Stahuje se dánské náboženské hnutí Dům Otce z Česka?

Investigace.cz publikovala letos v zimě sérii článků o dánském náboženském hnutí Dům Otce (Faderhuset), které se na podzim 2016 přestěhovalo do Česka. O komunitu, jež si koupila několik nemovitostí na severu Čech, se zajímají dánské i české úřady kvůli jejímu přístupu k výchově dětí. Po dotazech, co si o vyšetřování myslí, ale členové Faderhuset svorně mlčí. Navíc se momentálně zbavují dvou ze svých českých nemovitostí a vysoce postavení členové společenství údajně odjeli na dovolenou do Jižní Afriky.

„Nemohli jsme se dočkat, až začne naše série videí o Skutcích apoštolů. Jde o velmi vzrušující a fascinující část Bible,“ říká upravená dvaasedmdesátiletá dáma v jednom ze svých videí na youtubovém kanále Ruth TV. K šíření náboženské víry vycházející z křesťanství často využívá právě tento formát. I tentokrát vysvětluje své zaujetí Biblí, zatímco vedle sedící manžel Lars Kristiansen přitakává a pevně ji drží kolem ramen. Za dvojicí jsou vyrovnané pro ně typické stříbrné dekorace a květináče s pokojovými rostlinami. Těžké závěsy, tapety s ornamenty a bílé lilie rovněž patří k nedílné součásti všech interiérů, kde videa Ruth Kristiansen vznikají. 

Poté, co se skupina okolo Faderhuset usídlila v Česku, nakoupili Kristiansenovi několik tuzemských firem a přes ty zase nemovitosti v obcích na severu Čech. Podle dostupných informací Dánové do jisté míry splynuli s místními, ale nikdy se do vesnických komunit úplně nezačlenili a drželi se spíše stranou. To nám potvrzují také lidé z jejich okolí.

Řadu adres spojených nějakým způsobem s Domem Otce jsme navštívili letos v únoru. Od té doby se situace okolo tohoto náboženského hnutí výrazně změnila. Zájem médií probudil reakci dánských i českých úřadů a v podnikatelské struktuře kolem Kristiansenových došlo ke změnám. Nedávno jsme také odhalili několik nových nemovitostí, jež patří rodinám z Faderhuset.

Informace z veřejně dostupných zdrojů ukazují, že několik budov vlastněných členy hnutí je momentálně inzerováno k prodeji. Další rodiny z Faderhuset jsou majiteli domů v okolí obce na Českolipsku, kde se syn Ruth, Joseph Kristiansen, stará o farmu a zemědělské pozemky.

Dánské i české úřady se o Dům Otce začaly zajímat v souvislosti se spekulacemi ohledně psychického i fyzického týrání dětí, k němuž má v komunitě docházet. 

Jak ale informoval server Seznam Zprávy, policie případ možného porušování zákona při výchově dětí odložila. Členové hnutí, s nimiž se reportérky invetigace.cz před týdnem setkaly, se k případu vyjadřovat nechtěli. Vysoce postavení představitelé Domu Otce nereagovali ani na dotazy našeho kolegy, dánského novináře Sebastiana Abrahamsena z deníku Jyllands-Posten.

Statek u rybníka

K farmě, kde hospodaří Joseph Kristiansen, se jede po úzké, snadno přehlédnutelné cestě vedoucí lesem, loukami a okolo rybníka. Firma Dynamic Cloud, s.r.o. koupila tuto nemovitost u České Lípy v roce 2020 od manželů provozujících ekologickou farmu. V následujících letech Kristiansenovi skoupili i přilehlé pozemky. Teď tu mají vinici, několik skleníků, stádo krav i zahradu s kukuřicí a slunečnicemi.

Daniel a Debbie na farmě / Zdroj: TikTok

Na malebnou usedlost se nedávno přestěhoval mladý dánský pár — vnuk Ruth, Daniel Kristiansen, a jeho přítelkyně Debbie. Na svůj kanál na sociální síti TikTok, kde působí jako „křesťanští influenceři“, přidali několik videí ze života na farmě. Lze z nich vysledovat, kdo se na této adrese vyskytuje. Kromě dospělých tu čas tráví i skupina starších dětí a teenagerů.

