskva spojují také tajné finanční dohody přesahující rámec smlouvy se Sibněfť.

Snímek z televizního vysílání z roku 2004, Roman Abramovič stojí vedle Jevgenije Ginera během zápasu Chelsea a CSKA Moskva. Foto: dailymotion.com

Z uniklých dokumentů zpracovaných v rámci projektu Cyprus Confidential totiž vyplývá, že mezi lety 2010 a 2016 se tři společnosti z Britských Panenských ostrovů vlastněné Abramovičem dohodly na půjčkách v celkové výši přesahující 2,1 miliardy korun určených společnosti se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Tu přes další britskopanenskou firmu vlastnil Ginerův syn Vadim.

Podle smluv, jež má OCCRP k dispozici, měly být půjčky použity k „všeobecným firemním účelům“ a k financování „investic do komerčních nemovitostí“. V několika případech se Jevgenij Giner za půjčky osobně zaručil. Jedna z půjček byla poskytnuta offshorové firmě syna ruského fotbalového šéfa v únoru 2012, kdy Chelsea a CSKA Moskva soutěžily v Lize mistrů a mohly hrát proti sobě, pokud by CSKA Moskva postoupila do finále. Chelsea tenkrát soutěž vyhrála.

Nespravedlivá výhoda

Po 19 letech vlastnictví Abramovič loni Chelsea prodal, poněvadž na něj v důsledku ruské invaze do Ukrajiny britská vláda uvalila sankce. Jeho působení v klubu ale přineslo Chelsea nebývalé úspěchy. Tým získal 21 domácích a mezinárodních trofejí, včetně dvou vítězství ve finále nejprestižnější evropské fotbalové soutěže Ligy mistrů, naposled nad Manchesterem City v roce 2021.

Od té doby šly ale výkony týmu dolů.

V minulé sezoně skončila Chelsea v Premier League na dvanáctém místě, což je nejnižší umístění od roku 1994, a nepodařilo se jí kvalifikovat ani do jedné z hlavních soutěží UEFA – Ligy mistrů, Evropské ligy a Konferenční ligy.

Klub se potýká s problémy i mimo hřiště. Kromě pokuty, kterou Chelsea v červenci obdržela od UEFA, by mohla čelit dalším trestům, pokud probíhající vyšetřování Premier League odhalí porušení FFP za Abramovičova vedení.

„Zpětné tresty však nemohou zvrátit výsledky minulých soutěží, a pokud by se zjistilo, že Chelsea získala nespravedlivou výhodu, mohlo by to vážně poškodit pověst sportu,“ vysvětlil OCCRP advokát Samuel Cuthbert. „Jakákoli možnost získat nespravedlivou výhodu vychyluje soutěž ve prospěch určitého klubu a podkopává důvěru ve fotbal.“

„Jde o to, aby kluby hrály férově a bylo také vidět, že férově hrají. Bez obou těchto věcí důvěra ve hru klesá.“

Autoři textu: Tom Stocks (OCCRP) and Pete Jones (OCCRP); autorka české verze: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní grafiky: ICIJ, Ben King