#zesvěta 36

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Proč nepřijel Martin na bílém koni?

Protože všechen sníh zabavila policie na Britských Panenských ostrovech. Po zátahu na sklad se našly 2,3 tuny kokainu a byl zatčen jeden policista, který byl do obchodu namočený. Takové množství drogy by zločincům vyneslo asi 5,6 miliardy Kč. Říkáte si, že jsou poslední dobou zastavovány samé obrovské zásilky kokainu? Může to být tím, že jen v Kolumbii se ho ročně vyrobí 1 137 tun. 

Více zde

#2 Obchod s ohroženými zvířaty jen kvete

Nová zpráva holandské odnože International Union for Conservation of Nature (IUCN), což je nadnárodní organizace zabývající se ochranou přírody, upozorňuje na pytlačení jihoamerických jaguárů, kterých v divočině zbývají už jen maximálně tři tisíce. Zuby, kosti a genitálie těchto velkých koček jsou totiž populární v Asii, hlavně pak v Číně, v tradiční medicíně. Někdy jsou jaguáři vydáváni za tygry, kteří jsou ještě populárnější, ale právě kvůli nadměrnému lovu se je v Asii podařilo téměř vyhubit. 

Více zde.

Interpol vedl zátah na obchodníky s divočinou ve 103 zemích světa. Operace “Hřmění” vedla k dvěma tisícům zátahů a zatčení skoro sedmi set osob. Například v Kamerunu zabavila policie 850 kilo slonoviny, v Mexiku policisté zachránili bílou tygřici, jaguára a čtyřměsíční lvíče. V Zimbabwe se zase podařilo zachytit dodávku 32 živých šimpanzů. V Indii policie zastavila pašované vzácné červené santalové dřevo, které mířilo do Spojených Arabských Emirátů, zabavila také 1,3 tun slonoviny, tunu šupin luskouna (to znamená asi 1700 mrtvých zvířat), 56 tun produktů z moře, 950 tun dřeva a 15 tun rostlin. Celkem se po celém světě podařilo zachytit 45,5 tisíce živých zvířat a rostlin, mezi nimiž byli hojně zastoupeni plazi, zvláště pak želvy, a ptáci. Zabaveny byly ovšem i například žirafí kosti, opičí lebky nebo velrybí a žraločí maso. 

Více zde nebo zde.

Španělská policie rozbila dva gangy obchodníků se zvířaty a zachránila více než 300 druhů ohrožených plazů, původem ze čtyř různých kontinentů. 

Více zde.

Pytlačení mrtvých tygrů

#3 Jeden všechny přivede, proti praní peněz sváže

Ministři evropských států se dohodli na jednotném orgánu, který bude dohlížet na praní špinavých peněz a financování terorismu. Úřad by měl vzniknout příští rok a fungovat jako mediátor a koordinátor spolupráce jednotlivých států a také jako dohled, přičemž jeho pravomoci budou striktně a jasně nastavené.  

Více zde

#4 Kokainový boss jde sedět

Srbský soud po 10 letech tahanic potvrdil 15 letý trest narkobarona Darka Šariće, jehož gang z Jižní Ameriky propašoval přes 6 tun kokainu. Zločinci si tak přišli na asi půl miliardy Kč. Šarić se policii sám přihlásil v roce 2014, během zátahu na jeho kolegy o několik let dříve jej totiž policie nedopadla. Narkobaron působil mimo jiné v Praze.

Více zde

Balkánští narkobaroni v Praze – Život a dílo Darko Šariće

#5 Okénko italské mafie

Jeden z bossů italské ‘Ndranghety, Maurizio Cortese, se ve vězení údajně rozhodl pomáhat policii. Porušuje tak přísná pravidla omerty, zákona mlčení. Jedná se o prvního šéfa této mocné kalábrijské mafie, který kdy spolupracoval s policií. 

Více zde.

Policie zatkla 33 osob z odnože sicilské mafie Cosa Nostra. Kromě poněkud nudného prodeje drog jsou mafiáni obviněni z nelegálního sázení na nelegální noční koňské závody ve městě Messina, kde působili. Nelegální dostihy a sázky provozoval prodavač ovoce a zeleniny Giuseppe Irrera. 

Více zde

#6 Rumunsko: země Drákuly a obchodníků s lidmi

Rumunští policisté využili koronavirových opatření a posvítili si na zločince, kteří se mnohdy vrátili domů ze zemí, kam na ně ruka zákona nedosáhla. Celostátní zátah byl zaměřen na obchodníky s lidmi a s drogami, pašeráky migrantů, kyberzločince, a nejrůžnejší finanční podvodníky. Podařilo se zatknout zločineckou organizaci pašující mladé Rumunky de facto do sexuálního otroctví, další gang dodával sexuální pracovníky do Rakouska, mezi nimi i nezletilé osoby. Zatčeny byly i osoby produkující dětskou pornografii a nebo online podvodníci. 

Více zde.

V Dublinu byl zatčen nejhledanější muž Rumunska, který do evropských zemích dodával ženy a děti za účelem prostituce.

Více zde.

Každý má svou cenu?

#7 Nájemní zabijáci novinářského zdroje

Tento týden je to rok od vraždy muže, který reportérům pomohl odhalit obrovskou pašeráckou operaci v Kyrgyzstánu. Aierkenovi Saimaitimu se v průběhu deseti let podařilo ze střední Asie nelegálně vyvést stovky milionů dolarů. Ještě předtím, než se stal obětí vraždy, však reportérům zpřístupnil bezpočet dokumentů odhalujících zdroj jeho závratného bohatství: tajnůstkářskou rodinu, která řídila pochybné dopravní impérium, a to za podpory zkorumpované státní správy. Nyní je zřejmé, že to, co turecká policie (byl zabit v Istanbulu) vyšetřuje jako nábožensky motivovanou vraždu byla vražda nájemná. 

Příběh Saimatiho a jeho vraždy si můžete přečíst zde, o rodinném klanu Matraimových, z nichž jeden je politik a druhý byl celním úředníkem, který na pašování spolupracoval, zde, nové vyšetřování spolupráce několika médií zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková