Hlas za flašku: Volby v Kyrgyzstánu

V Kyrgyzstánu probíhá revoluce. Občané této malé středoasijské země se nespokojili s výsledky parlamentních voleb a společně s policií převzali sídlo prezidenta i kontrolu nad jednotlivými regiony. Důvodů k nespokojenosti měli dostatek – například odliv veškerého bohatství z už tak chudé země za pomoci právě těch volených zástupců, již se o blaho Kyrgyzstánu měli naopak starat. Investigativní novináři z OCCRP, Bellingcat, kyrgyzského Kloop a Radia Azattyk vysvětlují, jak jedna mocná rodina manipuluje celým Kyrgyzstánem. 

Kyrgyzstán se může zdát natolik vzdálený, že se nás jeho problémy nijak nedotýkají. Jenže spáry místní vládnoucí kliky sahají až do Prahy. Na začátku roku sdělil důvěryhodný zdroj kyrgyzskému reportérovi Alimu Toktakunovi z Radia Azattyk (což je kyrgyzská odnož Rádia Svobodná Evropa), že jeho pobyt v Praze je sledován pod drobnohledem. Jistý Raimbek Matraimov totiž vydal rozkaz „přiveďte mi Toktakunova – živého nebo mrtvého“. Když byla tato zjištění předána kyrgyzské policii, nikdo nereagoval.

Raimbek Matraimov je mladší bratr Iskendera Matraimova, poslance, jenž ve víkendových volbách usiloval o znovuzvolení do parlamentu. Iskander kandidoval za úspěšnou stranu Mekenim Kyrgyzstan, v níž jeho bratr Raimbek, přezdívaný kvůli záhadně nabytému jmění „Raim Milion“, pravděpodobně hraje výraznou zákulisní roli. Propojení rodiny Matraimových s politickou stranou je ale jen nejnovější kapkou v rozrůstající se síti politického a sociálního vlivu, kterou tato rodina vybudovala díky svému enormnímu bohatství.

Matraimovi například vlastní charitativní organizaci, jež staví mešity, podporuje vzdělávání nebo postižené osoby. Skrze charitu podle všeho tečou i špinavé peníze, což je ale místním, jimž organizace pomáhá, zřejmě celkem jedno. Rodina má i svou vlastní „armádu“, bandu svalnatých mladíků, kteří v jižním kyrgyzském městě Osh a jeho okolí napadají a vyhrožují komukoli, kdo se proti Matraimovým postaví – a tedy i novinářům.

„Politická organizace Mekenim Kyrgyzstan, kterou Matraimovi de facto ovládají, vždycky sbírala hlasy pro vládnoucí strany. Letos je však sbírá pro sebe,“ vysvětluje kyrgyzský politický komentátor Azim Azimov. Strana čelí obvinění z porušování volebního zákona, zastrašování oponentů a kupování si hlasů. 

Rezidenti bytovky v centru hlavního města Biškeku tvrdí, že výměnou za hlasy jim byly slíbeny opravy na jejich budově. Měla je zajistit strana Mekenim Kyrgyzstan. Na tato obvinění odpovídá strana jednoduše: „lži a očerňování“ nebo „až najdete důkazy, předložte je příslušným úřadům“. Bratři Matraimovi nebyli k osobnímu vyjádření zastiženi.

Rodinná politika

Politika v Kyrgyzstánu se neřídí rozdělením na pravici a levici, ale spíše loajalitou k určitému rodinnému klanu. Předpokladem úspěšného vůdce jsou tedy správné rodinné vazby. Famílie bývalého prezidenta Askara Akayeva je známá jako „Rodina“, příbuzní jeho předchůdce Kurmanbeka Bakiyeva jsou „Baksi“ a příslušníci klanu Matraimových jsou někdy nazýváni „Matri“.

Před volbami je běžné, že najatí „agitátoři“ vysvětlují lidem, proč a jak mají volit. Někteří volí danou stranu prostě proto, že za to dostanou zaplaceno, ať už ve formě služeb, nebo v hotovosti. Celý politický systém je proto velmi zranitelný, protože k moci se takto dostávají pouze bohatí a mocní. Na to, abyste si koupili hlas, potřebujete podle opozičního aktivisty 2 000 somů – tedy asi 600 korun (průměrný plat v Kyrgyzstánu je necelých 5 000 korun).

Pokud chce strana ve volbách uspět, musí zabodovat na jihu země, protože tam žije nejvíce obyvatel. S podporou bohatých podnikatelů z jihu tak od roku 2015 vládla sociálnědemokratická strana. Mezi jejími podporovateli nechyběli ani Matraimovi, jejichž okrsek je vůbec nejlidnatější. 

Od svého založení se straně Mekenim Kyrgyzstan v lokálních volbách nebývale dařilo. Což bylo překvapivé, neboť tuto partaj před volbami v roce 2017 nikdo neznal. V té době se ale o jejím napojení na bratry Matriamovy nevědělo. Nikdo přesně neví, jak se to stalo, ale najednou byli bratři ve spojení se stranou, a to velmi viditelně. „Raimbek Matraimov na různých událostech otevřeně zastupuje stranu, a dokonce si o tom točí i videa,“ vysvětluje komentátor Azimov. Minimálně pět z dvaceti představitelů Mekenim Kyrgyzstan je přímo napojeno na rodinu Matraimových.

Milovaní podvodníci

Bratři Matraimové mají jednu obrovskou výhodu – peníze, mraky peněz. Strana Mekenim Kyrgyzstan za předvolební kampaň utratila asi 32 milionů korun. Část peněz putovala na natáčení krásných spotů, na plakáty polepené ulice a další reklamu. Jiná část ale zřejmě sloužila i k podplácení voličů a k nákupu podpory úřadů, které by měly být neutrální. Lidem například nakoupili jídlo a láhve vodky a na sociálních sítích se pak objevovaly věty typu: „Mekenim Kyrgyzstan pro nás uspořádal párty!“ 

„Nejde ale říct, že by si hlasy kupovala jen Mekenim Kyrgyzstan, dělají to všechny strany,“ komentuje Azimov. V zemi je to podle něj běžné.

Ve své rodné vesnici Agartuu, která leží na jihu země poblíž města Osh, má rodina Matraimových jasnou a neochvějnou podporu. Jmenuje se tam po nich ulice, postavili místní mešitu, vesničanům dávají peníze. Když se do vesnice vypravily reportérky investigativního média Kloop, během chvilky je zastavil policista a naznačil jim, že novináři zde nejsou vítáni.

Nejmilovanější, a tím pádem nejvlivnější součástí sítě bratrů Matraimových, je jejich charita pojmenovaná po zesnulém otci – Ismail Matraimov Foundation. Charita běžně pořádá například sportovní události, kterých se účastní významní představitelé země. Jenže přes tuto organizaci, prospěšnou pro sociálně znevýhodněné osoby, se mezi lety 2014 a 2019 vypralo malé jmění špinavých peněz, které následně putovaly do zahraničí. 

Novináři zabývající se podivnými podniky rodiny Matraimových byli zastrašováni a sledováni. Zakladatele média Kloop se snažili podplatit, a když na nabídky nepřistoupil, zbili ho.

Nedělní volby jasně ukazují, kolik hlasů jsou Matraimovi schopni i přes své skandály nasbírat. Ať už si je zajistí bičem, nebo cukrem. „Jsou velmi mocní,“ vysvětluje obyvatel jejich rodné vesnice a dodává: „Mocnější než prezident.“

Text, který vznikl kolaborací OCCRP, Bellingcat, kyrgyzského Kloop a Radia Azattyk (RFE/RL), si v celém znění v angličtině můžete přečíst zde.

Autorka článku: Zuzana Šotová
Autor úvodní fotografie: Flickr CC