Zprávy o úpadku Západu šité na míru Orbánovi

Agentura V4NA vystupuje jako mezinárodní organizace operující z Londýna, pro kterou pracuje až 50 zahraničních korespondentů, a svým klientům nabízí údajně originální obsah. Maďarský investigativní web Átlátszó ale odhalil, že tato agentura nejen že nemá hlavní redakci ve Velké Británii, nepřináší navíc ani původní zpravodajství. Místo toho přebírá a kopíruje články z internetu o rozkladu západního světa, jež se tematicky shodují s projevy Viktora Orbána.

V maďarském tisku spřízněném s vládnoucí stranou Fidesz i v lokálních plátcích mohli v posledních letech čtenáři pravidelně narazit na články od „mezinárodní tiskové agentury“ V4NA. Texty od této organizace se tu objevovaly, jako by šlo o původní zpravodajství seriózního média.

Zprávy psané v maďarštině a angličtině podle novinářů z Átlátszó přitom odpovídaly rétorice premiéra Viktora Orbána a vykreslovaly západní Evropu jako „postapokalyptickou pustinu, kterou zaplavily hordy migrantů financované Georgem Sorosem“.

Kdo tahá za nitky?

Společnost V4NA, jejíž název „V4 News Agency“ odkazuje na Visegrádskou skupinu, byla založená v roce 2018 v Londýně. Prvním vlastníkem byl Kristóf Szalay-Bobrovniczky, velvyslanec maďarské vlády v Británii v letech 2016 až 2020. Majoritním akcionářem s 57 % se po vzniku agentury stala společnost New Wave Media Group Ltd., která je přidružená k mediálnímu konglomerátu Středoevropská nadace pro tisk a média (KESMA). Zbytek procent vlastnila společnost Danube Business Consulting Ltd., kde figuruje politický stratég Árpád Habony.

Právě Habony je v prostředí maďarské politiky výraznou postavou s kontakty na předsedu vlády. Také je napojen na vlastníka V4NA Szalay-Bobrovniczkyho, jenž byl letos na jaře jmenován ministrem obrany.

Vlastnická struktura agentury V4NA / Zdroj: Átlátszó Erdély

V říjnu 2021 se stal ředitelem agentury Róbert Morvai. Podle informací Átlátszó má právě on pracovat jako kontrolor pro Mediawork Zrt. neboli mediální skupinu patřící pod KESMA.

Maďarská média, která služby V4NA odebírají, spadají právě pod hlavičku Mediaworks Zrt. a pod provládní konglomerát KESMA. To znamená, že agentura V4NA je ve stejné skupině s mediálními společnostmi, jejichž médiím prodává svůj obsah.

Společnost V4NA je už několik let ve finanční ztrátě. Na konci roku 2021 byl její deficit více než 1,5 milionu liber, tedy asi 42 milionů korun. Schodek má být podle účetní uzávěrky důsledkem toho, že si společnost vzala půjčku hned v prvním roce své existence a pak o peníze přišla. Jak byly finance utracené, není známo.

Londýn a Budapešť

Na webu V4NA v sekci s kontaktními údaji najdeme londýnskou adresu. Agenturní tým novinářů prý čítá 50 lidí, kteří „jsou na místech, kde se odehrávají hlavní zprávy v Evropě. Londýn, Brusel, Paříž, Berlín, Praha, Budapešť, Bělehrad, Bratislava, Varšava. Jsme tam 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.“

Orbán, jako Putin: Manipuluje média a zkresluje agresi na Ukrajině

 

Zmíněný Árpád Habony údajně v Británii trávil hodně času, navíc veřejně prohlásil, že „v Londýně buduje mezinárodní zpravodajskou agenturu“. I původní majitel V4NA Szalay-Bobrovniczky pobýval v Londýně, a sice jako velvyslanec. Několik lidí spojených s V4NA pak na svých sociálních sítích uvedlo Londýn jako nový domov poté, co agentura začala fungovat.

Reportéři z Átlátszó ale na jedné z adres V4NA našli pouze zmínku o společnosti Your Company Formations, jež pro zahraniční zájemce registruje firmy v Británii a nabízí jim adresu v centru britské metropole. Ani na dalších londýnských adresách novináři nezaznamenali známky toho, že by tu redakce agentury fungovala.

Web Átlátszó získal informace od bývalého redaktora V4NA, který chtěl zůstat v anonymitě. Ten podle svých slov pracoval v kancelářské budově Globe 3 v okrese Óbuda na severovýchodě Budapešti. „Byla to velká místnost, kde bylo hodně počítačů,“ vyjádřil se novinář a dodal, že tam podle něj pracovalo pár dalších novinářů, většina kanceláře ale byla prázdná. Nevšiml si ničeho, co by naznačovalo, že společnost funguje také v Londýně nebo že by existovala síť padesáti evropských korespondentů.

Recepční v Globe 3 potvrdila, že redakce V4NA v budově dříve sídlila, agentura se ale mezitím přestěhovala jinam. Novináři zkusili několik dalších adres, avšak na žádné o V4NA nic neslyšeli. Naopak zjistili, že šéfredaktor V4NA Antal Tamás Tóth tráví každý všední den v budově Mediaworks Zrt. Na stejné adrese je dnes také sídlo vlastníka agentury V4NA, New Wave Media Group Kft. Letos v létě se sem přestěhovala i společnost KESMA.

„S jistotou můžeme říct jen to, že ‚zpravodajská agentura‘ nepochází z Londýna, ale z Budapešti,“ uzavírají novináři Átlátszó.

Okopírované zprávy

Zpravodajské agentury ze své podstaty klientům přinášejí originální, původní a ověřené zprávy. Texty, které dodávala V4NA do provládních médií, byly ale často zkopírované z internetu a lehce upravené. To potvrdil i bývalý zaměstnanec.

Pracovní náplň maximálně dvaceti zaměstnanců podle tohoto novináře neodpovídala tomu, co se dělá v klasické zpravodajské agentuře. „Myslím, že taková agentura má vlastní korespondenty v místě dění, a ne že zprávy přebírá odkudkoli, lehce je přepíše a pak publikuje.“

„Vybírali jsme informace, jež byly upravovány způsobem, který je podle mě propagandistický,“ řekl novinář a dodal, že zprávy přebírané z internetu byly podle něj nespolehlivé, dokonce až extremistické.

V srpnu V4NA začala s odkazem na australský web šířit v maďarských médiích falešnou informaci. Zpráva sdělovala, že velké plochy zemědělské půdy na Ukrajině byly skoupeny americkými nadnárodními společnostmi. Článek od V4NA přebralo několik webů spadajících pod Mediaworks Zrt. Tvrzení australského média se ale nezakládalo na pravdě. Francouzský text uvedený jako zdroj žádné takové informace neobsahoval.

Investigace Átlátszó odhaluje, že v roce 2020 se materiály od V4NA v provládních médiích objevovaly průměrně více než stokrát za měsíc. Dvojjazyčný agenturní web přitom nepublikoval žádné klasické zprávy a články svou kvalitou ani množstvím neodpovídaly tomu, že by novinářský tým V4NA byl tak velký a mezinárodní, jak organizace tvrdila.

Anita Kömüves: Orbán se nezastaví, dokud si nekoupí všechna velká média

Během posledního roku se v titulech vlastněných KESMA a Mediaworks Zrt. objevilo více než 3 000 zpráv od V4NA. Nejvíce článků publikovaly regionální listy a noviny Magyar Nemzet, které mají mít blízko k maďarské vládě.

Za hranicemi

Materiály agentury pronikly i mezi maďarskou diasporu za hranicemi, třeba do deníku Székely Hírmondó v Rumunsku, týdeníku Kárpátalja na Ukrajině či maďarského zpravodajského webu Ma7 na Slovensku.

Zprávy V4NA byly občas publikované i mimo maďarskou jazykovou oblast, hlavně na Slovinsku a v Severní Makedonii.

Právě v makedonském hlavním městě Skopje organizovala strana bývalého premiéra Nikoly Gruevského, spojence Viktora Orbána, v červnu protivládní demonstraci. Tu podle Associated Press navštívily tisíce lidí. V4NA zveřejnila rozmazané fotografie protestu bez uvedení zdroje a tvrdila, že ulicemi Skopje pochodovaly „statisíce“ lidí. S odkazem na „mezinárodní zpravodajskou agenturu“ pak toto číslo citovalo několik severomakedonských zpravodajských portálů.

Na Slovinsku a v Severní Makedonii měli maďarští podnikatelé napojení na Habonyho investovat do médií miliony eur.

Legitimizace pro propagandu?

Odborníci, jež novináři z Átlátszó oslovili, vyjadřují z aktivit V4NA obavy. Zdůrazňují, že práce této organizace se jen stěží dá vnímat jako činnost zpravodajské agentury, která je definovaná tím, že jako primární zdroj poskytuje ověřené informace z první ruky.

„Pokud někdo prodává materiál posbíraný na internetu jako službu tiskové agentury, není to profesionálně správné,“ zdůrazňuje Péter Kövesdi, bývalý šéfredaktor nezávislé tiskové agentury Független Hírügynökség.

Hlavním účelem V4NA je to, aby měly „maďarské propagandistické weby na co odkazovat“, vyjádřila se Ágnes Urbán, univerzitní lektorka a výzkumnice z Mertek Media Monitor. Když agentura začínala, některá nezávislá média se podle Urbán pokoušela získat předplatné, ale „společnost nevypadala, že by chtěla své služby příliš prodávat“. Podle výzkumnice označení „zpravodajská agentura“ znělo především dobře a společnost ho používala, aby legitimizovala zprávy „tohoto mediálního nebo propagandistického impéria“.

Web agentury V4NA je stále aktivní. Prezentuje se jako konzervativní a pravicově zaměřené médium a najdeme tu třeba články namířené proti Evropské unii.

Autoři textu: Márton Sarkadi Nagy (Átlátszó); autorka české verze: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl