KremRule: Český majetek mocných lidí Kremlu v jedné databázi

Nový projekt investigace.cz pojmenovaný KremRule (kombinace slov Kreml a anglického „vládnout“) zpřehledňuje a katalogizuje majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Všechny spojuje loajalita vůči Vladimiru Putinovi.

Po brutálním útoku Ruska na Ukrajinu se česká vláda rozhodla uvalit na Putinovy pomahače sankce, Finanční analytický úřad (FAÚ) na začátku října informoval už o osmém sankčním balíčku. Mocní Rusové se však naučili za pomoci právníků a offshorových společností své bohatství skrývat. Zjistit, kdo co vlastní, je tak úkol náročný i pro zkušené policejní vyšetřovatele. My jsme využili našeho v Česku ojedinělého přístupu do mezinárodních novinářských projektů, jako jsou Panama Papers, FinCen Files nebo Pandora Papers, a zmapovali jsme, kdo z mocných Rusů v Česku ukrývá své majetky.

Naše zkoumání jsme se rozhodli zveřejnit formou medailonků těchto osob v přehledné databázi, aby s těmito informacemi mohla pracovat odborná i laická veřejnost. Začali jsme seznamem lidí, kteří se „aktivně podílejí na útlaku a korupci Putinova režimu“, jak jej sestavil Nadační fond proti korupci vedený opozičním předákem Alexejem Navalným.

 

Nově jsme přidali vyhledávač napojený na opensanctions.org, v němž si můžete dohledat doplňující informace k zařazení těchto osob na sankční seznamy.

O některých z jejich majetků jsme informovali již dříve. Naopak jiné zde odhalujeme poprvé. V databázi najdete 14 aktualizovaných a 12 zcela nových medailonků. Na rozšiřování databáze i nadále pracujeme. Pokud víte o něčem, co jsme přehlédli, dejte nám prosím vědět na info@investigace.cz.

Autorka textu: Pavla Holcová
Zdroj úvodní fotografie: investigace.cz