#zesvěta: Německé bankomaty pod útokem

Jestliže doma schováváte nelegální cigarety, najděte pro ně jinou skrýš, než je vydlabaná dutina za skříní. Pokud pro změnu plánujete návštěvu země klobás, eintopfu a piva, vyhněte se nočním toulkám kolem tamních bankomatů. A jestliže vás chytne mlsná a dostanete zálusk na odpolední kávičku se sušenku, měli byste zpozornět, neboť v chuťové paletě takové sladkosti se skrývá i palmový olej, kvůli kterému mizí deštné pralesy. „Mysleli jsme to dobře“ ovšem neplatí jen pro výrobu této komodity, ale i jednu nevládní organizaci, která nahrála na doxing s citlivými daty. O tom všem je dnešní #zesvěta neboli výběr bizarních příběhů ze světa zločinu.

#1 Každý doxing musí být po zásluze potrestán

Mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) a Newyorská univerzita (NYU) se pustily do mapování porušování lidských práv ve východním Kongu. Cílem jejich chvályhodného projektu Kivu Security Tracker mělo být načrtnutí krizové mapy, jež by dokumentovala nedodržování lidských práv v této zemi a podle organizátorů i vysvětlovala jeho příčiny. Sestavena měla být z různých otřesných dat, například o vraždách, znásilnění a dalších formách násilí páchaného na aktivistech a zdravotnickém personálu, a to ze strany konžských bezpečnostních orgánů. Jenže laxní přístup organizátorů projektu ke kybernetické bezpečnosti způsobil, že se na stránkách ocitly citlivé informace o zhruba 8 tisících aktivistů, tedy i o osobách, které přežily sexuální násilí, nebo o pracovnících OSN či novinářích. Kdokoli, kdo měl připojení k internetu, mohl volně procházet stovky dokumentů, v nichž se černé na bílém skvěla jména, telefonní čísla i údaje o tom, ke které organizaci dotyční patří. Organizace projekt z internetu okamžitě stáhla. Pravdu má proto provozní ředitel CyberPeace Institute pan Adrien Ogée, který smutně prohlásil: „Pokud se snažíte chránit lidi a způsobíte tím více škody než užitku, pak byste tuto práci vůbec neměli dělat.“

Více o úniku dat v Kongu se dočtete na webu The Intercept.

#2 Lev, čarodějnice a tabák za skříní

V Lewisově fantaskní sérii Narnie projdou čtyři sourozenci starou skříní do kouzelného světa Narnie a pomohou lvu Aslanovi svrhnout krutovládu Bílé čarodějnice. Žádné trasořitky nejsou ani angličtí policisté v Northamptonshire, byť starou skříní neprošli. Naopak almaru odtáhli, což jistě nebylo lehké, a objevili nelegální tabák a cigarety schované v dutině ve zdi. Při svém zásahu na třech místech tohoto malebného anglického městečka zadrželi nelegální zboží v hodnotě více než 1,4 milionu korun. Mimo starých známých cigaret policisté našli i více jak 400 elektronických cigaret, jejichž popularita poslední roky roste. Kdo ví, třeba Lewis získal inspiraci pro napsání svých knih z podobných „zdrojů“ schovaných za skříní…

Jak policisté přišli na tajnou skrýš plnou tabáku, se detailně dočtete na stránkách BBC.

#3 Výbušné bankomaty

V Německu mají problém. V ulicích tamních měst se totiž objevil nový druh drsné kriminality. Zločinci při své práci používají výbušniny, s jejichž pomocí vyhazují do vzduchu i bankomaty, načež s lupem v autě vysokou rychlostí mizí z místa činu. Některé z odpálených bankomatů se přitom nacházely v obytných budovách, a mohl tak vzniknout požár nebo být poškozeny samotné domy. Aby toho nebylo málo, zmíněná auta s lupem jejich právoplatní majitelé již dříve nahlásili jako kradená. Podle Europolu zloději dopředu znali únikové trasy a většinu akcí podnikli v noci, což jim vyneslo téměř 50 milionů korun v eurech. Mimo to vznikla škoda na majetku v hodnotě více než 85 milionů korun. Naštěstí osm z nich německá a nizozemská policie už zatkla. Podle Europolu ale trestný čin vyhazování bankomatů do povětří zůstává na území Německa nadále „obzvláště rozšířený“. Až se tedy budete chystat na návštěvu k našim západním sousedům, směňte si hotovost pro jistotu ještě v tuzemsku. Ohořelá díra ve zdi vám peníze určitě nevydá.

Více informací o odpalovaných bankomatech se dočtete na stránkách OCCRP.

#4 Palmový olej s příchutí ničení ekosystému

Od pečiva přes zmrzlinu a šampony po kojeneckou výživu, za vším hledej olej palmový. Ne, nejde o nový reklamní slogan, ale konstatování, že nejčastější přísadou v různých výrobcích je právě tento zdraví nepříliš prospěšný rostlinný olej, jehož produkce je navíc spojena s drancováním přírody. Proto se singapurská společnost First Resources veřejně zavázala, že palmový olej bude vyrábět šetrně s ohledem na přírodní zdroje i životní prostředí. Krásná slova, a navíc přesně v duchu předvolebních sloganů typu „sliby se slibují, blázni se radují“. Nezisková zpravodajská organizace The Gecko Project totiž odhalila, že pohlaváři First Resources ovládají další tři společnosti, které stojí za vykácením části deštného pralesa v Indonésii. Vyšetřování Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) také upozorňuje na mezeru v singapurské legislativě, jež umožňuje společnostem zveřejňovat takzvané zprávy o udržitelnosti, aniž by k tomu potřebovala audit další nezávislé firmy. Tak proč něco neslíbit, že jo?

Kompletní zprávu o struktuře firem ničících deštné pralesy najdete na stránkách ICIJ.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 


Autorka textu: Kamila Plzáková
Zdroj úvodní grafiky: investigace.cz