#zesvěta: Ať žije koruna!

Hra na schovávanou je oblíbená mezi dvěma kategoriemi lidí: dětmi a zločinci. Dnešní zprávy #zesvěta ovšem dokazují, že zločinci mají poměrně slabou představivost. Naproti tomu taková britská královská rodina měla celá staletí na to, aby si vymyslela, kam schovat své majetky. Ale ani ona neuspěla. Britští investigativní novináři odhalili staletá tajemství.

#1 Cena koruny

Kolik bude stát korunovace Karla III. britskou veřejnost? Jakou sazbu daně bude nový král platit ze soukromých příjmů? A na kolik ročně Velkou Británii vyjde královská rodina? Divili byste se, ale nikdo to vlastně netuší. Podle Guardianu Buckinghamský palác dlouhodobě na otázky týkající se jeho financí reaguje vyhýbavě: „Zeptejte se někoho jiného.“ „Zjistěte si to sami.“ „Nemáte právo to vědět.“ Britský deník The Guardian se proto rozhodl odpovědi na tyto otázky zjistit. Výsledkem je série investigativních článků s názvem Cena koruny, které se věnují skrytým majetkům královské rodiny.

#2 Pokus číslo dvě

Mexičtí pašeráci letos vsadili na tradici a hodlali propašovat metamfetamin v lahvích od tequily. Mexická námořní policie tak objevila téměř 12 tisíc lahví o objemu 750 ml, budících dojem klasické tequily. Čumák policejního psa byl ovšem jiného názoru. Po laboratorních rozborech se ukázalo, že v lahvích bylo téměř devět tun tekutého metamfetaminu. Podobný trik přitom pašerákům nevycházel ani v minulosti – například v roce 2012 zadržela policejní hlídka na hranicích Kalifornie muže s lahváči tequily naplněnými stejnou drogou. Absence klasického humanitního vzdělání se u pašeráků zkrátka nezapře, jinak by museli vědět, že už starý řecký filosof Hérakleitos z Efesu prohlásil: „Nevstoupíš dvakrát do téže řeky.“ S čímž souvisí i další, tentokrát ryze současný citát: „Kdo nesleduje naše pravidelné zprávy #zesvěta, sám sobě jámu kopá.“ 

#3 Byznys k nezaplacení

Vzpomínáte si, jak ruský oligarcha Michail Fridman loni přísahal na zdraví svých dětí, že je proti válce v Ukrajině a že sankce, které na něj uvalil Západ, nejsou fér? Vypadá to, že (překvapivě) lhal. Investigativní novináři projektu Schémata Rádia Svobodná Evropa totiž zjistili, že Fridmanova pojišťovna AlfaStrachovanie, která je součástí jeho holdingu Alfa Group, spolupracuje s ruskou Národní gardou – pojišťuje její vojenská vozidla. Vojenské jednotky, které s AlfaStrachovaniem podepsaly smlouvy, se přitom účastní válečného konfliktu v Ukrajině. „Za posledních pět let se Národní garda stala jedním z největších státních odběratelů služeb AlfaStrachovanie. Její centrální divize podepsala s Fridmanovou společností smlouvy v hodnotě 1,15 milionu eur,“ uvádějí zmínění novináři.

#4 Chraň Pánbůh

Když se 49letý mafiánský boss Pasquale Bonavota z italského klanu ‘Ndrangheta rozhodl ukrýt před policií v janovské katedrále, možná doufal, že ho ochrání sám Bůh. To se ale nestalo. Zdá se, že ani ten Nejvyšší mu neodpustil jeho vraždy a špinavou práci pro mafii. Bonavota byl totiž jedním z hlavních představitelů římského organizovaného zločinu působícího v oblasti hazardu a pašování drog. Italská policie po něm pátrala už od roku 2018. Jeho zatčení následuje po zadržení sicilského mafiánského bosse Mattea Messiny Denara, který byl na útěku celých 30 let.

#bonus

Česko si polepšilo v žebříčku svobody médií. Alespoň to tvrdí analýza nevládní organizace Reportéři bez hranic. Ta už 21 let vydává roční zprávu o svobodě médií ve světě – letos hodnotila 180 zemí. Jak Reportéři bez hranic na svých stránkách uvádějí, zatímco v rekordním počtu, tedy ve spodních 31 zemích světa, je situace „velmi vážná“, Česko skončilo v kategorii „uspokojivé“. Nejhůř jsou na tom ruští nebo ázerbájdžánští novináři, jejichž problémům se pravidelně věnujeme. Jen o trochu lepší stav panuje v Kazachstánu nebo Kyrgyzstánu. Investigace.cz se znepokojením sleduje i situaci kolegů v evropských zemích jako Maďarsko, které obsadilo 72. příčku, nebo Srbsko, jenž se nepřekvapivě octlo na 91. místě.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz

Autorka textu: Kristina Vejnbender, Jaroslav Formánek

Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl