#zesvěta 32

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 A víte vy co jsou to falešné pasy? 

Francouzská policie zadržela devět osob podezřelých z falšování osobních dokumentů. Policejní operace proběhla koordinovaně v Německu, Francii, Řecku a Švýcarsku a zadržení jsou kromě padělání převážně cestovních dokladů obviněni z pašování lidí. Falešné dokumenty putovaly z Athén do celé Evropy. 

Více zde.

#2 Tráva je zelenější v Černé Hoře

V Bosně a Hercegovině bylo z pašování 6,8 tun marihuany obviněno sedm osob. Z Černé Hory měly drogy přes Bosnu a Hercegovinu putovat dále do Evropy. Takové množství marihuany má cenu asi 55 milionů Kč. Obvinění Bosňané a Chorvati, operující od roku 2016, ukrývali zásilky po 200 až 800 kilech v nákladním prostoru aut místních spedičních společností nebo v tankerech na naftu. 

Více zde

#3 Okénko italské mafie 

Po dvouletém honu se španělské policii podařilo v Barceloně zatknout kokainového bose italské mafie ‘Ndrangheta. Vittorio Raso, přezdívaný “pan Velký”, byl jedním z nejhledanějších lidí na světě. Raso se chystal nastoupit na loď, která by ho odvezla do Brazílie, policie ale byla rychlejší. Ve stejnou dobu pozatýkala turínská policie jeho kumpány a zadržela asi milion Kč a 13 kilo drog.

Více zde.   

V italském přístavním městě Tarano bylo zatčeno 23 členů nejmenší italské mafie Sacra Corona Unita (Unie svaté koruny) a dalších 27 osob je vyšetřováno. Policie uvedla, že jde o významný zásah do mafie s rostoucím vlivem, která si kupuje místní policisty i politiky.

Více zde.

https://www.investigace.cz/ndrangheta-zrod-nejmocnejsi-mafie-sveta/

#4 Jak cestování časem poráží evropské sankce

V roce 2010 proběhl v Bělorusku podobný scénář jaký jsme zažili (a stále zažíváme) letos na konci léta. Alexandr Lukašenko, zřejmě ne úplně čestným způsobem, vyhrál prezidentské volby a po kritice opozice a volebních pozorovatelů na něj, a osoby jemu blízké, byly uvaleny mezinárodní sankce. Nekonečná studnice informací uniklých z panamské právnické firmy Mossack Fonseca, znamá jako Panama Papers, ale ukazuje, že minimálně jeden z běloruských oligarchů si ze sankcí nic nedělal. Anatolij Ternavsky, který zbohatl na byznysu s ropou, a blízký spolupracovník prezidenta Lukašenka, byl Evropskou Unií sankcionován v roce 2012 a s dalšími přídavky v roce 2014. Měly mu tak být zmrazeny firmy sídlící v EU. Jenže jeho kreativní právníci po požadavku na předložení vlastnických dokumentů ukázali, že firmy už Ternavskému nepatří – nějakým zázrakem je Bělorus stihl přepsat na jiné firmy těsně před tím, než na něj byly uvaleny sankce. Jasnovidec.

Celou investigaci OCCRP si můžete pročíst zde.

#5 Kyperská zlatá brána se zavírá?

Kyperská vláda oznámila, že odebere takzvané zlaté pasy 7 osobám, které měly lhát při poskytování dokumentů k jejich udělení. Zlaté pasy nebo víza se říká možnosti získat občanství nějaké země za investované peníze, žadatelé o ně by ale měli být prověřováni, zda například nejsou trestně stíháni. To Kypr nedělal a jeho politické zastoupení takhle kšeftovalo se známými mafiány a daňovými podvodníky. Po významném úniku dat o vlastnících těchto občanství se Kypr snaží zlepšit svou reputaci a jejich udělování zpětně prověřuje.

Více zde.  

Kyperský premiér na základě zjištění tzv. Cyprus Papers odstoupil z funkce. Byl totiž nahrán, jak se domlouvá s osobou odsouzenou v Číně na tom, že jí zlatý pas zařídí.  

Více zde.

https://www.investigace.cz/cyprus-papers-kterak-bohati-ke-kyperskemu-obcanstvi-prisli/

#6 Novodobé otroctví v Evropě

Europol korigoval policejní akci v 25 evropských zemích za účelem odhalování obchodu s lidmi, konkrétně osob, které jsou pašovány pro nucenou práci za velmi malý nebo žádný plat a které mnohdy žijí a pracují v naprosto nevyhovujících podmínkách. Akce se účastnilo například i Slovensko, Polsko nebo Rakousko. Policiím se podařilo identifikovat přes 500 potenciálních obětí “novodobého otroctví” a přes 100 podezřelých. Většinou se jedná o pracovníky v zemědělství nebo logistice, specifickým případem jsou “Nail Salony”, kde mohou být vykořisťováni pracovníci vietnamského původu. .

Více zde.

#7 Kyberpradleny

FBI ve spolupráci s Europolem oznámili zatčení 20 osob z několika zemí světa, které měly být součástí organizované skupiny zločinců, kteří prali miliony eur získané kybernetickými útoky. Nejvíce zatčených bylo v Lotyšsku a Velké Británii. 

Více zde.  

#8 Zárodek reformy evropského bankovnictví

Evropský parlament rokoval o leaku FinCEN Files. Došel k závěru, že je nutné zavést mnohem přísnější kontroly toků peněz skrz Evropu a hlavně jednotnou politiku pro všechny členské státy. “Evropské státy se musí semknout a zastavit průtoky špinavých peněz,” uvedl víceprezident Evropské komise. 

Více zde.

https://www.investigace.cz/fincen-files/

#9 Co se děje v Kyrgyzstánu

Kyrgyzský prezident oznámil, že odstupuje z funkce, protože se chce vyhnout zbytečnému násilí poté, co nově jmenovaný premiér zburcoval své příznivce a hrozil, že zaútočí na vládní budovy. V zemi probíhají nepokoje od prvního říjnového víkendu kvůli výsledkům parlamentních voleb, kde si vítězné strany dost okatě kupovaly hlasy.  

Více zde.

Investigace.cz vývoj událostí v zemi sledovala, můžete si o něm přečíst zde a zde.

 

Dnes si připomínáme smutné výročí zavraždění maltské investigativní novinářky Daphne Caruany Galizia nastraženou bombou pod sedadlem jejího auta. Ačkoli byli její vrahové zatčeni, dosud nebyl nikdo odsouzen a objednatel vraždy zůstává na svobodě. Jak probíhá vyšetřování si můžete přečíst zde.

https://www.investigace.cz/vrazda-maltske-investigativni-novinarky-zustava-stale-nepotrestana/

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková