Zločinci z Panama Papers: Seznamte se s Holanďanem, Královnou Jihu a Šéfem šéfů

Ryan Chittum, Jake Bernstein a Michael Hudson

V listopadu 2005 dostala celní správa v Rotterdamu tip: dodávka chřestu z Peru by mohla obsahovat i něco jiného než zeleninu. Asi o týden později dorazilo do přístavu ve třech kontejnerech šedesát palet zakonzervovaného bílého chřestu. V osmdesáti procentech konzerv byl chřest. Zbytek obsahoval kokain. Celkem se ho našlo více než jeden a půl tuny.

Nizozemské a Peruánské úřady prohlásily, že za velkokapacitním pašováním drog stojí Ment Dijkhuizen Cáceres – muž , který je v Peru známý jako Holanďan. Vyšetřovatelé zjistili, že on a jeho právní zástupce Eduardo Gallardo Arciniega prali peníze přes řadu fiktivních offshoreových společností.

Dijkhuizen a Gallardo zaregistrovali nejméně čtyři z těchto krycích společností přes Mossack Fonseca – panamskou právní společnost, která se proslavila právě zakládáním těžko dohledatelných firem pro politiky, bohaté investory a v mnoha případech i pro nechvalně známé zločince.

Z dokumentů v databázi Panama Papers, které analyzuje Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů a partnerské organizace, vyšlo najevo, že mezi klienty právní kanceláře Mossack Fonseca jsou gangsteři, pašeráci zbraní a drog i podvodní investoři.

Interní dokumenty Mossack Fonseca obsahují záznamy o společnostech spjatých s nejméně 36 občany Spojených států, kteří byli obviněni nebo usvědčeni z podvodů nebo jiných finančních přečinů. Tyto dokumenty dále obsahují i záznamy o dalších nejméně 33 osobách a společnostech, které se kvůli důkazům o kriminální činnosti jako je obchodování s mexickými narkobarony a teroristickými skupinami typu Hizbaláh objevují na černé listině amerického ministerstva financí (U.S. Treasury Department) .

Z Mossack Fonseca na to ICIJ odpověděli, že svými službami „nepodporují ani neprosazují protiprávní jednání.“ V tom, že osoby zakládající zámořské společnosti skrze jejich právní společnost, nejsou zapleteny do kriminálních aktivit, spoléhají se zprostředkovatele: banky, právníky a další účastníky nabízející servis právní kanceláře Mosscak Fonseca.  Ta má navíc k dispozici i vlastní ověřovací postupy k identifikování podezřelých zákazníků, kterých využívá „v rámci rozumných mezí.“ V případech, kdy jimi vytvořené společnosti skončí v rukou zločinců, firma „takovou situaci odsoudí“ a zjedná nápravu, řekl mluvčí Mossack Fonseca.

Společnost odmítla odpovědět na otázku ohledně firem spojených s Dijkhuizenem a dalšími nechvalně známými osobami, jejichž případy tato kauza odkrývá. Jde například o narkobaronku známou jako „Královna jihu“, amerického podvodníka, který založil falešnou charitu nebo gangstera, známého jako „Šéf šéfů“ ruského podsvětí.

Vzdělání a jemné způsoby

MentDijkhuizenJméno: Ment Floor Dijkhuizen Cáceres
Národnost: Peruánská
Vešel v známost jako: Pašerák drog
Místo: Peru a Nizozemí
Přezdívka: El Holandés (Holanďan)

 

Pohyb kokainu okolo Menta Dijkhuizena byl sledován už dlouho před tím, než byl Holanďan dopaden. Zvláštní pozornost ale přitáhl případ jeho sekretářky, která byla zavražděna, když vedla dceru do školy. Jak napsali novináři z La República, padlo na ni totiž podezření, že věděla příliš mnoho.

Když se Jürgen Mossack, spoluzakladatel společnosti Mossack Fonseca, v roce 2006 dozvěděl o rozsáhlém zásahu zaměřeném na Dijkhuizena, vyjádřil své překvapení nad tím, že jeho právní společnost takové osobě poskytla své služby. “Jsou tu bankovní účty?” napsal Mossack “Jsme signatáři? … Zajímalo by mě, jakými prověřovacími procesy jsou zákazníci v Peru podrobováni?”

Zástupkyně Mossack Fonseca v Peru Monica Ycaza odpověděla, že o tom nemohla vědět. Dijkhuizenův právník Gallardo, který zařídil vytvoření těchto společností, byl „vzdělaný muž jemných způsobů a neměli jsme důvod o něm pochybovat,” vypověděla Ycaza.

 

Drogová královna

Chacon RossellJméno: Marllory Dadiana Chacón Rossell
Národnost: Guatemalská
Vešla v známost pro: Pašování drog, praní špinavých peněz
Místo: Guatemala, Honduras, Panama, Mexiko, Spojené státy
Přezdívka: Královna Jihu

 

V lednu 2012 označili americké úřady Marllory Dadianu Chacón Rossell jako “jednu z nejaktivnějších drogových pašeráků ve Střední Americe.” Americké ministerstvo financí jí obvinilo z převážení tisíců kilogramů kokainu přes Guatemalu do Spojených států a praní desítek milionů dolarů každý měsíc.

Pro ženu je dosti neobvyklé získat status narkobaronky. I kvůli tomu ji guatemalský tisk přezdívá “Královna Jihu.”

Na vrcholu své slávy žila okázalým způsobem i s rodinou v Guatemala City, kde se pohybovala mezi politiky a místní smetánkou a jezdila odtud na dovolené do Evropy. V tu dobu jí bylo ke čtyřiceti, byla matka pěti dětí a ovládala impérium zahrnující hotely, národní loterii, stavební firmu a obchod s luxusním oblečením. Americké úřady identifikovali 24 s ní spjatých podnikatelských subjektů.

V jejím království sehrála roli i Mossack Fonseca, což dokládají interní záznamy této společnosti.

Mossack Fonseca pomohla v roce 2008 Chacón Rossel založit společnost Broadway Commerce Inc., kde byla vedená jako prezidentka společnosti. Právníci z MosFon také zajistili této společnosti účet u panamské Banvivienda Bank a guatemalské Banco Reformador, která koncem října 2009 na jejím účtě evidovala 12 milionů dolarů.

V roce 2014 se Chacón Rossell vzdala americké policii a přiznala vinu na obchodování s drogami. V roce 2015 si ale vyjednala s americkým ministerstvem spravedlnosti snížení trestu výměnou za spolupráci s americkými úřady. Její konečný trest byl utajen a soudce nařídil případ zapečetit na dobu pěti let.

Operace Bílá velryba

Výběr_298Jméno: Fernando del Valle
Národnost: Chilská
Vešel v známost pro: Praní špinavých peněz
Místo: Španělsko

 

V roce 2005 zadržely španělské autority 50 lidí v rámci operace Bílá velryba – vyšetřování zločinecké sítě, o které se říkalo, že byla největší ve španělské historii co se praní špinavých peněz týče. Uprostřed třistamilionové operace stál chilský právník Fenando del Valle, který zakládal fiktivní společnosti pomáhající pašerákům, mafiánům a pasákům investovat do realit.

Dva roky po jeho zatčení v roce 2007, během operace Bílá velryba, zažádal del Valle firmu Mossack Fonseca o oživení společnosti Nitel Values SA, kterou založil v roce 1979.

Společnost Mossack Fonseca o del Vallově zatčení až do roku 2009, kdy zažádal o založení nové společnosti pro německého klienta, nevěděla. Přibližně o měsíc později od Nitel Values jako její registrovaný agent odstoupila.

Španělský soud odsoudil del Valla k šesti rokům vězení za praní špinavých peněz a daňové podvody v roce 2011.

Seznam úkolů

Jméno: Martin Frankel
Národnost: Americká
Vešel v známost jako: Podvodník
Místo: Spojené státy

V únoru 2000 se americké úřady obrátily, skrze státního návladního Britských Panenských ostrovů, na Mossack Fonseca s požadavkem o informace ohledně dvou zámořských společnostech, které vlastní svérázný finanční zločinec Martinem Frankelem. Byl to dlouholetý zákazník Mossack Fonseca, a to i přes zpronevěru více než 200 milionů dolarů pojišťovnám v pěti různých zemích. Tyto peníze následně použil k útěku poté, co byl odhalen.

Frankel založil i falešnou charitativní organizaci pojmenovanou po katolickém světci, která slibovala získání peněz na pomoc chudým. Místo toho však financovala jeho okázalý životní styl – honosná sídla, luxusní auta, bodyguardy a zástupy žen.

Když v roce 1999 Frankel utíkal ze Spojených států, správní orgány oznámily, že za sebou nechal astrologickou tabulku s jejíž pomocí se snažil předpovědět, jestli půjde do vězení, a svůj seznam úkolů, do kterého si mimo jiné zapsal poznámku “vyprat peníze.” Když ho pak úřady v Německu konečně v dohnaly, našly 547 diamantů a devět falešných cestovních pasů.

Společnosti Mossack Fonseca trvalo několik měsíců, než v roce 2000 odpověděla na oficiální žádost o dokumentaci. Během této doby pracovala na zrušení firem spojených s Frankelem a vyvlíkala se z jakýchkoli vztahů s jeho osobou. V roce 2002 se Frankel přiznal k 20 případům finančních podvodů, investičním podvodům a vyděračství.

Pistole a prachy

Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Weaponry_and_Ammunition_Found_on_Palestinian_Boat_in_the_Dead_SeaJméno: John Knight
Národnost: Britská
Vešel v známost jako: Pašerák zbraní
Místo: Velká Británie

V listopadu 2004 John Knight přiznal, že vyjednával dodávku tanků, raketometů, dělostřelectva a sovětských letadel se Sudánem, a to v době, kdy probíhala genocida v Darfúru.

Knight byl v Británii již dobře známý. V roce 1991 se za ním v utajení vydal reportér Daily Mirror, aby s ním vyjednal koupi kalašnikovů. Když se pak deník The Scotsman Knigtha ptal, proč prodával zbraně súdánskému režimu, odkazoval se na Adolfa Hitlera: “I jeho někdo zásoboval. I když to byl největší tyran.”

Přes prostředníka na Kypru koupil Knight v roce 2005 od Mossack Fonseca fiktivní společnost na Britských Panenských ostrovech jménem Endeavour Resources Limited. Podle britských úřadů ji používal k nelegálnímu obchodu se zbraněmi na Blízkém východě.

V roce 2007 provedla britská celní správa razii v Knightově sídle u Londýna, při které se snažila najít důkaz, který by ho usvědčil z obchodování s Íránem. Našli skartované dokumenty, které po opětovném slepení ukázaly, že Knight vytvořil falešnou stopu, aby tím zakryl svůj plán koupit 130 automatických zbraní od Íránu a prodat je do Kuvajtu přes Endeavour Resources. Byl za to odsouzen ke čtyřem letům vězení.

Mossack Fonseca odstoupila od společnosti Endeavour Resources jako její registrovaný agent, ale dále poskytovala služby bahamské firmě, která byla zapsána ve správní radě Endeavour Resources Business System Consultant Ltd.

Šéf šéfů

Výběr_296Jméno: Semion Mogilevič
Národnost: Ukrajinská
Vešel v známost jako: “Nejnebezpečnější gangster na světě”
Místo: Moskva
Přezdívka: Šéf šéfů; Chytrák Don; Pan Bigski; Seva

V roce 2009 zapsala FBI Semiona Mogileviče na seznam deseti nejhledanějších osob světa a označila ho za “globálního podvodníka a bezohledného kriminálníka,” zapleteného do “pašování zbraní a drog, vražd na objednávku, vyděračství a obchodu s lidmi v mezinárodním měřítku.” The Guardian on něm napsal, že je známý jako Šéf šéfů a silný kuřák, který používá nápadný, ukrajinský a pro něj typický způsob eliminace nepřátel – nastraženou bombu v autě.

