#zesvěta: Do nového roku každému, co mu patří — hlavně mafiánům

Svátky nesvátky, policisté i úřady vytrvale šlapou na paty kriminálníkům a pašerákům drog po celém světě. Irská policie už tak šlape několik let, neboť se neúnavně snaží dopadnout zdejšího bosse Kinahana, zatímco osmašedesát členů jeho gangu už skončilo za mřížemi. Potrestán bude také šéf největší asijské drogové sítě, jež prala peníze v kasinech jihovýchodní Asie. Pouze nejmocnější drogový boss v Mexiku stále úspěšně prchá před zákonem. A jako bonus přinášíme informaci o Putinových novoročních prstenech moci.

#1 Staří známí mafiáni z Irska

Mafiánská síť okolo Christyho Kinahana je proslulá nejen v domovském Irsku, ale i v kontinentální části Evropy. Úřady ji spojují s pašováním drog, vraždami, podvody a praním peněz. Šéfové klanu ale pořád unikají spravedlnosti, byť je irská policie přesvědčena, že starý boss Christy a jeho synové Daniel a Christopher Junior nakonec přece jen skončí před soudem a v žaláři. Americká vláda na dopadení těchto tří mafiánu vypsala odměnu 5 milionů dolarů, tedy asi 113 milionů korun. Šéf irského Útvaru pro boj proti drogám a organizovanému zločinu (The Garda National Drugs and Organised Crime Bureau, DOCB) Justin Kelly věří tomu, že i pokud se Kinahanové do Irska nevrátí, mohli by být nakonec odsouzeni v jiné zemi. Irsko je tradičně katolická země, a jak je známo, víra hory přenáší. Zda tomu tak bude i v případě mužské části rodiny Kinahanů, teprve uvidíme. Každopádně si na stránkách RTE můžete přečíst více o tom, jak proti organizovanému zločinu bojuje irská „Garda“.

#2 Asijský El Chapo dopaden

To devětapadesátiletý drogový boss Tse Chi Lop, který stál v čele obrovské asijské mafiánské skupiny a často ho srovnávali s El Chapem či Pablo Escobarem, svou zločineckou kariéru podle všeho definitivně ukončil. Ne ovšem sám od sebe, například tak, že by roztrhl svůj oděv, posypal si hlavu popelem a vyrazil na kajícnou pouť do francouzských Lurd, polské Čenstochové nebo na moravský Svatý Hostýn. Realita byla prozaičtější. V lednu 2021 tohoto muže zatkli v Nizozemsku a nyní ho policie vydala do Austrálie. Právě k protinožcům měl jeho klan pašovat metamfetamin a v kasinech jihovýchodní Asie následně prát miliardy špinavě vydělaných peněz. Pokud mafiána australský soud odsoudí, hrozí mu doživotí za mřížemi. Tse Chi Lop strávil již několik let v americkém vězení, a sice poté, co byl v 90. letech zatčen za pašování heroinu, takže by ho v případě odsouzení nemělo nic překvapit. Mříže na oknech jsou stejné ve všech podobných zařízeních po celém světě.

Více se dozvíte v článku na webu OCCRP.

#3 Hon na nejmocnějšího drogového bosse v Mexiku

V čele násilného kartelu Jalisco Nueva Generación (Jalisco Nová Generace) stojí muž, jehož jméno evokuje autora světově proslulého vyprávění o sluncem vyprahlé španělské krajině, kudy na své staré bílé herce jménem Rocinanta táhl s těmi nejšlechetnějšími úmysly důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Sečtělí čtenáři se už jistě dovtípili, že zmíněný mafián se jmenuje Cervantes. Avšak ne Miguel, jako slavný spisovatel, nýbrž Nemesio Oseguera Cervantes. Oproti svému španělskému jmenovci se ovšem nezapsal do historie literární, nýbrž kriminální. Jde totiž o momentálně nejhledanější osobu v Severní Americe a na jeho hlavu je vypsáno několik odměn v hodnotě milionů dolarů. Mexické ani americké vládě se ale stále nedaří Cervantese vypátrat. Když byl naposledy zatčen jeden ze členů jeho rodiny, kartel odplatou unesl dva mexické mariňáky a město Guadalajara se následně proměnilo v bitevní pole mezi policií a mafiány, plné tanků a helikoptér.

O pokusech policie dopadnout mexického mafiána se dočtete na webu španělského deníku El País.

#4 V Kremlu se snoubí šero s šerem

Ruský prezident Vladimir Putin opět překvapil. Tentokrát novoročním dárkem pro lídry zemí ze Společenství nezávislých států. Jak už to u ruských výrobků, vycházejících z tradic sovětské absence vkusu, elegance a šmrncu, většinou bývá, jde o nepříliš hezky vyvedené prsteny ze žlutého a bílého zlata s nápisem „Šťastný nový rok 2023“.

https://twitter.com/grahworin/status/1607940132794925058

Šťastnými obdarovanými jsou prezidenti Ázerbájdžánu, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, a navíc i arménský premiér. První místo mezi věrnými nohsledy Kremlu tak získal běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který si prsten střelhbitě navlékl na ruku ještě předtím, než se Vladimir Vladimirovič nad novým společenstvím prstenu stačil dojmout. Devátý šperk si ovšem Putin nechal pro sebe, přece jen je třeba mít na paměti, že jeden prsten vládne všem. Zda bude Putinův prsten moci fungovat jako ten Sauronův, ukáže čas. 

Mezitím si další informace o absurdní situaci s prsteny můžete přečíst na webu Meduza.

https://twitter.com/hwag_ucmc/status/1608052776210145280

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní grafiky: Profimedia