Norbert Bödör a Penta: Jistota desetinásobku

Slovenský živnostník Norbert Bödör je podezřelý ze sledování novinářů v kauze Kuciak. Mimo to je obviněný i v další korupční aféře. S českým investičním fondem Avant Private Equity a kyperskou firmou Saxian Investments udělal byznys století, který však vyvolává řadu pochybností.

Norbert Bödör před soudem prohlásil, že je živnostník. Podle informací získaných v rámci projektu Kočnerova knižnica disponoval v roce 2018 částkou minimálně 40 milionů eur (přibližně miliarda korun). Není úplně jasné, jakým způsobem k tomuto majetku přišel.

Slovenská média o něm dlouhodobě píší, že patří k neviditelným kmotrům ve straně Smer-SD. Za vlády Smeru vydělala bezpečnostní agentura Bonul, kterou vlastní jeho otec, stovky milionů eur na státních zakázkách. 

Média sdružená v projektu Kočnerova knižnica zkoumala, který lukrativní obchod pomohl Norbertu Bödörovi takto zbohatnout.

  • Souvislosti s vraždou novináře

Norbert Bödör u soudu popřel, že by s vraždou Jána Kuciaka nebo se sledováním novinářů měl cokoli společného. Nicméně podle zpráv z Threemy (mobilní aplikace pro šifrovanou komunikaci, kterou používal Marian Kočner), jejichž kopii máme v rámci projektu Kočnerova knižnica k dispozici, to byl právě on, kdo měl pro Kočnera shánět policejní informace o novinářích a jejich rodinách. Na policii měl dobré zdroje, navíc je tehdejší policejní prezident Tibor Gašpar jeho příbuzný. 

Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák u soudu odmítl, že by o přípravě vraždy novináře Jána Kuciaka věděl. Během vyšetřování této kauzy se řešila možnost, že Jaroslav Haščák o plánované vraždě mohl mít informace. Kočner mu v únoru, pouhý měsíc před vraždou, poslal šifrovanou SMS: „Inak pracuji na odje*ání č*ráka.“ Haščák odpověděl: „Povíme si, až budeme spolu.“ Kvůli těmto zprávám pak musel vypovídat u soudu, kde tvrdil, že v SMS nešlo o Kuciaka, ale vedoucího vyšetřovacího týmu Gorila. 

Podle Investigativního centra Jána Kuciaka (ICJK) tento živnostník uzavřel před lety přes zprostředkovatelské firmy obchod s jednou z největších slovenských finančních skupin, společností Penta Investments. 

V Česku je Penta Investments známá především jako majitel sítí lékáren Dr. Max, vydavatel médií včetně regionálních novin Deník a jako developer kancelářských objektů Florentinum nebo Churchill u hlavního nádraží v Praze.

Na Slovensku má Penta kromě miliardových investičních projektů i pošramocenou pověst kvůli korupční kauze Gorila. Jednalo se o přepis odposlechů pořízených slovenskou tajnou službou, jenž dokazoval, že vysoce postavení slovenští politici se stýkali s majitelem Penty Jaroslavem Haščákem v konspiračním bytě, kde dojednávali veřejné zakázky a privatizaci velkých podniků.

Podle deníku SME ovládá Penta velkou část Slovenska. Kromě médií a energetiky patří společnosti i nemalá část slovenského zdravotnictví – od poliklinik přes síť lékáren Dr. Max až po zdravotní pojišťovnu Dôvera. 

Polikliniky, jež Penta vlastní, provozovala společnost ProCare. Pětinu jejich akcií měla v držení schránková firma z Kypru Saxian Investments. Získala je díky operaci, při níž koupila polikliniku patřící Bödörovi. Dvacetiprocentní podíl se dostal v roce 2016 do českého investičního fondu Avant Private Equity. Koupil jej od Saxianu za 129 milionů korun, tedy asi 4,8 milionů eur. Norbert Bödör měl od roku 2018 investovaných v akciích Avantu několik milionů eur. Bödör za tyto akcie neplatil penězi, ale směnkou samotného fondu Avant na tři miliony eur. Tím pádem fond zaplatil za akcie sám sobě. 

Směnky jsou podle expertů na finanční nástroje velmi netransparentní. Tím, že Bödör použil pro nákup právě směnku, celou operaci znepřehledňuje. Není totiž jasné, jestli třímilionová protihodnota směnky byly peníze, protislužba nebo něco jiného. Od roku 2018 narostla hodnota těchto akcií desetinásobně.

Kdo vlastní kyperskou firmu Saxian Investments, nelze z veřejných zdrojů zjistit, protože jejími akcionáři jsou nadace Betlem Foundation z Lichtenštejnska, spřízněnou osobou je i nadace stejného jména z Panamy. Ani jedna země nezveřejňuje, čí majetek tyto nadace spravují. Jak ale uvedl slovenský Denník N, podle nizozemské prokuratury je konečným uživatelem výhod Saxianu právě otec Norberta Bödöra.

Penta v roce 2019 koupila akcie svých poliklinik zpět. Z Bödörových počátečních tří milionů se za pár let stalo 33 milionů eur. Jednou z operací byl i nákup části akcií zdravotnického byznysu Penty českým investičním fondem Avant od firmy Saxian. Zanedlouho tyto akcie fond prodal zpět Pentě. 

Kočnerovy kauzy: Jak tahal za nitky Slovenska

Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) prověřuje, kde vzal Norbert Bödör miliony, které v roce 2018 do Avantu investoval. 

Bödör ale není vyšetřovaný jen kvůli této investici. Obviněný byl i během policejní akce Dobytkář, a to kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti. Již několik měsíců je tak na Slovensku ve vazbě, protože policie a prokurátoři mají obavu, že by na svobodě mohl nejen pokračovat v trestné činnosti, ale i ovlivňovat vyšetřování.

Policie ho podezírá, že právě u něj končily úplatky za schválení zemědělských dotací, jež poskytovala slovenská Zemědělská platební agentura. Údajně jde o úplatky za více než 10 milionů eur. 

Podle slovenského deníku SME zkoumá Bödörovy transakce i česká finanční zpravodajská jednotka, neboť právě v Česku měl Bödör některé podezřelé finanční transakce realizovat. 

Autorka článku: Pavla Holcová
Autor úvodní fotografie: Branislav Wáclav / Aktuality.sk
Tento text vznikl díky podpoře z fondu IJ4EU. The International Press Institute (IPI), the European Journalism Centre (EJC) a další partneři fondu IJ4EU nenesou odpovědnost za zveřejněný obsah a jakékoli jeho použití.