Spouštíme nový projekt: Kokain, luxus, Tatramatka – jak se v Česku perou peníze pro globální organizovaný zločin

Česká republika je pro organizovaný zločin velmi oblíbenou destinací. Mezi jednotlivými mafiemi tu platí pakt o neútočení, aby byl klid na práci. Globální mafie zde nakupují nemovitosti a perou peníze přes nákup luxusního zboží, kasína, developerské projekty, investují do malých elektráren…

Přestože je praní peněz globálním problémem, má velmi konkrétní a velmi lokální dopad: zvyšování daní, posilování korupce, rizikovější podnikatelské prostředí a v extrémních případech (jako například Moldávie) kolaps finančního systému. Navíc investice, které pocházejí z peněz z organizovaného zločinu, mění tvář měst, jako jsou například Karlovy Vary nebo Mariánské Lázně.

Podle předběžných zjištění je v Česku alarmující nejen přítomnost vysoce postavených členů globálních mafií, ale i opakující se vzorec chování při praní peněz. Stejné místní i offshoreové firmy jsou využívány i ve zdánlivě nesouvisejících finančních schématech.

V následujících měsících budeme mapovat, jak si stojí Česko v mezinárodních tocích peněz, přes které se perou peníze z drog, jaké tu fungují mafie a jak snadné nebo obtížné je přes české finanční instituce peníze legalizovat.

Projekt podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.