#zesvěta: Kterak pejsek prozradil pašeráky

Momentální bílá nadílka zaskočila nejednoho českého dopravce, což ale nelze tvrdit o bílém prášku z Latinské Ameriky, jehož jakékoli navýšení je pro „superkartel“ vítanou zprávou. Jenže co když jeden z bossů této organizace začne zpívat? To a také informace o tom, jak není radno sdílet fotky svých mazlíčků a že je možné pašovat opravdu všechno, třeba i dřevo na smyčce, se dozvíte v tradičním #zesvěta. Třešničkou na dortu je pak mea culpa jedné notoricky známé banky. 

#1 Pozor na odrazy a psí známky

Dva Britové, Danny Brow a Stefan Baldauf, byli odsouzeni za spoluúčast na komplotu, spočívajícím v odeslání více než čtyř set kilogramů MDMA neboli extáze do Austrálie. Drogy o hmotnosti dobře živeného kapustňáka, tedy mořské krávy, mají hodnotu zhruba 1,2 miliardy korun. Pánové by se vězení vyhnuli nebýt toho, že policie v roce 2020 nabourala šifrovací komunikační platformu Encro Chat, využívanou téměř exkluzivně zločinci. Jak ale britští policisté odhalili zrovna naše dva pašeráky, když se pod své zprávy nepodepisovali pravými jmény? Jeden z nich totiž vyfotil svou televizi a nasdílel ji parťákům, jenže si nevšiml, že se jeho tvář odráží na obrazovce. Druhý se zase pochlubil svým psím miláčkem Bobem, leč Bobík měl na známce čitelné páníčkovo telefonní číslo.

Více na stránkách magazínu Info Security.

#2 Rocco jako práskač?

Loni v březnu vydaly brazilské úřady někdejšího „kokainového krále Milána“ a jednoho z šéfů „superkartelu“ Roccu Morabitu do jeho rodné Itálie. Podle všeho na něj pobyt za mřížemi zapůsobil, neboť začal zpívat. Nejedná se ovšem o slavné árie z Verdiho oper, jež by se linuly chodbami vazební věznice. Italská média uvádějí, že se boss ’Ndranghety proměnil v „pentito“, což je tamní slangový výraz pro zločince, který se rozhodl spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. Něco na způsob proslulého Joea Valachiho, jenž svého času popsal praktiky a strukturu americké mafie. Rocco Morabita tak momentálně zpívá o té italské, pokud by se však v jeho výpovědích objevily i nějaké důležité informace ze zahraničí, budou italští policisté spolupracovat s Europolem. Jeden ze zdrojů popsal spolupráci Imperialiho s úřady jako „významnou událost“, a to vzhledem k jeho vysokému postavení v rámci organizovaného zločinu i úzkým vazbám na Daniela Kinahana. Posledně jmenovaný je totiž dalším významným bossem „superkartelu“ a zároveň šéfem irské mafie. „Suprekartel“ je v podstatě organizovaný zločin povýšený na korporát – jednotlivé gangy mezi sebou spolupracují a do Evropy tak může z Latinské Ameriky proudit nekonečné množství kokainu. 

Více se dozvíte na webu Independent.

#3 Pračka se přiznala

Danske Bank, globální finanční instituce, která však proslula hlavně tím, že prala peníze pro ázerbájdžánské nebo ruské elity, se před pár dny přiznala, že svým klientům umožňovala přístup do amerického finančního systému, ačkoli tito klienti nebudili dojem serióznosti. Estonská pobočka Danske Bank podle soudního rozsudku nedostačně kontrolovala dodržování předpisů namířených proti praní špinavých peněz, což umožňovalo přesun těchto financí do USA. Danske Bank uložilo americké ministerstvo spravedlnosti pokutu dvě miliardy dolarů, v přepočtu více než 45 miliard korun. Americký státní zástupce ve svém vyjádření uvedl, že právě výše pokuty má demonstrovat, jak tvrdě a nekompromisně bude „ministerstvo spravedlnosti střežit integritu amerického finančního systému před pochybnými zahraničními penězi – ať už z ruských, či jiných zdrojů“.

Detaily si můžete přečíst na webu amerického ministerstva spravedlnosti.

#4 Operace Dó-Ré-Mi

Červenohnědé brazilské dřevo ze stromu sapan je extrémně vzácné a přísně chráněné. Zároveň se jedná o tradiční materiál k výrobě smyčců nebo strunných nástrojů. Proto není divu, že se obchodu s tímto dřevem chytili překupníci a pašeráci. Po jejich stopách ale vyrazila i brazilská policie a zahájila akci Dó-Ré-Mi, během níž uložila třiatřiceti výrobcům smyčců pokuty v celkové výši 10 milionů dolarů (přes 200 milionů korun). Ačkoli je výroba i prodej smyčců malým odvětvím, obchodování s tímto artiklem z vzácného dřeva je extrémně lukrativní – cena jednoho takového smyčce se v USA nebo Velké Británii vyšplhá na minimálně 50 tisíc korun. Výrobce i obchodník si jistě mnou spokojeně ruce, ne tak už ekologové, kteří varují, že v případě pokračování tohoto trendu stromy Sapan zmizí z povrchu zemského. Zatím to vypadá, že těžba vzácného červenohnědého dřeva bude vesele pokračovat, neboť jakémukoli omezení či zpřísnění obchodu se brání nejen hudební průmysl, ale i významní muzikanti jako třeba slavný čelista Yo-Yo Ma nebo dirigent Simon Rattle.

Příběh výrobce smyčců-pašeráka si můžete přečíst u našich partnerů OCCRP.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl