Orbán, jako Putin: Manipuluje média a zkresluje agresi na Ukrajině

Viktor Orbán počtvrté v řadě obhájil post maďarského premiéra. Podle Tamáse Richárda Bodokyho, šefredektora maďarského nezávislého online média Atlatszo, k tomu využil nejen média a státní rozpočet, ale také ruskou agresi na Ukrajině. 

Viktor Orbán je u moci od roku 2010. Je nejdéle vládnoucím politikem v Evropské unii. Jak se mu to podařilo?

Myslím, že hlavně proto, že jeho strana Fidesz jedná čistě populisticky. Neustále přizpůsobuje politickou agendu výsledkům průzkumů veřejného mínění, tedy tomu, co je pro Maďary momentálním tématem, a také tomu, čeho se lidé bojí.

Viktor Orbán chce absolutní moc a nechce se o ni s nikým dělit. Převzal státní média, změnil ústavu, manipuluje s lokální politikou, má kontrolu nad policií. Všichni fungují ve prospěch Orbána. Orbán se také pokouší zkorumpovat soudy, které si naštěstí drží nezávislost, ale to je pravděpodobně jen otázka času.

Tamás Bodoky
Tamás Richárd Bodoky, Zdroj: Flickr/The Knight Center for Journalism

Kdy s touto taktikou začal?

Orbánova strana Fidesz byla ve vládě od roku 1998. Když o čtyři roky později Orbán prohrál volby, svedl to na novináře. Prosazoval narativ, že se proti němu spolčila média, která nahrávala liberální levici, zatímco jeho jen kritizovala. Orbán se v té době rozhodl, že se tohle už nikdy nestane. Už v roce 2002 si začal stavět vlastní mediální impérium.

Soukromá média vlastnily stovky firem Orbánových kamarádu, oligarchů a nejrůznějších byznysmenů, kteří je později svěřili soukromé nadaci, nad kterou dohlíží Fidesz. Šlo o celou škálu médií od rádiových a televizních stanic až po tištěné noviny. Tohle impérium Orbán budoval po celých osm let až do roku 2010, kdy byl znovu zvolen a ovládl i nezávislá veřejnoprávní média. Ta měla do té doby striktní pravidla, kolik prostoru smějí dát vládě a kolik opozici. To vše se změnilo s návratem Orbána v roce 2010, kdy vyhodil všechny editory a novináře a do jejich pozic nasadil vlastní lidi. Z veřejnoprávních médií se tak stal nástroj Orbánovy propagandy, která sloužila pouze jemu a jeho lidem. Za 12 let se z Orbánovy propagandy stalo obrovské propagandistické monstrum.

Jak jsou na tom v Maďarsku nezávislá média? 

Ještě se jich tu pár drží, i když je jich čím dál tím méně, hlavně kvůli finančním problémům. Většina z nich běží jen díky crowdfundingu. Nezávislým médiím také ubývají čtenáři, protože fungují vesměs jen online, a jsou tak dostupná jen pro čtenáře, kteří se pohybují online a umí si zprávy dohledat. Myslím, že mediální prostředí v Maďarsku mělo zásadní dopad na výsledky voleb, protože je to účinný nástroj, jak ovládnout celý národ.

Myslíte, že je to srovnatelné s mediálním pučem, který provedl Vladimír Putin v Rusku?

Myslím, že ano. Orbán, stejně jako Putin, používá média k tomu, aby vytvořil alternativní realitu, ve které dominují úplně jiné informace než v nezávislých médiích.

Kupříkladu?

Orbán zkresluje válku na Ukrajině tak, aby nahrávala Rusku, bránila ruské agresory a vinila Ukrajince.

Orbán je jediný evropský lídr, který podporuje Vladimíra Putina a jeho útok na Ukrajinu i přesto, že Maďarsko je součástí EU, která na Putina uvaluje sankce. Jak tohle Orbán obhajuje před svými voliči?

Většina jeho voličů má vymytý mozek propagandou. Téměř polovina maďarského národa viní z války Ukrajinu. Je tu velká část populace, která se ztotožňuje s ruským narativem. I kdyby teď Orbán změnil postoj a začal projevovat solidaritu s Ukrajinou a sounáležitost s EU, tak je pravděpodobné, že mu velká část národa nebude věřit, protože už dávno ztratila důvěru v Brusel a NATO.

A přitom to byl právě Orbán, který Maďarsko na vstup do EU a NATO v roce 2003 připravil.

Ano, byl pro EU a pro NATO, ale to je 20 let zpátky a spousta lidí už zapomněla. Pamatují si ale, že v roce 1989 stál na budapešťském Náměstí Hrdinů a říkal ruským tankům, ať jedou domů. Orbán dnes reprezentuje úplně opačné hodnoty, než které prosazoval před 30 lety.

EU dlouhodobě kritizuje Orbána a jeho útoky na právní stát. Jak tohle vnímají voliči Orbána?

Orbán stále opakuje, že Brusel útočí na Maďarsko a maďarský lid. Neustále nadává na liberální levicovou elitu Evropské unie, která prý chce, aby Maďaři trpěli. Používá válečnou rétoriku, která lidi sjednocuje proti onomu údajnému nepříteli.

Protest proti vládě Viktora Orbána v Budapešti v říjnu 2014/Autor fotografie: Flickr/Roman Shenav

Vraťme se k volbám: v Maďarsku se proti populistickému lídrovi, podobně jako v Česku, sjednotila opozice. Maďarské opozici se však, narozdíl od té české, nepodařilo vládu populistického premiéra porazit. 

Hlavní problém byl, že maďarská opozice pokrývala celou škálu názorů od těch liberálních až po ty ultrapravicové a to nepůsobilo důvěryhodně. Pravicoví voliči opozici nevěřili a volili Fidesz nebo nově vzniklou ultrapravicovou stranu Mi Hazánk Mozgalom, která získala sedm míst v parlamentu. Druhým důvodem, proč opozice selhala, byly nejasně stanovené cíle a nepřesvědčivá předvolební kampaň. Jediným cílem bylo zbavit se Orbána a to nestačilo. Opozici se sice podařilo získat Budapešť, ale ne venkov, kde žije osm milionů lidí. Mnoho z nich těží z agrární podpory Orbána a Fideszu.

Taky bych chtěl zdůraznit, že vládnoucí strana k propagaci svých zájmů využila války na Ukrajině. Orbán prosazoval narativ, že chce mír, zatímco opozice chce válčit, a že pokud nevyhraje volby, půjde Maďarsko do války. Opozice nic takového nechtěla, jen razila, že by Maďarsko mělo ukázat solidaritu s Ukrajinou. Orbán to jako vždy vytrhl z kontextu a vykládál tak, že opozice chce válku. Bohužel, jak jsme mnohokrát viděli, vyvolání strachu funguje ve volebních kampaních velice účinně.

Existuje něco jako demograficky typický volič Viktora Orbána?

Zatímco opozici volí spíše vzdělaní lidé s vyšším příjmem v Budapešti, Orbána podporují méně vzdělaní lidé v chudých oblastech. Když byl Orbán mladý, reprezentoval opozici. Nyní jde ve stopách Jánose Kádára, bývalého lídra socialistkého Maďarska.

Myslíte, že volby byly zmanipulované?

Myslím, že byly zmanipulované a nebyly to férové volby. Ale nestalo se to v den voleb, alespoň ne plošně. Orbán dlouhodobě manipuluje výsledky voleb skrze zmíněné propagandistické monstrum, které maďarskému národu vymývá mozek. Prozatím si vystačí s tímto nástrojem manipulace a nepotřebuje falšovat volební lístky, alespoň ne ve velkém. Ve svůj prospěch využívá veřejné zdroje, státní rozpočet a peníze z EU.

Přesto se našemu médiu Atlatszo podařilo zmapovat několik incidentů manipulace s volebními lístky, jako třeba jejich výkup nebo výměnu za lahve vína. Jednalo se především o romské voliče na venkově. Nemyslím si však, že tyto machinace měli šanci výsledek voleb ovlivnit, protože Fidesz vyhrál o téměř 86 %.

Kdo jsou kromě Vladimíra Putina mezinárodní Orbánovi spojenci?

Evropská konzervativní pravice jako třeba Matteo Slavini, Vučic nebo Le Pen, se kterými se chce spojit a ovládnout Evropu. Nerozumím tomu, co tím přesně myslí. V rámci EU je Orbán dosti izolovaný. Jeho mimoevropským spojencem je Donald Trump, jenž mu gratuloval k vítězství. Jinak kritizuje úplně všechny, včetně Zelenského.

A jaký je jeho vztah s Georgem Sorosem?

Je to srandovní, protože Orbán mohl díky Sorosovým grantům studovat na Oxfordské univerzitě. Teď je to jeho úhlavní nepřítel, i přesto, že Orbánovi a Fideszu několikrát pomohl, jako třeba při ekologické katastrofě v Kolontáru v západním Maďarsku v roce 2010, kdy zemřelo přes 100 lidí. Orbán udělal ze Sorose protagonistu všech konspiračních teorií. V roce 2015 ho obviňoval z migrační krize, kvůli tomu, že neziskové organizace, které Soros financoval, pomáhaly uprchlíkům. Orbán to prezentoval tak, že Soros migrační vlnu vytvořil a posílá do Maďarska davy uprchlíků. Realita je však taková, že Soros je pro Maďarsko nevýznamný. Kvůli represivnímu tlaku vlády odešla z Maďarska Sorosova Central European University i nadace Open Society Foundation (OSF).

Může Orbánův represivní tlak na nezávislé instituce a média potlačit pilíře právního státu tak, jako se tomu stalo v Rusku pod vládou Vladimíra Putina?

Myslím, že jeho tlak bude pokračovat, než Orbán docílí absolutní moci, jako tomu bylo v dobách sovětského svazu. Pamatuji si devadesátá léta, kdy instituce, média i justici ovládala socialistická vláda. Myslím, že kontinuálním manipulováním lidmi skrze vlastní propagandu tohle může zajít hodně daleko, protože až se Orbánovi podaří utlumit veškeré kritické hlasy, nemá tu šanci žádná politická opozice. Jediné co mi dodává naději je, že se Orbánovi nepodaří Maďarsko vytáhnout z Evropské unie a NATO. Pro Maďarsko by to byla katastrofa, protože tyhle instituce právní stát chrání.

Tamás Richárd Bodoky je investigativní novinář, redaktor a výkonný ředitel neziskové organizace Atlatszo se sídlem v Budapešti v Maďarsku. V roce 2008 získal cenu “Gőbölyös Soma” za investigativní články o maďarských nepokojích a policejní brutalitě v roce 2006. Je držitelem maďarské Pulitzerovi pamětní ceny za své investigativní texty o soudních sporech o svobodném přístupu k informacím a případech politické korupce.

Autorka textu: Anna Košlerová
Autor úvodní fotografie: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko 


Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.