V estonské pobočce Danske Bank prali peníze i Rusové

Lukáš Nechvátal

Estonská pobočka Danske Bank o sobě opět dala slyšet. Banka – jak vyplývá ze zprávy zveřejněné v britském listu Financial Times, kterou banka sama vypracovala – nebyla zapojená v praní pouze ázerbájdžánských peněz ale i ruských.

Jak Ázerbájdžán korumpoval evropské politiky

 

Poté, co whistleblower upozornil vedení banky na to, co se děje v jejích estonských kancelářích, a po zahájení vyšetřování estonskými regulačními orgány si sama banka (i když o několik let později) najala konzultanta a zahájila vlastní šetření.

Zjistila, že pouze za rok 2013 (tedy přibližně ve stejném období, kdy se zde praly peníze z Ázerbájdžánu) proteklo bankou 80 000 transakcí v celkové hodnotě dosahující téměř 30 miliard amerických dolarů, které měly původ v zemích bývalého Sovětského svazu, zejména Ruska, z čehož podle slov předsedy Danske Bank Oleho Andersena „bylo 8,3 miliardy podezřelých“. Pokud se potvrdí, že celá pochybná suma jsou prané peníze, jednalo by se o jeden z největších známých případů praní špinavých peněz v Evropě. Na případ upozornily dánské noviny Berlingske. Jak navíc zjistil Wall Street Journal, vedení banky vědělo již v roce 2013, že jejich estonská pobočka poskytuje služby a vede účty klientům z Ruska, kteří byli podezřelí z páchání finanční kriminality a objevili se tak na černé listině.