Čínská pračka ve Španělsku doprala

Vyšetřování španělské pobočky čínské banky ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) začalo v roce 2016 a podílelo se na něm několik mezinárodních organizací potírajících korupci včetně Europolu. Minulý týden španělský úřad státního zástupce proti korupci (Anti-corruption Prosecutor’s Office) oznámil, že se čtyři osoby ke zločinům přiznaly a byly odsouzeny.

OCCRP uvádí, že Španělští státní zástupci oznámili průlom v operaci stíhající nelegální toky peněz do a z Evropy prostřednictvím čínským státem vlastněné banky ICBC. Čtyři bývalí vysoce postavení zaměstnanci banky se přiznali k praní desítek milionů eur. Peníze většinou pocházely od čínského organizovaného zločinu. Odsouzení budou muset dohromady zaplatit pokutu ve výši 22,72 milionů eur (605 milionů korun) a „odsedí si“ tři až pět měsíců ve vězení.

„Operace Had“ („Operation Snake“), na níž spolupracovalo několik nadnárodních organizací a španělská policie a která začala v roce 2016, se zaměřovala na to, jak zločinci perou desítky milionů čínských aktiv prostřednictvím nelegálního dovozu do Evropy. Státní zástupci zjistili, že čínská banka ICBC fungovala jako pračka obnosů jak ze zmiňovaného podvodu, tak peněz od dalších vyšetřovaných zločineckých organizací.

Banka sídlící v Madridu o vyšetřování údajně věděla a snažila se podezřelé transakce zakrýt tím, že jednotlivé platby dělila na částku menší než tu, kterou je již nutno prověřit (ve Španělsku je to 50 000 eur, tedy 1,3 milionu korun). Mezi lety 2011 a 2014 bylo do země v taškách, batozích a krabicích dovezeno 90 milionů eur, která pak byla postupně vkládána na účty.

ICBC je jednou z největších bank světa a i bez této aféry má bohatou historii problémů. V roce 2005 zatkli čínští policisté několik vládních úředníků a bankéřů, kteří byli obviněni z pokusu okrást banku o 900 milionů dolarů. V roce 2018 Federální rezervní systém Spojených států (Federal Reserve System; centrální bankovní systém USA) odhalil, že newyorská pobočka ICBC má značné nedostatky v uplatňování opatření proti praní špinavých peněz, které každé bance udává zákon.

V roce 2017 získala ICBC bankovní licenci v České republice, pobočku má v Praze. V době jejího založení se již o problematickém působení banky v západní Evropě vědělo.

V dubnu 2018 o aktivitách ICBC psala i investigace.cz, konkrétně o zátahu na tehdy největší čínský daňový ráj v Evropě – průmyslovou zónu Cobo Calleja ve městě Fuenlabrada nedaleko Madridu. V průmyslové zóně se nacházel největší počet sídel čínských firem v Evropě a podle španělských úřadů byla oblast centrem organizovaného zločinu a korupce. Již v roce 2012 se našly důkazy o propojení španělské ICBC s organizovaným zločinem.

Jak si čínská mafie udělala ze Španělska pračku na peníze

Autorka článku: Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: Flickr CC