Mezinárodní spolupráce v boji proti kryptoměnové kriminalitě

Americké ministerstvo spravedlnosti vydalo minulý týden komplexní zprávu, ve které vyzvalo různé americké instituce, aby při vyšetřování trestných činů týkajících se digitálních měn a při boji proti této kriminalitě více spolupracovaly s ostatními státy a koordinovaly s nimi svou činnost. 

Zpráva ministerstva spravedlnosti se věnuje jednak vnitrostátní úrovni, americké zákony o kryptoměnách jsou totiž nesourodý systém, který se liší stát od státu. Objasňuje však také, jak mohou USA při stíhání zločineckých organizací spolupracovat se zahraničím. 

Zpráva ministerstva spravedlnosti pochází od generálního prokurátora a je reakcí na březnové vládní nařízení prezidenta Joea Bidena o zodpovědném přístupu k digitálním aktivitám a jejich rozvoji. 

Americké ministerstvo spravedlnosti při tvorbě zprávy spolupracovalo s dalšími agenturami a státními úřady, včetně amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti nebo Komise pro cenné papíry. Zjišťovalo, jak nejlépe posílit mezinárodní spolupráci při prosazování práva v této oblasti. 

Zpráva dochází k závěru, že navzdory již přijatým krokům v boji proti nezákonnému využívání digitálních aktiv se „musí neustále vyvíjet úsilí, aby bylo této výzvě možné čelit“. 

Také se v ní uvádí, že zločinci využívají inovace a anonymizační funkce kryptoměn k usnadnění trestné činnosti ve všech koutech světa. Mnoho trestných činů – mimo jiné praní špinavých peněz, vymáhání výkupného pomocí ransomwaru, financování terorismu a vyhýbání se sankcím – lze uskutečnit mnohem rychleji, když neprochází tradičními finančními cestami. Ty totiž mají zavedená pravidla a postupy pro označování podezřelých transakcí. 

Proč je těžké sankcionovat kybernetické zločinecké skupiny

Americké ministerstvo spravedlnosti není jediným úřadem, který pracuje na tom, jak zlepšit dohled nad kryptoměnami. 

Začátkem června uspořádal senátní Výbor pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti slyšení, na němž se řešila rostoucí hrozba, že kryptoměny mohou usnadnit útoky ransomwarem a lze je využívat při placení pachatelům. 

Mezi doporučeními, která předložil předseda výboru, senátor Gary Peters, například bylo, aby federální úřady měly více údajů o tomto typu trestné činnosti a sdílely navzájem více informací. Senátor Peters také doporučil rozšířit operativní úsilí USA a budovat kapacity s mezinárodními partnery, více s nimi sdílet informace a odstranit regulační mezery mezi jednotlivými jurisdikcemi.

Stejné doporučení – sdílení informací s dalšími partnery v oblasti vymáhání práva – je obsaženo i ve zprávě ministerstva spravedlnosti. Zpráva také doporučuje včasnou koordinaci a nekonfliktnost vyšetřování domácími a mezinárodními partnery. Tedy aby akce jako například zabavení majetku nebo zatčení mohly probíhat včas a koordinovaně. Potřebná je také spolupráce při uchovávání a shromažďování záznamů a důkazů nebo poskytování politické podpory a odborných znalostí mezinárodním partnerům. 

Květnové hvězdy mezi českými konspiračními a dezinformačními weby

Zpráva uvádí, že jedním z důvodů, proč je přeshraniční spolupráce zásadní, je skutečnost, že nedostatečná regulace a dohled v jiných zemích spolu s nedostatečným prosazováním dodržování předpisů u platforem pro obchodování s digitálními aktivy často umožňují zločincům vystavit americké a mezinárodní finanční systémy riziku. Mezery v regulačních režimech proti praní špinavých peněz mohou vytvářet příležitosti pro zločince, aby využili regulačních nesrovnalostí. 

V této oblasti Evropa navrhuje pravidlo, které bude nutit kryptoměnové burzy hlásit každou transakci bez ohledu na její výši. 

Ve zprávě se ale také se poukazuje na výhody využívání digitálních měn. Transakce založené na blockchainu jsou trvale zaznamenávány v distribuovaných „účetních knihách“ veřejně dostupných na internetu. To by nakonec mohlo vytvořit více příležitostí pro orgány činné v trestním řízení, aby „sledovaly peníze způsobem, který není možný v tradičních finančních systémech“.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: ČTK/AP/Evan Vucci