#zesvěta: Navalnyj v nejděsivějším vězení Ruska

Tento týden to ve světě organizovaného zločinu opět vřelo. V našem výběru tak naleznete informace o cestování ruským vězeňským systémem, které podstupuje opoziční lídr Alexej Navalnyj. Mexická armáda se naopak potýká s problémem, jak rozeznat členy kartelů od svých vojáků, zatímco evropští zákonodárci nadále neúnavně bojují proti špionážnímu softwaru Pegasus. Vše a ještě více se dozvíte v dnešním #zesvěta.

#1 Nečekaný přesun Navalného

„Cestování vesmírem pokračuje – přesunul jsem se z jedné vesmírné lodi na druhou,“ napsal ve středu na Instagramu vězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj. Čímž potvrdil, že byl přemístěn z vazební věznice do jiné – federální vězeňské kolonie IK-6 v obci Melechovo považované za nejděsivější kriminál v Rusku. Podle zpravodajského serveru Komersant se za utajovaným Melechovem skrývají případy mučení a záhadných úmrtí vězňů.

O přesunu nebyl informován ani Navalného právník. Když dorazil na plánovanou návśtevu do původní věznice a ptal se na svého klienta, personál mu pouze sdělil, že žádný takový se v jejich zařízení nenachází.

Samotný Navalnyj se k přemístění vyjádřil na svém profilu, kde neskrýval rozčarování. “Jsem velmi rozhořčen,“ řekl a dodal, že „vše ostatní je jinak v pořádku“. Podivný dodatek si lze vyložit všelijak, třeba jako: žiju a nevzdávám to.

Celou tiskovou zprávu naleznete na webu Ruské Tiskové Agentury.

 

Nové informace o Putinově majetku

#2 Vojenská výbava pro mexické kartely

Mexické námořnictvo vyšetřuje rozsáhlou krádež vojenského vybavení, ze skladů jim zmizely uniformy, neprůstřelné vesty a další věci. Podezření padá na tamní kartely, jejichž členové by se ve zcizených uniformách mohli vydávat za příslušníky armády. V tomto případě námořnictva, drogy se přece pašují i po moři. Přitom ale nejde o ojedinělý případ.  

Mexické úřady totiž zabavily už v březnu kartelu Sinaloa obrovské množství vysoce výkonných zbraní a taktického vybavení – podle prohlášení mexického ministerstva obrany šlo o více než dva miliony nábojů, 128 dlouhých zbraní (útočné pušky, samopaly), 38 ručních zbraní, 19 kulometů a také 100 balistických plátů do neprůstřelných vest.

Předpokládá se, že zboží ukradli aktivní příslušníci armády.

Více o vybavení mexických kartelů se dozvíte v tiskové zprávě generálního tajemníka mexického námořnictví.

 

#3 Horká linka proti kryptopodvodům

Společnost Chainalysis, zabývající se výzkumem blockchainu (speciální druh decentralizované ochranné databáze), spustila novou horkou linku. Tá má poskytovat podporu organizacím, jež se staly terčem kybernetického útoku souvisejícího s kryptoměnami nebo s požadavky na výkupné.

Horká linka s názvem Crypto Incident Response bude fungovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a oběti, jestliže se ozvou, budou ihned spojeny s týmem vyšetřovatelů ze společnosti Chainalysis. Pokud byly prostředky již převedeny nebo odcizeny, tým pomůže navázat kontakt s orgány činnými v trestním řízení a s poradci pro vymáhání majetku.

Díky rychlé reakci a okamžitému sledování finančních prostředků má program ztížit zločincům výběr peněz a usnadnit policejním orgánům jejich dopadení.

Více o fungování horké linky se dozvíte přimo na webu Chainanalysis.

 

#4 Pegasus používají také země EU

Izraelská firma NSO Group v úterý sdělila evropským zákonodárcům, že nejméně pět zemí EU používalo její špionážní software. Firma rovněž potvrdila, že vypověděla nejméně jednu smlouvu s členskou zemí EU v důsledku zneužití jejího sledovacího softwaru Pegasus.

Poté, co vyšlo najevo, že tento špionážní software je rozšířený také v Evropě a byl použit proti některým významným vládním činitelům, včetně španělského premiéra Pedra Sáncheze nebo francouzského prezidenta Emanuela Macrona, a politickým skupinám ve Španělsku, Polsku a v Maďarsku, zákonodárci EU zahájili vyšetřování

Skupina NSO Group zdůraznila, že v rámci boje proti ostré kritice vůči jejich technologiím by ráda podpořila vytvoření mezinárodního orgánu pro regulaci špionážního softwaru. „Něco podobného jako je dohoda o nešíření jaderných zbraní“, kdy tuto technologii budou moci používat pouze země, které se dohodnou na stanovených pravidlech.

Co na to říkají evropští zákonodárci si můžete přečíst v článku od Politico.

 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková