#zesvěta: Bývalý důstojník britského námořnictva vedl gang pašeráků drog

Vítejte v dnešním #zesvěta, ve kterém se opět dozvíte, co se poslední týden ve světě organizovaného zločinu a investigativní novinařiny událo. Mimo jiné se dnes dozvíte, že pašeráci lidí v Sýrii hledají svoji obětinu na TikToku, nebo uslyšíte o dvojím životě dýdžejky Mikaely Jav z Ibizy. V noci roztáčí gramce, přes den pak šmelí v bance! Dnešní díl pak zakončujeme vážnou a důležitou zprávou o sílícím tlaku na ruskou nezávislou novinařinu, která by vás rozhodně neměla minout.

#1 Buď zemřeš jako hrdina, nebo budeš žít tak dlouho, než se z tebe stane padouch.

Španělská policie a celníci zatkli ve středním Atlantiku tři Brity poté, co na jejich jachtě plující z Karibiku do Evropy objevili tunu kokainu v hodnotě více než 80 milionů liber. Španělští představitelé tvrdí, že se jim díky těmto zadržením podařilo rozbít mezinárodní skupinu pašeráků drog, kterou údajně vedl bývalý důstojník britského královského námořnictva. Čtyřiašedesátiletý Robert Mark Benson byl jedním z deseti osob zatčených minulý měsíc při raziích v provinciích Malaga a Cádiz a ve španělské severoafrické enklávě Ceuta po dvojím zadržení lodí převážejících 1,5 tuny hašiše.

Jak se přechází na temnou stranu Síly si můžete přečíst na tomto odkazu.

#2 Dávejte pozor, co sledují vaše děti na internetech!

Nejenom média, politici a influenceři se snaží zapůsobit na (povětšinou) mladé uživatele sociální sítě TikTok. Pašeráci lidí v Sýrii v posledních měsících aplikaci stále častěji využívají k tomu, aby inzerovali své služby, které zahrnují „cestování bez hranic“ v luxusních vozidlech, která projíždějí vojenskými kontrolními stanovišti rozesetými po horské dálnicí z Damašku do Bejrútu.

Za 3 000 dolarů (necelých 65 tisíc korun) vás jeden z nich dokonce vezme na „soukromou cestu“ z Bejrútu až do Řecka, hlavní brány do Evropy. Potenciální klienti včetně těch, které hledá režim, jsou ujišťováni, že tato činnost je zcela „v souladu se zákonem“. TikTok se sice snaží takové účty snaží blokovat, jeho snaha je ale zatím marná. Novináři z OCCRP účty nabízející přímou cestu z Damašku do Bejrútu za v přepočtu zhruba 5 400 korun na síti stejně našli.

„Bojíte se odvodu Asadovým režimem? Chcete začít nový život v Evropě? Potom klikněte na sem a získejte speciální časově omezenou nabídku!“

#3 Belgická platforma na potírání darebáků 

Belgie spustila platformu, prostřednictvím které budou vláda a banky společně prověřovat podezřelé účty a sdílet informace o rizicích praní špinavých peněz, trestné činnosti a ochranných postupech. Děje se tak v přímé návaznosti na celosvětový novinářský projekt FinCEN Files, na kterém jsme se jako jediní z České republiky podíleli. Belgie byla totiž v projektu hojně zastoupena. Z 2100 uniklých dokumentů SAR se slovo „Belgie“ objevilo 365krát.

Více o belgickém snažení zde.

 #4 Ve dne takovou, v noci jinou

Mikaela Jav se proslavila jako dýdžejka, která rozjížděla párty na španělském ostrově Ibiza, který je již dlouho proslulý svým bujarým nočním životem. Pořadatelka večírků „Mikaela & Friends“ se aktivně prezentovala také na Facebooku, kde zveřejňovala okázalé fotografie z cest po Řecku, Thajsku nebo Las Vegas.

Ve skutečnosti se ale „Mikaela Jav“ jmenuje Izzat Khanim Džavadova, je to sestřenice ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva a posledních několik let je spolu se svým manželem Sulejmanem Džavadovem ve Velké Británii vyšetřována kvůli téměř 14 milionům liber, které jsou podle Národní kriminální agentury výnosy z korupce, krádeže nebo zpronevěry. Manželé peníze přijímali přes síť 20 neprůhledných společností se sídlem převážně v offshore jurisdikcích, z nichž sedm bylo součást Ázerbájdžánského laundromatu, univerzálního finančního nástroje, který OCCRP odhalil v roce 2017. Tento systém umožňoval vládnoucí elitě země zpronevěřovat finanční prostředky, vyhýbat se placení daní, prát peníze a převádět je z Ázerbájdžánu do Evropy, kde byly využívány k nákupu nemovitostí, financování luxusního životního stylu, nebo uplácení politiků. Je tak prvním členem vládnoucí rodiny Alijevů, o němž je známo, že Ázerbájdžánského laundromatu využíval.

Nadcházející turné Mikaely Jav najdete zde.

https://www.investigace.cz/jak-azerbajdzan-korumpoval-evropske-politiky/

#5 Příběhy moderního otroctví

Ve Velké Británii odsouzeni tři muže z řízení největšího gangu obchodníků s lidmi, jaký byl kdy ve Spojeném království dopaden. Muži nalákali stovky lidí z Polska do hrabství West Midlands s příslibem lepšího života. Ve skutečnosti ale nacpali až 11 lidí do domů se dvěma postelemi a nutili je pracovat. Jejich odměny si pak nepřekvapivě nechávali pro sebe. Soudní proces s obžalovanými je považován za vůbec největší stíhání za moderní otroctví v Evropě. Rozsudek nad třemi otrokáři bude vynesen později.

Kterak si nehledat brigádu ve Spojeném království se dozvíte tady.

#6 Nezávislá ruská novinařina opět pod útokem

Všechnu srandu stranou, dnešní #zesvěta bohužel zakončíme na smutnou notu. Ruská policie v úterý ráno provedla razii v bytech několika investigativních novinářů a jejich rodinných příslušníků. Policisté prohledali byt šéfredaktora investigativního internetového deníku Proekt Romana Badanina, jedné z jeho novinářek Marie Žolobové a provedli razii rovněž i v domě rodičů Badaninova zástupce Michaila Rubina. Razie podle všeho vznikly z případu pomluvy kvůli dokumentu z roku 2017, na němž Badanin a Žolobovová pracovali pro nezávislý televizní kanál Dožď a který pojednával o petrohradském podnikateli s údajnými vazbami na organizovaný zločin. Ruské úřady tak poté, co například prohlásily zpravodajský server Meduza za zahraničního agenta, nebo vyslýchaly našeho kolegu Romana Anina, opět zvyšují svůj tlak na tamní nezávislou novinařinu.

Více o situaci ruských novinářů si můžete přečíst zde, nebo poslechnout v podcastu níže.

Autor článku: Lukáš Nechvátal

Úvodní grafika: Nikola Klepáčková 

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.