#zesvěta: Těžký úděl saúdskoarabského zelináře

V dnešním #zesvěta si představíme nový byznys plán kolumbijského podsvětí, podíváme se na nový, neoficiální remake Dannyho parťáků, který se poslední čtyři roky „natáčel“ v bankách po Evropě, a vysvětlíme si, proč momentálně není dobrý nápad otevírat si stánek s ovocem a zeleninou v Saúdské Arábii. To vše a ještě mnohem více přinesl uplynulý týden ve světě (ne)organizovaného zločinu.

#1 Nová fakta o vraždě mexické novinářky

Regina Martínez byla významnou mexickou novinářkou, která informovala o drogových ganzích a politické korupci. V roce 2012 byla ve svém domě ubitá a uškrcená k smrti. Oficiální vyšetřování její vraždy bylo značně pochybné a ponechalo mnoho otázek nezodpovězených. Například podle prokurátorů měl Martínez zavraždit drogově závislý mužský prostitut, který byl podle nich jejím milencem. Nicméně její přátelé a kolegové trvají na tom, že tohoto muže neznala. A jediná osoba, která byla za vraždu odsouzena, jiný narkoman s problematickou minulostí, odvolal své přiznání s tím, že byl mučen, aby se policii k vraždě přiznal. V rámci snahy odhalit pravdu o vraždě Martínez podala OCCRP na základě zákona o svobodném přístupu k informacím žádost o vyšetřovací spis, který nyní také zveřejňuje.

Analýzu spisu, včetně upozornění na nesrovnalosti ve vyšetřování, a pro fajnšmekry i všech jeho 2148 stran si můžete přečíst na tomto odkazu.

#2 Krucinál, zatkli Kašćelana, parchanti!

Černohorská policie oznámila, že zatkla pět domnělých členů zločinecké skupiny, která se zabývala lichvou, úplatkářstvím, vydíráním a obchodem s drogami. Operace se uskutečnila v pobřežním městě Kotor, které je domovem dvou nejnebezpečnějších mafiánských klanů na Balkáně. Černohorská média informovala, že zatčenými byl vůdce mafiánského klanu Kavački Slobodan Kašćelan a čtyři jeho blízcí spolupracovníci. Kašćelan byl zatčen už několikrát, mimo jiné také před necelými třemi lety v Praze. Odtud byl následně vydán do Černé Hory, kde ale nebyl uvězněn, ale dostal podmínku po složení kauce v podobě majetku v hodnotě 500 000 eur (tehdy necelých 13 milionů korun).

Že i ti špatní holubi se vracejí se můžete přesvědčit zde.

https://www.investigace.cz/vudce-cernohorskeho-gangu-zatcen-v-praze/ 

#3 Z bílé na zlatou

Ze vzduchu vypadají nelegální zlaté doly jako zranění husté džungle jižní Kolumbie – jizvy z červené, šedé a hnědé hlíny obklopující toxická jezírka. Při zvuku policejních a vojenských vrtulníků, které se snášejí z kopců, většina horníků prchá do listí a jen několik jich zůstává a snaží se policistům a vojákům vyskakujícím z vrtulníků postavit.“ Nelegální těžba zlata je v Kolumbii podle všeho stále narůstající problém. Nejenže kvůli tomu země přichází o miliardy dolarů ročně, těžba zlata je také hlavní příčinou sílícího odlesňování, vymírání živočišných druhů a znečišťování vodních toků v druhé biologicky nejrozmanitější zemi světa. A zatímco v první polovině roku 2010 zasahovaly kolumbijské ozbrojené složky proti nelegálním zlatým dolům 34, v první polovině 2020 provedly už 2 186 zásahů.

Jak vypadá zásah proti nelegálním dolům na zlato si můžete přečíst zde.

A proč je to problém a jak velký ve skutečnosti je, se zase dozvíte například tady.

#4 Dannyho parťáci 2.0

Tři muži z Brooklynu byli zatčeni za loupeže v „hollywoodském stylu“, při nichž pomocí špičkového vybavení ukradli z bankovních trezorů po celé Evropě cennosti v hodnotě 30 milionů dolarů (zhruba 640 milionů korun). Ač bez hvězdného obsazení a v menším počtu muži v průběhu čtyř let takto vykradli více než dva tucty hůře zabezpečených bank v sedmi převážně evropských zemích. Momentálně jsou všichni tři obžalovaní ze spiknutí za účelem praní špinavých peněz, za což jim hrozí až 20 let odnětí svobody.

Jak v neoficiálním remaku Dannyho parťáků loupeže probíhaly se můžete dočíst tady.

#5 Okénko italské mafie

V přísně střežené soudní síni s kapacitou 1000 osob, která byla postavena z bývalého call centra v kalábrijském městě Lamezia Terme, probíhá největší proces s italskou mafií za posledních třicet let. Asi 900 svědků má vypovídat proti více než 350 obžalovaným, včetně politiků a úředníků obviněných z členství v nejmocnější italské zločinecké skupině ‚Ndrangheta. Několik obžalovaných nyní bude vyslýcháno kvůli obvinění z praní špinavých peněz ve Velké Británii. Tam totiž měli zakládat společnosti simulující legální hospodářskou činnost, přes které údajně prali špinavé peníze. Podle „stovek vyšetřování“ ‘Ndrangheta v zemi za Lamanšem jen v posledních deseti letech vyprala miliardy eur. „Zájmy ‚Ndranghety ve Spojeném království hrály významnou roli, neboť klany využívaly zemi jako investiční a prací základnu,“ říká Nicola Gratteri, státní zástupce, jehož vyšetřování vyvrcholilo tímto monstrprocesem.

Co je v největším procesu s mafií za posledních 30 let nového, si můžete přečíst, když kliknete sem.

#6 Jak dostat teroristu do polepšovny

Nigerijská nápravná služba a Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) zahájily s finanční podporou německé vlády nový projekt zaměřený na podporu rehabilitace a resocializace údajných spolupracovníků Boko Haram. Projekt se zaměří na věznici s maximální ostrahou Maiduguri ve státě Borno, kde je v současné době zadržováno více než 1 200 osob podezřelých ze spolupráce s Boko Haram, z nichž naprostá většina je nadále držena ve vyšetřovací vazbě. Vedle delší doby vazby a špatného socioekonomického zázemí ztěžuje začleňování do společnosti právě i stigmatizace, spojená s tím, že jsou zadržení vnímáni jako osoby spojené s Boko Haram.

O polepšovně pro domnělé teroristy si můžete přečíst zde.

#7 Tvrdá rána pro saúdskoarabský zelinářský průmysl

Saúdská Arábie až do odvolání zakázala dovoz jakéhokoliv ovoce a zeleniny z Libanonu. Důvod? Minulý pátek tamní celníci ve dvou zásilkách granátových jablek odhalili nejdříve více než 5,3 milionů tabletek Captagonu, a poté i téměř 2,5 milionů tabletek amfetaminů. Captagon je obchodní název amfetaminové drogy fenetyllin-hydrochlorid. Původně byl uváděn na trh jako lék na stavy jako je narkolepsie, deprese a hyperaktivita, ale od 80. let 20. století je ve většině zemí světa zakázán. Dnes se má vyrábět hlavně v Sýrii a být jedním ze způsobů obživy Islámského státu a dalších teroristických organizací. A když píšeme, že drogy byly ukryty v zásilkách granátových jablek, myslíme to doslova. Pašeráci granátová jablka rozřezali a místo zrníček nastrčili pilulky drog. Zákaz dovozu libanonského ovoce a zeleniny zůstane v platnosti, dokud libanonské orgány nezaručí, že přijmou nezbytná opatření k zastavení těchto operací. A vzhledem k tomu, že libanonský obchod s ovocem a zeleninou se Saúdskou Arábií má hodnotu přibližně 24 milionů dolarů ročně (více než 500 milionů korun), libanonští představitelé rychle přislíbili, že budou více bojovat proti pašování drog.

O problémech saúdskoarabského potravinářského průmyslu se dočtete zde

#8 Předložte svoje kuřácké legitimace, děti

Policie v Nizozemsku a Polsku v rámci operace koordinované Europolem zabavila 94 tun tabáku a 5,4 milionu padělaných cigaret a zatkla 30 osob. Podle prohlášení Europolu byli podezřelí členy „plodného organizovaného zločineckého gangu, který zaplavil Evropu miliony padělaných cigaret“ a pravděpodobně se podíleli i na násilných loupežích. Europol také uvedl, že podle prvních odhadů přesáhne škoda pro polský rozpočet 52 milionů polských zlotých (zhruba 295 milionů korun).

Jak moc pro zdraví Evropanů policie udělala se dozvíte tady.

Autor článku: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková