#zesvěta: Kyperské občanství už nebude zadarmo. A možná ani za peníze

V naší pravidelné rubrice #zesvěta si tento týden představíme vzácné africké dřevo, které se pašuje do Číny, povíme si o velkém soudním sporu s právníky známými díky kauze Panama Papers, nebo o organizovaných skupinách obchodujících s očkovacími pasy v Evropě.

#1 Občanství Kypru už není na prodej

Kyperská vláda se rozhodla zpětně zrušit 45 státních občanství, která udělila cizincům na základě investic do tamních nemovitostí. Tento kontroverzní program byl vládou ukončen na sklonku loňského roku, a to, podle mluvčího kyperské vlády Mariose Pelekanose, proto, že jej kritizovala média. Pelekanos rovněž uvedl že investoři, kteří přijdou o občanství, nebudou nijak odškodněni, ale o své statky se bát nemusí, zakoupené nemovitosti jim ve vlastnictví zůstanou.

Více o tomto rozhodnutí se můžete dočíst v článku od Cyprus Mail.

Nezákonná investorská víza na Kypru

 

#2 Následky Panama Papers

Panamské ministerstvo spravedlnosti oznámilo zahájení procesu proti dalším 32 obviněným z praní špinavých peněz v souvislosti s vyšetřováním kauzy Panama Papers. Soudní proces byl zahájen v době, kdy aktivisté za transparentnost vyjádřili znepokojení nad nedávným rozhodnutím panamského soudu, který osvobodil bývalou zaměstnankyni společnosti Mossack Fonseca (dokumenty známé jako Panama Papers unikly právě z této firmy).

Takové rozsudky by mohly podle jejich obav bránit snahám o vyvození odpovědnosti právníků v případech týkajících se offshorového průmyslu.

Více o důsledcích kauzy Panama Papers se dočtete v článku od našich kolegů z ICIJ.

 

#PanamaPapers

#3 Čínsko-africká korupce s růžovým dřevem

Palisandrové dřevo pochází z ohroženého stromu Kosso a používá se k výrobě toho nejluxusnějšího nábytku. Stromy Kosso se vyskytují pouze v malé oblasti západní Afriky a v Číně je toto krásné, narůžovělé dřevo vysoko poptávanou komoditou. Proto nigerijské úřady údajně překupníkům pomáhají a podporují je tím, že jim poskytují dokumenty které umožňují, aby se dřevo před zraky veřejnosti nelegálně vyváželo do Číny. Africa Uncensored přitom uvádí, že toto nezákonné podnikání je zodpovědné za urychlené ničení ohrožených lesů, ztrátu pracovních míst a odlévání peněz, které by při legálním prodeji mohly putovat do státní kasy. 

O cestě růžového dřeva do Číny se více dozvíte od OCCRP.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková