Nový únik informací přichází z Baham

Nově uniklé dokumenty se tentokrát týkají slavné offshorové zóny – Baham. Jsou to dokumenty, které přinášejí veřejnosti nepřístupnou část bahamského obchodního rejstříku a odhalují jména politiků, celebrit, podnikatelů a kriminálníků, kteří měli na Bahamách svoji firmu.

Dokumenty ukazují jména 539 agentur, které zakládaly a řídily offshorové firmy a zprostředkovávaly tak svým klientům kontakt s bahamskými úřady a všechny výhody, které z takového kontaktu pramenily. V souhrnu jde o ředitele a majitele 175 000 společností registrovaných na Bahamách za posledních 57 let.

Majiteli takových firem byli například argentinský prezident Mauricio Marci, syn chilského diktátora Augusta Pinocheta, evropská komisařka pro digitální ekonomiku Neelie Kroes a další politici z Řecka, Ukrajiny, Kuvajtu nebo Trinidadu a Tobaga.

Tyto uniklé informace opět dorazily do německého deníku Sueddeutsche Zeitung, jehož redaktoři je podobně jako v případě Panama Papers zpracovali a poskytli novinářům sdruženým v Mezinárodním konsorciu investigativních novinářů ICIJ, jehož jsme členy.

Bahamy jsou souostroví přibližně 700 ostrovů, z nichž některé mají jen pár čtverečních metrů. Kvůli neochotě bahamských úřadů se Bahamám často přezdívá Karibská opona.

Data z bahamského rejstříku jsou přístupná veřejnosti na stránkách ICIJ. Najdete tam jméno, adresu a datum založení společnosti, a v některých případech i ředitele společnosti. Z dokumentů ale není zřejmé reálné vztahy ve společnosti, například nakolik ředitelé firmy reálně ovládali.

Vztah k české a Slovenské republice má jen několik málo firem, a to ještě jen díky svému názvu. Patří mezi ně firmy jako BRATISLAVA LIMITED, AMERICAN/CZECHOSLOVAKIAN TRADE COMPANY LTD, CZECH TRADING INC, CZECH HOUSE COMPANY LTD., CZECH INTERNATIONAL BUSINESS GROUP LTD.