Podle místního starosty je na usedlosti nahlášeno celkem 18 obyvatel, přesněji řečeno čtyři rodiny, z nichž každá má mít tři až čtyři děti. Ty ovšem do tamní školy nechodí, což starosta uvedl pro Seznam Zprávy.

Z tiktokových videí Daniela a Debbie vyplývá, že hospodář Joseph Kristiansen se svou ženou Naomi odjeli na dovolenou do Jihoafrické republiky. „Než se vrátíte, budou ty hrozny doufám velké,“ směje se Daniel na svého otce Josepha. Nepřítomnost majitelů farmy potvrzuje rovněž tmavovlasý Dán, s nímž jsme mluvily. „Kristiansenovi tu nejsou. Jsou na dovolené,“ odpovídá s nervózním úsměvem. Další podrobnosti prozradit odmítá. Když mu nabídneme vizitku, aby se nám případně mohli ozvat, pokud se budou chtít ke kauze výchovy dětí vyjádřit, odvětí, ať ji necháme u silnice ve schránce. Ze stodoly na nás vykoukne mladší tmavovlasý chlapec ve věku asi deseti let. Za domem sedí starší světlovlasá žena ve vzorovaném letním oblečení. Zda je to samotná Ruth Kristiansen, nelze z dálky rozpoznat.

Na farmě se kromě těchto osob vyskytuje několik dalších lidí. Je tu třeba mladá světlovlasá dívka ve volném tmavém oblečení a dospělí muži a ženy, kteří pracují na přilehlých pozemcích. Na zápraží domu stojí kočárek.

Podle místních skupina Dánů nijak nevyčnívá. Pár obyvatel z okolí potvrzuje, že dokud se o Domu Otce nezačalo psát v médiích, nikdo v obci o náboženské komunitě nic nevěděl. Členové Faderhuset se ale úplně neizolují, nedávno se prý teenageři z farmy objevili v místní hospodě.

Žena, která ve vesnici bydlí už několik let, nám vysvětluje, že dříve byly pozemky okolo farmy veřejně dostupné. „Jezdilo se tam na kolech, bylo to tam velice hezké. Ti Dánové, co to koupili, to ale celé oplotili… Už to tam tak hezké není,“ podotýká s tím, že popsaná oblast se pro místní uzavřela.

Farma, kde hospodaří Joseph Kristiansen / Zdroj: investigace.cz

Na jednom ze sousedních pozemků pak potkáme šedovlasého muže. „Jsou to slušní, pracovití lidé,“ odpovídá na otázku, zda dánskou komunitu zná. „Za ty tři roky, co tu žijí, jsem nikdy neviděl, že by dětem ubližovali, ty jsou tam spokojené,“ zdůrazňuje a dodává, že skupina zastává určité hodnoty týkající se třeba pracovitosti. „Jsou to úplně normální lidi,“ souhlasí žena, která s mužem nastupuje do auta.

Zámeček na prodej

Na konci dubna a začátkem května se na webu Sreality.cz objevily inzeráty nabízející ke koupi dvě z nemovitostí, jež Kristiansenovi vlastní přes firmy Dynamic Cloud, s.r.o. a NEJDOMY, s.r.o.

Fotografie obchodu s bytovými doplňky / Zdroj: web Ruth TV

K prodeji je inzerována rozlehlá budova v obci Velký Valtinov. „Chateau Velký Valtinov“ prošel v posledních třech letech rekonstrukcí a dekoraci budovy měla provést skandinávská designérská společnost Josephiné’s decor.

Právě tato značka je spojená s Ruth Kristiansen a její zálibou v dekoracích. Ruth mívala obchod s bytovými doplňky a okrasnými předměty v Jablonci nad Nisou, nedaleko adresy z její webové stránky. V příspěvku na webu lze vidět fotografii výlohy obchodu i ceduli s českými nápisy.

Rozlehlé panství ve Velkém Valtinově měla podle starosty obce navštívit policie, informoval o tom server Seznam Zprávy.

Cena velkovaltinovského sídla se podle inzerátu snížila z 34 900 000 na 29 900 000 korun. Zveřejněné informace byly podle webu realitní kanceláře aktualizovány letošního 11. července.

