Slovensko: SMER korupce

Slovenská NAKA (Národná kriminálna agentúra) minulý týden obvinila v korupční kauze Mýtnik“ oligarchu Miroslava Výboha, letitého blízkého přítele Roberta Fica, jenž byl dlouho považován za nedotknutelného. Stal se tak už druhým tzv. akcionářem SMERu, který na Slovensku čelí obviněním z korupce. Výboh podnikal ve zbrojařském průmyslu a za léta svých aktivit se objevil i ve vícero kauzách v Česku, jeho jméno figurovalo rovněž v aféře Panama Papers.

Miroslav Výboh začínal svou kariéru ve slovenském státním koncernu Závod ťažkého strojárstva (ZTS). Po odchodu ze ZTS dovážel spotřební zboží z Číny a později se přeorientoval na dovoz montážních dílů pro automobilky. Nakonec skončil u obchodování s vojenským materiálem. Koncem minulého tisíciletí jeho firma Willing, následně přejmenovaná na Willing Industry, koupila v konkurzu Hontianske strojárne v Krupině. Hlavní náplní Willing Industry jsou zahraniční aktivity zaměřené zejména do odvětví strojírenské výroby a do oblasti speciální techniky, popsal Hospodářskému deníku činnost firmy s tím, že speciální technikou se rozumí vojenský materiál, na který měla společnost zvláštní státní povolení. 

Podle všeho tomu nahrál i fakt, že již v době vlády Mikuláše Dzurindy (19982006) se Miroslav Výboh stal druhým viceprezidentem Sdružení obranného průmyslu SR, z pozice této funkce měl na starosti styk s armádou.

Právě armády se však týkala i první medializovaná kauza jeho firmy Willing. V roce 2006 televize TA3 odvysílala reportáž o tom, že slovenské ministerstvo obrany od Willing koupilo tři rakety pro stíhačky MiG 29. Jak vyšlo najevo, firma obchod pouze zprostředkovala, rakety odkoupila od ukrajinské státní společnosti a posléze je prodala slovenskému ministerstvu. Jenže rozdíl mezi nákupní a prodejní částkou činil téměř deset milionů korun. Pro slovenský stát nevýhodnou transakci navíc zpochybnila i skutečnost, že ministerstvo obrany mohlo obchod realizovat samo, bez jakéhokoliv zprostředkovatele.

Miroslav Výboh a Robert Fico 

Aféru však nikdo nevyšetřoval, a firma Willing proto vyhrála první větší tendr na ministerstvu obrany poté, co po odchodu Dzurindy z funkce se nový premiér Robert Fico rozhodl oživit slovenský zbrojařský průmysl, a navázat tak na kroky Mečiarovy vlády z let 19941998. Willing tak získal zakázku za téměř 200 milionů korun a firma dodávala resortu obrany balistické přilby. 

Stalo se v tak roce 2007, kdy se už představitelé společnosti netajili dobrými kontakty na lídry SMERu a zbrojař Výboh oficiálně cestoval s Robertem Ficem do Libye za diktátorem Muammarem Kaddáfím. Média proto začala Výboha označovat jako Ficova obchodníka a později i jako pokladníka SMERu.

Za druhé Ficovy vlády (20122016) se Výboh stal honorárním konzulem Monaka na Slovensku. Dodnes také uvádí svůj trvalý pobyt v tomto útočišti bohatých, kterým Monacké knížectví díky své shovívavé daňové politice dlouhá léta je. Vzhledem k nejčerstvějšímu obvinění mu ale Ministerstvo zahraničních věcí přerušilo výkon této funkce na Slovensku. 

V roce 2016 se díky Panama Papers objevily informace, že Výboh měl dvě společnosti: Caledonian International Investments a Caledonian International Management na Britských Panenských ostrovech. Nevlastnil je přímo, ale přes jiné firmy. Určitý čas mu je také spravovala nechvalně známá právnická kancelář Mossack Fonseca, specializující se na zakládání a správu společností v daňových rájích, ze které unikly dokumenty a emaily v kauze Panama Papers. Akcie obou citovaných firem původně držela společnost Amicorp, která je převedla na Enterprise Solutions se sídlem na Seychelách. Na dokladu je uveden jako konečný uživatel výhod, jenž vydal příkaz k převodu, Miroslav Výboh. Portál aktuality.sk zjistil, že Enterprise Solutions řídila i firmu FiSoLi. Ta vlastní britskou KSYL Investments, která je zase majitelem KSYL Slovakia, což je třetinový akcionář luxusního hotelu Doubletree by Hilton. Zbývající podíly v hotelu patří Juraji Širokému a, jak před dvěma lety upozornil týdeník TREND, i Jozefu Brhelovi. Oba jsou slovenskými médii zmiňovaní jako mecenáši strany SMER-SD.

