Nové informace o Putinově majetku

Před třemi lety se truhlář z ruské Karélie vydal na dobrodružnou pouť po místních lesích. Během cesty přitom narazil na něco, co skutečně nečekal – Putinovu daču. Jak vznikla, co k ní patří a kolik peněz zhruba stála, se podařilo zjistit novinářům z konsorcia OCCRP a zpravodajského serveru Meduza, a to díky uniklým datům spojeným s neveřejnou doménou LLCInvest.ru. Tyto informace také poprvé ukazují, co všechno zřejmě vlastní ruský prezident Vladimir Putin.

Karélie je hustě zalesněná republika na severozápadě Ruska. Tamní turistické stezky se v zimě před třemi lety vydal prozkoumat sněžnicemi vybavený místní truhlář. Když po třech týdnech putování procházel po břehu Ladožského jezera, rozhodl se prohodit pár slov s rybáři posedávajícími okolo děr vyříznutých do ledu. Mimo jiné se jich zeptal na podivnou stavbu na druhém břehu, jejíž linie vykukovaly mezi stromy. Budova totiž zdaleka nepřipomínala skromné domky z klád, které si staví obyvatelé Karélie. Futuristicky zprohýbané a zašpičatělé stěny prokládané velkými skleněnými deskami ukazovaly na movitějšího majitele.

Rybáři se zprvu zasmáli jeho neznalosti, poté turistovi vysvětlili, že stavba je přece dača prezidenta Putina, což ví každý, kdo žije okolo jezera.      

Truhláře přepadla zvědavost a rozhodl se přejít přes zamrzlou hladinu a na Putinovu chatu se podívat zblízka. Takto sice zjistil, že na přilehlých pozemcích se kromě domu nacházejí ještě další budovy, včetně tradiční ruské baně (sauny), ale tam jeho obhlídka prezidentova rekreačního sídla skončila. „Chytil jsem ho u baně,“ ohlásil do vysílačky bodyguard, když nevítaného návštěvníka dopadl.

Putinova dača. Zdroj: OCCRP

Zvědavý truhlář tak skončil ve strážní boudě, kde si naskenovali jeho osobní doklady a bodyguardem byl poučen, že se nachází na soukromém pozemku. Když se zadržený snažil strážce zeptat, zda se opravdu jedná o prezidentskou daču, odpovědi se nedočkal. „Sekuriťák měl přitom takový ten šibalský výraz, jako když znáte nějaké tajemství, které byste hrozně rádi prozradili, ale nesmíte,“ popsal později svůj zvláštní zážitek truhlář.  

Novináři se o architektonický skvost na břehu Ladožského jezera zajímali již před několika lety. Ruská nezávislá televizní stanice Dožď, loni v létě oficiálně označená za „zahraničního agenta“, pátrala po majiteli nemovitosti i přilehlých pozemků, což ji přivedlo k několika společnostem, jejichž jediným vlastníkem je Jurij Kovalčuk neboli miliardář a blízký spojenec Vladimira Putina. Kovalčuk je mimo jiné i majoritním vlastníkem banky Rossija, přezdívané „Putinova banka“. Tyto společnosti používají ke komunikaci neveřejnou e-mailovou doménu LLCInvest.ru, která propojuje i další firmy s majetky v hodnotě miliard dolarů, jež jsou napojené na blízké okolí ruského prezidenta. Doména je zároveň provozována poskytovatelem internetu s vazbami na banku Rossija.

Jakmile naši kolegové, ruští novináři z konsorcia Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a zpravodajského serveru Meduza, získali data z LLCInvest.ru, nejprve vůbec netušili, že se pravděpodobně poprvé za období Putinovy vlády dostali k informacím o rozsahu majetku, který tento oficiálně skromný a nezámožný politik zřejmě vlastní.

Celkově jde o luxusní usedlosti, bankovní účty, sportovní resort, vinice, soukromou letku či jachty v účetní hodnotě až 4,5 miliardy dolarů (přibližně 105,7 miliard korun).

Metadata e-mailů z LLCInvest.ru poskytla důkaz, že určité ruské firmy, jež spolu oficiálně nemají vůbec nic společného, jsou přes tuto doménu propojeny minimálně na úrovni managementu. A všechny majetky, které se kdy podařilo spojit s Putinem, sdílejí právě tuto doménu.

Na papíře mají společnosti užívající LLCInvest.ru často uvedeno, že jejich vlastníky jsou například bankéři nebo ruští oligarchové. Všechny tyto majitele ale zároveň spojuje fakt, že jsou to lidé z blízkého okruhu prezidenta Putina. Najdeme mezi nimi i potomky Putinových přátel nebo jeho milenku. „Skupina těchto firem vypadá jako neoficiální koncern, jehož členové fungují na základě výměny majetku a benefitů,“ komentuje strukturu ruský protikorupční aktivista. (Jeho jméno neuvádíme, poněvadž konsorcium OCCRP je v Rusku označeno za nežádoucí organizaci a jakákoliv spolupráce s ním může být pro ruského občana trestná.)

Utajovaný majetek Vladimira Putina

Rybářská chata

Součástí uniklého balíku dat z LLCInvest, které novináři z OCCRP získali, byla i e-mailová komunikace mezi dvěma stavebními firmami, jež prováděly práce na pozemcích, které Putinův dům u jezera, architekty pojmenovaný „Rybářská chata“, obklopují.

Samotná stavba ultramoderní dači byla pro změnu realizována zaměstnanci podivné neziskové organizace, jejíž název lze volně přeložit jako Oživování námořních tradic (ВОЗРОЖДЕНИЕ МОРСКИХ ТРАДИЦИЙ). Oficiálně přitom oživovatelé námořních tradic nemají s Putinovou chatou nic společného, což dokládají i výroční zprávy této obskurní organizace, kde se o prezidentově rekreační nemovitosti nic nepíše. Jediné, co ji s dalšími společnostmi spojuje, je právě využívání domény LLCInvest. Ostatně stejným způsobem propojuje tato doména i společnosti, které se oficiálně starají o obrovský soukromý palác v Gelendžiku na černomořském pobřeží spojovaný s Putinem nebo právě zmiňovanou „Rybářskou chatu“ u Ladožského jezera.

Uniklá e-mailová komunikace z LLCInvest týkající se této dači obsahovala také architektonické návrhy, stavební plány, půdorysy a další dokumenty, jež odhalují, o jak luxusní sídlo se jedná. Na stavbě hlavní futuristické budovy, kterou navrhl přední ruský architekt Jevgenij Merkurjev, se podle satelitních záběrů pracovalo již v roce 2011, dílo dokončili na podzim roku 2012. V dvouposchoďové budově je několik prostorů pro společenské akce, včetně 200 čtverečních metrů velké jídelny s kuchyní oddělenou sklem, aby mohli hosté sledovat kuchaře při přípravě různých specialit. Horní patro pak nabízí posezení například v „čajové místnosti“ s výhledem na jezero.

Stavební realizace ale nezůstaly jen u hlavního domu, na pozemcích postupně přibyl pivovar, bazény nebo „stodola“, která podle projektové dokumentace k uskladnění zemědělské techniky rozhodně neslouží. Od hlavního domu vede i cestička k vodopádu, kdysi oblíbené turistické atrakci, dnes však veřejnosti nepřístupné. Celkovou cenu dovolenkového komplexu lze odhadnout jen těžko. Z jednoho uniklého dokumentu ale vyplývá, že cena stavebních prací jen za rok 2015 – tedy práce na pozemcích, ne za vnitřní vybavení objektů – byla odhadována na zhruba 85 milionů korun.

V roce 2021 v areálu vyrostla rovněž speciální budova s provozní kuchyní o rozloze 600 metrů čtverečních, v jejímž horním patře je ubytovaný personál. Stavba na pozemcích ale nadále pokračuje, budují se nové příjezdové cesty vedoucí skrz národní park a v okolních lesích se kácí dříví. Loni začala i stavba „Zahradního domku“, kde jsou navzdory skromnému názvu podlahy z nejluxusnějšího mramoru a stěny vykládané polodrahokamy,  jen bidetový kohoutek v jedné ze šesti koupelen vyšel v přepočtu na více než 200 tisíc korun. Z prvního patra tohoto „domku“ pak vytéká vodopád do bazénu situovaného uprostřed přízemí.

Interiér Zahradního domku. Zdroj: OCCRP

Architekti oslovení OCCRP celý projekt popsali jako luxusní a výjimečný. „Stěny vykládané polodrahokamy pro mě představují stejnou kategorii jako zlaté záchody,“ uvedl jeden z nich. „Takový projekt může vzniknout jedině s neomezeným rozpočtem.“

Novinářům z OCCRP se místní přiznalii, že si od ochranky občas kupují živé pstruhy z nedaleké farmy. A možná i čerstvé mléko, poněvadž na pozemcích „Rybářské chaty“ se chovají i krávy, jejichž kvalitní maso zásobuje potřeby prezidentské kuchyně. 

Když však Putinovu daču navštěvují VIP hosté, celý záliv se veřejnosti uzavře a areál hlídají agenti FSB. Zvědavý truhlář potulující se okolo rezidencí by při takové příležitosti asi dopadl jinak než ofocením svých osobních dokumentů. Každopádně na dotaz OCCRP, co má LLCInvest s prezidentem společného, odpověděl Kreml lakonicky: „Prezident Ruské federace není s majetky nebo organizacemi, na které se ptáte, nijak propojen.“

 

Autoři textu: Olesya Shmagun (OCCRP) a Denis Dmitriev (Meduza); autorka české verze: Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: James O´Brien, OCCRP

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.