Kolik je v IQOS nikotinu? Philip Morris lže o svých produktech

Tabákový gigant Philip Morris International (PMI) tvrdí, že náplně do IQOS obsahují jen 0,5 miligramu nikotinu. Ve skutečnosti je však podle výzkumu toto množství až osmkrát větší. Novináři z The Bureau of Investigative Journalism také upozorňují, že firma využívá toho, že neexistují daná mezinárodní pravidla pro produkty se zahřívaným tabákem.

Elektronická zařízení se zahřívaným tabákem, jako je IQOS, jsou čím dál oblíbenější alternativou k cigaretám. Tvoří více než 2,5 % prodeje všech tabákových produktů v Evropské unii.

Společnost Philip Morris International svůj výrobek prezentuje jako lepší a méně škodlivou variantu pro lidi, kteří chtějí s klasickými cigaretami skončit. Což firma dokládá tím, že každá náplň do IQOS údajně obsahuje jenom 0,5 miligramu nikotinu.

Jenže výzkum provedený na žádost novinářů z The Bureau of Investigative Journalism (BIJ) ukazuje, že obsah nikotinu v náplních je ve skutečnosti vyšší než 4 miligramy. Tabáková společnost své zákazníky klame v propagačních materiálech i na webových stránkách po celém světě.

Velká nahřívaná lež

Novináři z organizace BIJ oslovili univerzitní lékařské centrum Unisanté ve Švýcarsku s tím, aby tamní experti provedli výzkum obsahu tabákových náplní do IQOS. Jejich zjištění odhalilo, že každá jednorázová náplň obsahuje až 4,1 miligramu nikotinu. Další studie naznačují, že výrobky IQOS mohou být potenciálně škodlivé pro lidské zdraví a stejně návykové jako cigarety.

Nikotinové šedé zóny

Pro testování obsahu zahřívaných tabákových výrobků neexistují mezinárodní pravidla či standardy, nejsou tu ani žádné univerzální regulace, jež by určovaly, jaké údaje o obsahu nikotinu se mají používat jako měřítko. To ponechává skulinu pro tabákové giganty typu Philip Morris, kteří mohou zákazníkům poskytovat zkreslené informace o obsahu prodávaných produktů.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Chybné číslo 0,5 miligramu nikotinu se objevuje na webových stránkách IQOS pro trhy v zemích po celém světě. Novináři z BIJ kontaktovali zákaznickou podporu na webu určeném pro jižní Afriku, Malajsii a několik evropských států.

Zaměstnanci v 11 zemích na otázku o obsahu nikotinu odpověděli právě údajem 0,5 miligramu. Jen dva z nich upozornili, že jde o obsah v emisích, a ne v náplni. Zbylých devět tvrdilo, že číslo odkazuje na nikotin v náplni samotné.

Číslo 0,5 miligramu, jež společnost PMI uvádí, nejspíše vychází z její vlastní modifikované verze už i tak kritizované metody testování, kterou nastavila Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO). Tato metoda měří a vyhodnocuje obsah nikotinu v emisích cigaret, tedy množství, jaké kuřák vdechne. To ale bývá podstatně nižší než celkový obsah nikotinu v náplni.

Pokud by ale PMI použila tento způsob testování, čísla by stejně neseděla. Každá tyčinka totiž podle výzkumu provedeného Unisanté vypouští v emisích víc než 1,2 miligramu, a ne jen 0,5, jak tvrdí Philip Morris.
https://vimeo.com/740695741?embedded=true&source=video_title&owner=3990867
Společnost následně informovala novináře BIJ, že její vlastní testování našlo v náplních až 4,6 miligramu nikotinu, ale obsah nikotinu v zahřívaných tabákových výrobcích prý „má pro spotřebitele malý význam“. Také poukázala na rozdíl mezi obsahem nikotinu v náplni a v množství, které uživatel vdechuje.

Zmíněnou testovací metodu nastavenou ISO sice Evropská unie upřednostňuje, tato metoda však bývá často kritizována ze strany vědců za to, že podhodnocuje skutečné hodnoty a podle výzkumníků je „neadekvátní pro účely regulace produktů a informování spotřebitelů“.

Světová zdravotnická organizace varovala před užíváním metody ISO k hodnocení množství nikotinu v cigaretách s argumentem, že může být nepřesná, už před dvaceti lety.

Komise pro tabákové lobbisty

Zmíněná Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) má v případu náplní do IQOS důležitou roli. Pod její hlavičkou totiž funguje komise odpovědná za standardizaci testovacích metod pro tabákové produkty. Ta je složená z expertů, akademiků, ale také z osobností navázaných na tabákový průmysl.

Předsedou komise je bývalý tabákový lobbista Wolf-Dieter Heller. Další jména členů komise jsou podle anonymního zdroje tajná kvůli ochraně dat a údajně i proto, aby se zamezilo vlivu třetích stran.

Karlovy Vary porušují úmluvu se Světovou zdravotnickou organizací

Novináři z BIJ naznačují, proč se domnívají, že velkou část komise tvoří lidé z tabákového průmyslu. Podle jejich zdroje totiž ISO každý rok pořádá schůzku na jiném místě, a to kdekoli po celém světě. Tabákový průmysl si zkrátka může dovolit výdaje za vyslání svých zástupců na taková jednání, zatímco veřejné výzkumné organizace na něco podobného prostředky nemají.

Závislost a škodlivé látky

Výsledky zmíněného švýcarského průzkumu provedeného z podnětu BIJ naznačují, že množství nikotinu, které člověk vdechuje, je do značné míry stejné u IQOS i u obyčejných cigaret. V odpovědi novinářům firma Phillip Morris International dokonce přiznala: „Dospělí kuřáci, kteří přejdou na IQOS, přijímají srovnatelné množství nikotinu jako z cigaret.“

Právě vysoká koncentrace nikotinu v IQOS je důležitá, protože to znamená, že může způsobovat vysokou míru závislosti. Roberto Boffi z protikuřáckého centra Národního onkologického institutu v Miláně řekl, že u některých jeho pacientů „to vypadá, že s IQOS kouří ještě víc než s tradičními cigaretami“.

IQOS jsou navíc kromě návykovosti také podobně škodlivé jako cigarety. Průzkum amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) sice tvrdí, že používání IQOS produkuje méně škodlivých chemikálií než kouření obyčejných cigaret, závěry italského Vyššího zdravotnického institutu (Istituto Superiore di Sanità) jsou ale znepokojivé.

Italský výzkum totiž v IQOS odhalil až 80 chemických látek, z nichž některé jsou v mnohem větší koncentraci než v obyčejných cigaretách, nebo jsou dokonce v emisích IQOS navíc. Čtyři z těchto látek jsou klasifikované jako karcinogenní, osm z nich pak může způsobit poškození DNA, což vede k rakovině či vrozeným vadám u dětí kuřaček.

Autoři textu: Laura Margottini, Matthew Chapman (The Bureau of Investigative Journalism); autorka české verze: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl