#zesvěta: Velká automobilová krádež

V dnešním #zesvěta se dozvíte o tom, jak si ‘Ndranghetisté udělali Grand Theft Auto v reálném životě. Europoslanci zase poměrně nečekaně zvýšili pravomoce Europolu a pašeráci ve Španělsku recyklují staré pašerácké cesty. A že vychází tentokrát později, než je zvykem? Stačí se podívat na příjmení autora článku a hned bude jasno! 

#1 Grand Theft Auto: ‘Ndrangheta

V rámci rozsáhlého vyšetřování daňového podvodu s luxusními automobily provedla policie minulý týden razie na 46 adresách v Německu, Itálii a Bulharsku a zadržela jedenáct osob – čtyři v Německu, šest v Itálii a jednu v Bulharsku. A podle německé policie je 46 razií a 11 zatčení pouze začátek. Daňovým podvodem organizovaným kalábrijskou mafií ‘Ndranghetou si podvodníci podle policie přišli na nejméně 11 milionů liber (cca 334,4 milionů korun).

O neoficiálním pokračování videoherní série GTA z reálného světa dočtete na tomto odkazu.

#2 Víc pravomocí pro Europol

Poslanci Evropského parlamentu se dohodli na zvýšení kapacity Europolu na podporu boje proti trestné činnosti v členských státech EU. Nedávné rozhodnutí umožňuje evropské policejní agentuře snadnější výměnu informací se soukromými společnostmi a vývoj policejních nástrojů využívajících umělou inteligenci. A to i přes to, že ještě dva týdny předtím rozhodli europoslanci přesně opačně.

O rozhodnutí Evropského parlamentu a nových možnostech Europolu se dočtete tady nebo tady.

 

#3 Konec prádelníků ve Španělsku a Venezuele

Ve španělské Valencii bylo zatčeno pět podezřelých, kteří údajně patřili ke zločinecké skupině, jež vyprala více než 45 milionů eur. Police také zabavila 16 nemovitostí, dva luxusní automobily, 21 000 eur v hotovosti a zablokovala 35 bankovních účtů. Vyšetřovatelé během čtyř let vyšetřování zjistili, že španělská společnost vedená rodinnou zločineckou organizací přinesla do španělského finančního sektoru více než 45 milionů euro, peníze pravděpodobně nezákonného původu související s korupcí.

Se zkrachovalou prádelnou se můžete podrobněji seznámit zde.

 

A pradlenám se minulý týden nedařilo ani v Americe. Americké soudy minulý týden obvinily tři Kolumbijce a dva Venezuelany z praní špinavých peněz ve výši 1,6 miliardy dolarů z úplatků údajně vyplacených venezuelským úředníkům výměnou za získání státních zakázek. Pokud budou také odsouzeni, hrozí jim dohromady až 100 let vězení.

O trampotách venezuelských prádelen se dozvíte tady.

 

#4 Nového psa starým kouskům naučíš

Společné vyšetřování španělské Civilní gardy a francouzského Národního četnictva podporované Europolem vedlo k rozbití organizované zločinecké skupiny zapojené do pašování migrantů. Předpokládá se, že tato skupina zprostředkovávala tzv. druhotný pohyb, což je proces přesunu nelegálních migrantů ze země příjezdu do Evropy do jiné destinace v rámci Evropské unie.

Skupina organizovaného zločinu nejprve vyhledávala nově příchozí nelegální migranty v jižních a východních pobřežních oblastech Španělska, kam připlouvali na lodích z destinací v severní a západní Africe. Tyto nelegální migranty pak převezla po silnici do Francie přes historické trasy pašování tabáku mezi Španělskem a Francií. Skupina působila přibližně šest měsíců a za každý přechod hranic si účtovala 100 až 330 eur.

O tom, jak pašeráci recyklují, si můžete počíst zde.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková