#zesvěta: Lesk a bída ruských diamantů

Láká vás cesta za penězi do zahraničí? V tom případě pozor, abyste neskončili lapení v nelidských podmínkách společnosti Amazon v Saúdské Arábii nebo v japonské firmě Sony, což by zase znamenalo, že o vaše osobní data se pak budou přetahovat kupci na dark webu. Pokud naopak plánujete požádat někoho o ruku, vyhněte se prstenům s diamanty, neboť ty mohou pocházet z Ruska. A jestliže byste náhodou zvažovali, že si na zásnubní prsten vyděláte pašováním kokainu, neschovávejte ho v invalidním vozíku. To a více praktických rad se dočtete v dnešním dílu #zesvěta.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.  Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Noční můra v Amazon Street

Spousta lidí z Nepálu se vydává do zahraničí s cílem vydělat si víc peněz a uživit tak své příbuzné a rodiny. S podobnými úmysly opustil svou zemi i Momtaj Mansur a v roce 2021 zamířil do Saúdské Arábie, kde začal pracovat pro firmu Amazon. Místo našel prostřednictvím saúdské společnosti specializující se na dodávání pracovní síly tamním firmám. Spíš než amerického snu se však dočkal noční můry: manažeři Amazonu ho uráželi a většina Mansurovy výplaty šla saúdské zprostředkovatelské společnosti. V květnu 2022 byl Mansur a další jeho nepálští kolegové propuštěni. Zůstali více jak dva tisíce kilometrů od domova, bez peněz a bez možnosti návratu do rodné země. Saúdská společnost Mansurovi nabídla dvě vykutálené varianty, jak tuto situaci vyřešit: buď v Amazonu zůstane, což nešlo, protože ho propustili. Tím pádem se milý zlatý nedá nic dělat a musíš zaplatit víc jak 30 tisíc korun za předčasné vypovězení smlouvy: tedy částku rovnající se jeho několikaměsíční mzdě. Chování Amazonu a saúdské společnosti se podle amerických zákonů a norem OSN shoduje se znaky možného obchodování s lidmi, včetně vystavování pracovníků špatným životním podmínkám, omezování jejich pohybu a falešných slibů ohledně mzdy. Lze předpokládat, že nebohý Momtaj Mansur nebyl první ani poslední, kdo sedl na lep vydřiduchům. 

Více informací o nelidských podmínkách v Amazonu se dočtete na stránkách deníku The Guardian.

#2 Není vše podpora Ukrajiny, co se třpytí

Krátce na to, co Rusko zahájilo svou válečnou agresi na území Ukrajiny, luxusní šperkařské značky jako Tiffany nebo Cartier oznámily, že přestávají nakupovat ruské diamanty. Novináři z ukrajinského média Kyiv Independent ale odhalili starou pravdu o tom, že lze kázat vodu, avšak pít víno. Přesněji řečeno bohulibé výroky na podporu Ukrajiny se v praxi šperkařských společností neshodují s činy. Rusko totiž nadále úspěšně prodává své diamanty na Západ, především skrz prostředníky v Dubaji. Existují dva způsoby, jak zatajit ruský původ drahokamů: za prvé tak, že se surové diamanty nechají vybrousit v Indii a, simsalabim, podle amerických zákonů je už nelze považovat za ruské. Druhý a častější způsob spočívá v prodeji neopracovaných diamantů leštičům drahých kamenů, a to jako „smíšené zboží“. Tiffany a Cartier tak nadále utrácejí za diamanty velké peníze, které mohou financovat ruskou agresi. 

Více informací o tom, jak za sebou ruské diamanty zametají stopy, se dočtete na stránkách Kyiv Independent.

#3 Kokain na kolečkách

Ne všechno se podaří, ale fantazii se meze nekladou. I to by mohl být slogan pašeráků drog, jejichž vynalézavost v tom, jak uniknout spravedlnosti, především jde-li o kokain, je bezbřehá. Na pomyslném seznamu „bizarních zpackaností při pašování drog“ se vedle banánů, historických aut, dětských ubrousků nebo Kinder vajíček toto pondělí objevil i invalidní vozík. Jednapadesátiletého muže o berlích totiž zadrželi v Hong Kongu, neboť bezpečnostní kontrola v jeho invalidním vozíku odhalila ukrytý kokain v hodnotě téměř 36 milionů korun. Vozík mu měl svěřit jeho přítel, aby měl cestování pohodlnější. O kokainu údajně nevěděl. Podle mluvčího celního úřadu se muž snažil celní kontrolu obejít a pozornost orgánů upoutal nejen tím, že se chtěl kontrole očividně vyhnout, ale i skutečností, že jako údajný invalida svůj vozík nepoužívá. Inu, stát se nenápadným není jen tak, navíc o berlích a s prázdným invalidním vozíkem za sebou. Hongkongská policie případ zatím neuzavřela, není totiž stále jasné, kam nebo ke komu měl pašovaný kokain putovat. 

Více o kreativním způsobu, jak pašovat drogy přes hranice, se můžete dočíst na webu Sky News.

#4 Prodáno na dark webu

Už jste se někdy zúčastnili aukce, tedy obchodu, v němž vyhrála nejvyšší nabídka? Jestliže ne, teď máte tu možnost. Tímto způsobem chce totiž kybernetická skupina napojená na rusky mluvící kybernetický gang CL0P prodat osobní údaje zaměstnanců japonského konglomerátu Sony, jehož hlavní doménou je elektronika a videohry. K prolomení bezpečnosti pravděpodobně došlo v důsledku hromadného zneužití služby MOVEit, která slouží k bezpečnému posílání souborů mezi jednotlivými zařízeními. Skupina nejprve požadovala od Sony výkupné, společnost ale zaplatit odmítla, a tak hackeři hledají jiný způsob zpeněžení. Pohoří-li i plán s aukcí a kupce se nenajde, nechali se už slyšet, že ukradená data volně zveřejní. Pokud se tak stane, lze vesele obměnit jedno letité přísloví, tedy že vlk se nenažral, a koza přesto nezůstala celá. 

Více o aukci osobních dat společnosti Sony se dočtete na webu Panda Security.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 

Autorka textu: Kamila Plzáková
Autor úvodní fotografie: investigace.cz