Mogilevič začal svojí kariéru v organizovaném zločinu tak, že obíral ostatní sovětské židy prchající do Izraele. Následně rozšířil svoji činnost právě tam, ale i do Česka nebo Maďarska. V Česku působil zejména v devadesátých letech, kdy se snažil ovládnout středoevropský obchod s lehkými topnými oleji. Byl taky jedním z lidí, kteří byly předmětem proslulého zásahu v restauraci U Holubů v roce 1995.

Americká obžaloba z roku 2003 vinila Mogileviče, že stál za podvodem pensylvánské akciové společnosti YBM Magnex International a připravil tak investory o 150 milionů dolarů.

Mogilevič měl úzké vztahy s několika fiktivními společnostmi registrovanými společností Mossack Fonseca, ale žádná z nich nebyla psaná na jeho jméno. V roce 2001 zažádala kancelář bahamského státního návladního o informace ohledně společnosti Rosebud Consultant Inc. registrovanou právní společností Nassau. Bahamské úřady tak jednaly na žádost amerických orgánů, které vyšetřovaly to, co považovaly za platby vyplácené Mogilevičovi ve spojení se skandálem YBM Magnex skrze Rosebud a jeho zástupce Adriana Churchwarda. Vlastní záznamy společnosti Mossack Fonseca neukazují na žádné spojitosti mezi Churchwardem a firmou Rosebud, nicméně američtí vyšetřovatelé pojali podezření, že Churchward byl “propojen” s touto firmou, která posílala Mogilevičovi 20 000 dolarů měsíčně za “poradenské poplatky.“

Churchward byl také ředitel Trinity Films Inc. společně s Galinou V. Grigoryevou, která byla provdaná za Mogileviče a později za Churchwarda. Mossack Fonseca jejich společnost zaregistrovala v roce 1996 na Bahamách.

Dnes Chruchwood píše thrillery jako je “Moscow Bound” o odloučené ženě ruského oligarchy a právníkovi na útěku kvůli zločinu, který nespáchali. Po zveřejnění prvních zpráv Panama Papers se Churchward vyjádřil k offshoreovým společnostem dost kriticky: bohatí a mocní mají “pevnou kontrolu nad jejich zkorumpovaností” a “nic se nezmění“.“Globální elity a jejich političtí posluhovači nejsou krocani, co si odhlasují Vánoce,” dodal.

Když se Churchwarda zeptali na jeho spojení se společnostmi registrovými u Mossack Fonseca, vyjádřil se v emailu: “Moji právníci mi poradili, že pokud půjde pan Moguilevič před soud, mohl bych být předvolán buďto vyšetřovateli nebo obhájcem jako svědek. Z tohoto důvodu se nemám vyjadřovat k žádným aspektům domnělých obchodních či jiných vztahů s panem Mogilevičem.”

Další Mogilevičova spojka v kauze Panama Papers je na Ukrajině narozený Američan Igor Fisherman, obviněný ve Spojených státech společně s Mogilevičem kvůli podvodu YBM Magnex. Fishermanova žena Olga Zhunzhurova byla zároveň zplnomocněná zástupkyně Hastan Finance SA – společnosti zakoupené přes švýcarského prostředníka na Seychelách, zámořském daňovém ráji v Indickém oceánu.

FBI v roce 2009 uvedla, že Mogilevič žije v Moskvě. V roce 2015 ho FBI vymazala ze svého seznamu deseti nejhledanějších osob s tím, že “značná domácí i mezinárodní publicita, které se mu dostalo, nevedla k získání informací užitečných k jeho zatčení.”

S Mogilevičem se nepodařilo spojit, aby se k tomuto případu mohl vyjádřit. Článek v New York Times z roku 1999 ho citoval takto: “Nejsem vůdce ani aktivní člen žádné zločinecké skupiny.” Když se ho pak v témže roce ptala BBC na kauzu YBM Magnex, odpověděl: “No jestli přišli na staromódní techtle mechtle, je na nich, aby to dokázali.”

Frankela, Knighta ani Dijkhuizena nebylo možné kontaktovat. Del Valle odpověděl v emailu, že se zdrží komentářů. Zástupkyně Chacón Rossell řekla, že se její klientka odmítla vyjádřit.