Ficov priateľ mal firmy v raji

Pandury

Klíčová Výbohova kauza se však udála v České republice. Marek Dalík, lobbista a pravá ruka tehdejšího českého premiéra Mirka Topolánka, měl v roce 2007 od manažerů rakouské zbrojovky Steyr požádat o úplatek v hodnotě 18 milionů eur (více než 450 milionů korun).

Tehdy se jednalo o nákup obrněných transportérů Pandur pro českou armádu za 14,4 miliardy korun. Cena jednoho transportéru přitom vycházela třikrát vyšší než při nákupu, který ve stejné době realizovalo Portugalsko.

Podle českých médií se schůzky s Rakušany, kde zazněl požadavek o úplatek, zúčastnil i Miroslav Výboh. Údajně měl zprostředkovat shromáždění úplatku, jenž měl být proveden ve třech splátkách.

Výboh obvinění odmítal, avšak kauza nezapadla ani v následujících letech. Dalíka totiž vyšetřovatelé později za požadovanou 450milionovou provizi od manažerů zbrojovky Steyr zažalovali. V roce 2014 Dalík před soudem prohlásil, že peněz se ve skutečnosti dožadoval kamarád slovenského premiéra Roberta Fica, podnikatel Miroslav Výboh. Žádost měla zaznít  na schůzce v pražské restauraci, které se Výboh zúčastnil a podle Dalíka ji i zorganizoval.

Pan Výboh byl tím, kdo vyslovil tuto částku (třikrát šest milionů eur). Já jsem žádný kontakt na výrobce transportérů neměl,citoval Dalíka server Idnes.cz.

Mimo to rovněž vypověděl, že se uskutečňovaly tajné schůzky ve složení Topolánek, Fico a Výboh. Tam se řešilo všechno možné. Vše, co zasahovalo do vztahu těch premiérů a do vztahů české a slovenské vlády. Dalík tak veřejně potvrdil, co už se na Slovensku neoficiálně vědělo o dlouholetém přátelství premiéra se zbrojařem.

Právě v reakci na kauzu Pandury se proto Fico veřejně přiznal k Výbohovi a potvrdil, o čem se již léta spekulovalo. Nebudu se tvářit, že není můj přítel, znám ho dvacet let, nebudu lidi zatracovat, uvedl na tiskové konferenci.

Výboha v kauze Pandury vyšetřovala i rakouská policie, avšak šetření bylo zastaveno, protože se nepodařilo prokázat dostatečně závažné podezření pro trestní řízení.

Dalík byl nakonec odsouzen na pět let nepodmíněně. 

Mýtnik

Od začátku letošního roku zadržela NAKA postupně téměř celé bývalé vedení slovenské Finanční správy. V policejních akcích nazvaných Mýtnik 1 až 3 figurují oba bývalí prezidenti Finanční správy a další vysoce postavení úředníci této instituce až po dlouholetou vedoucí právního oddělení, která ve funkci působila až do současnosti.

Finanční správa je přitom jeden z klíčových úřadů státu, zajišťuje výběr daní a cel. Policejní obvinění popisují, jak tento orgán šil některé IT systémy za desítky milionů eur na zakázku komerčním firmám. Následně je vedení Finanční správy prezentovalo jako nástroje v boji proti daňovým únikům.

Zrozeny z chaosu: Jak mafie ovládly Slovensko

V kauze Mýtnik se opakovaně zmiňují i odměny související s podporou legislativního procesu. S příznivým legislativním procesem tak souvisí i odměna pro bývalého státního tajemníka resortu financí, Petra Pellegriniho, nyní předsedy opoziční strany HLAS.

Zprostředkovat ji měl podle mediálních informací právě dlouholetý přítel expremiéra Fica, Miroslav Výboh. 

V případě, že se Výboh rozhodne spolupracovat s policií, což už před ním učinila řada vysoce postavených slovenských funkcionářů obviněných z korupce, a pokud přizná, že úplatek 150 tisíc eur odevzdal Petru Pellegrinimu (tehdy státnímu tajemníkovi ministerstva financí), aby  politicky protlačil eKasu, znamenalo by to pro Pellegriniho vážný problém a možné obvinění z korupce. Korupce se měl účastnit i Michal Suchoba, kontroverzní slovenský podnikatel, jenž se k úplatku pro Pellegriniho už doznal. Policii sdělil, že tyto peníze poslal po zprostředkovateli Výbohovi, a ten na společném střetnutí posléze odevzdal Suchobovi vzkaz, že Pelle děkuje.

Miroslava Výboha se však slovenské policii zatím nepodařilo zadržet, neboť se nachází v zahraničí, odkud jen vzkázal, že je připravený s policií spolupracovat. Zároveň veškerá obvinění odmítl a označil je za vykonstruované, nepravdivé a vymyšlené.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: ČTK/Šimánek Vít