Konec legrace, pane Tse

Nizozemská policie minulý týden zatkla vyhlášeného asijského drogového bosse. Tse Chi Lop je vůdcem jednoho z největších drogových gangů na světě známého jako The Company (Společnost). Tse byl zatčen na základě zatykače vydaného australskou policií, která se jej více než deset let snažila marně vystopovat. Číňan opředený legendami a s kanadským občanstvím byl jedním z nejhledanějších osob světa.

The Company, zločinecká organizace známá také jako syndikát Sam Gor (kantonsky Bratr číslo tři), je jedním z největších drogových gangů na světě a například do Austrálie podle tamních úřadů dodává až 70 % všech nelegálních látek, jež se do země nějakým způsobem dostanou. Odhaduje se, že na prodeji drog gang ročně vydělá až 360 miliard korun. Zločinecký syndikát vznikl spojením pěti největších asijských triád, což je výraz používaný pro asijské zločinecké skupiny. Policisté tuto organizaci popisují jako sofistikovanou a extrémně disciplinovanou s jasně danými pravidly. Fungují zkrátka jako výborně sehraná nadnárodní korporace. 

Až do minulého týdne stál v čele The Company pětapadesátiletý Číňan Tse Chi Lop, jenž je držitelem kanadského občanství, a navzdory své zločinecké proslulosti i bohatství se více než deset let úspěšně vyhýbal hledáčku policistů po celém světě. Velký profil od Reuters jej popisuje jako nejhledanějšího muže Asie, chráněného thajskými kickboxery, který se po světě pohyboval privátním letadlem a jako vášnivý gambler byl údajně schopný za jeden večer v kasinu probendit až 1,4 miliardy korun. Čínský drogový boss byl často přirovnáván k slavným šéfům mexických či kolumbijských kartelů, jakými byli Joaquín „El Chapo“ Guzmán nebo Pablo Escobar. Na rozdíl od obou jmenovaných se toho o panu Tse ví ale velmi málo.

Tse Chi Lop se v osmdesátých letech přistěhoval do Kanady. V roce 1998 byl usvědčen z pašování heroinu do Spojených států a odsouzen. Namísto potenciálního doživotí strávil ve vězení jen šest let, a to díky šikovnému právníkovi, který požádal newyorský soud o snížení trestu, protože se pan Tse údajně musel starat o syna s plicním onemocněním a o staré rodiče. Polepšený pašerák si měl za účelem podpory rodiny pořídit restauraci. Místo restaurace si ale pan Tse pořídil drogové impérium.

Světlo světa tak spatřila The Company, jež zásobuje drogami – převážně metamfetaminem (v Česku známý jako pervitin) – nejen Austrálii a Nový Zéland, ale také celou východní Asii, například Čínu, Japonsko, Vietnam nebo Kambodžu. Obchoduje ale i s heroinem, ketaminem nebo s látkami nutnými k výrobě drog (tzv. prekurzory). To, že se k dopadení šéfa gangu dostali nejblíže australští policisté, je způsobeno právě objemem drog, které The Company do země pašuje. Zisky z prodeje drog pak syndikát pere v zahraničí.

Tse Chi Lop si za léta v čele zločinecké organizace vybudoval pověst schopného manažera, jenž dokázal vystavět a udržet stabilní distribuční drogovou síť a zároveň zůstat v utajení. Až do minulého pátku očividně volil dobrou taktiku. Osudným se mu stalo amsterdamské letiště, odkud hodlal odletět do Kanady.

Drogový boss byl zatčen v rámci nadnárodní operace Kungur, na které se podílelo asi dvacet protidrogových organizací a policií z Asie, Ameriky i Evropy. Jedná se o zřejmě největší operaci namířenou proti obchodu s drogami v Asii.

Australští prokurátoři uvádějí, že krátce po propuštění z amerického vězení se Tse Chi Lop vrátil k obchodu s drogami. Prekurzory získával z Číny, podstatnou součástí byznysu byla i celosvětová distribuční síť. V hledáčku policistů jsou proto šéfové lokálních odnoží z Kanady, Hongkongu, Taiwanu nebo Vietnamu. Strategickými zeměmi se stalo i Thajsko, Laos a Myanmar, kde syndikát údajně provozuje proslulé superlaboratoře, které dokážou produkovat obrovské množství metamfetaminu (pervitinu), stimulační a vysoce návykové drogy.

Jako zástěrku k převozu drog používala The Company dodávky čaje. Marketingovou strategii pak prezentovalo jednoduché heslo: jestliže nějakou dodávku drog zadrží policie, zadarmo vám ji nahradíme. A obchod, převážně s metamfetaminem (pervitinem), vzkvétal, přestože začalo přibývat i policejních zátahů. Kolem roku 2018 začala australská policie získávat na pana Tse informace z odposlechů, sledování a od svých konfidentů. 

V roce 2019 pak australské úřady vydaly na bosse pohybujícího se v oblíbených khaki kalhotech zatykač v souvislosti se zátahem na obchody The Company v pěti zemích, kde policie zabavila velké množství drog, peněz a jedno žluté Lamborghini. K finálnímu zatčení pana Tse zřejmě vedlo i zadržení obrovské zásilky drog v Myanmaru, o kterém jsme psali v #zesvěta

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Flickr CC / langgi