„Jenom tu pracuju.“

Druhou k prodeji inzerovanou nemovitostí je vila v obci Cvikov. Její součástí by měly být čtyři zrekonstruované apartmány, rozlehlá půda a zahrada. 

Před vilou stojí opřené kolo. Od února, kdy tu reportéři investigace.cz a dánského deníku Jyllands-Posten byli naposled, prošel dům viditelnými opravami. Opodál se také pořád válí pytle plné stavebního odpadu. Za vilou stojí dvě auta, několik oken je otevřených dokořán a zevnitř nemovitosti je slyšet hukot vysavače.

Podle inzerátu má majitel budovu využívat jako zázemí pro svou IT firmu. Mohlo by jít o společnost Reveal IT. Tomu nasvědčuje i fakt, že v jedné z přízemních místností se nacházejí kabely a velký monitor. Reveal IT spadá pod dánskou firmu Thorpe Holding ApS. Majitelkou této společnosti bývala v letech 2016 až 2017 členka jedné z rodin pohybujících se v blízkosti Faderhuset, následně ji vystřídal Lars Henrik Kristiansen. Letos v únoru převzal štafetu jeho nevlastní syn Joseph. K převodu na Josepha došlo krátce po zveřejnění prvních odhalení deníku Jyllands-Posten a investigace.cz.

Po zazvonění vykoukne z okna blonďatý mladík, který se objevuje i v některých videích „influencerů“ Daniela a Debbie. Když se zeptáme na Kristiansenovi, něco zamumlá a zmizí. Po chvíli se však otevřou hlavní dveře a na prahu stojí starší žena s brýlemi. „Mám hodně práce,“ odvětí na naše dotazy, ale naznačí, abychom počkali. Následně se objeví vysoký blonďatý muž, jehož fotku jsme viděly také na facebookovém profilu Josepha Kristiansena. „Tak co chcete?“ reaguje. Když se ptáme po Kristiansenových, odpoví: „Nemá to se mnou nic společného. Já tu jenom pracuju, takže vám k tomu opravdu nemám co říct.“

Orchideje jako poznávací znamení

Na základě veřejně dostupných informací jsme zjistily, že další dánská rodina úzce propojená s Domem Otce žije ve Cvikově, a to necelý kilometr od vily nabízené k prodeji. Budovu firmy SEVEN Capital, s.r.o., kde jako jednatel působí Joseph a jako společník Lars Kristiansen, nacházíme v úzké uličce plné domů s oprýskanou omítkou. Na schránce je rukou napsaná cedulka se jménem muže, jenž podle deníku Jyllands-Posten patří ke komunitě Faderhuset.

Rekonstruovaná vila ve Cvikově / Zdroj: investigace.cz

Po zazvonění ale nikdo nereaguje. Okny lze vidět stejnou výzdobu jako v jiných domech nějak spjatých s Ruth Kristiansen, tedy typické bílé orchideje a stříbrné dekorace. Mladá žena ze sousedního domu nám vysvětluje, že do domu jezdí různí lidé a noví majitelé vlastní nemovitost už asi rok. Přes den se prý doma moc nezdržují, spíš až k večeru.

Další dánské rodině patří od roku 2020 nemovitost v blízkosti České Lípy. Jistá žena z této rodiny měla důležitou pozici v době, kdy hnutí Dům Otce vlastnilo hotel Bandholm v dánské obci Lolland. V dánském obchodním rejstříku byla uvedena jako majitelka firmy Bandholm Holding a v letech 2016–2017 vlastnila i firmu Thorpe Holding.

Dům se nachází v maličké vesnici. Obklopují jej stromy a vysoké keře, takže ze silnice není skoro vidět. U budovy nestojí žádné auto a brána vedoucí na příjezdovou cestu je otevřená.

Sousedka odnaproti nám říká, že dánskou rodinu, která neumí česky, moc nezná. „Přes den většinou nejsou doma a vracejí se až navečer, třeba po šesté hodině. Je to taková mladší rodina, okolo čtyřiceti. Neznám se s nimi, občas se pozdravíme, jinak se s nimi moc nestýkám,“ vysvětluje. Podle jejích dalších slov mají asi patnáctiletého syna, ten ale před časem odjel někam na prázdniny.

Křesťanští influenceři

Vnuk Ruth, Daniel Kristiansen, je se svou přítelkyní Debbie na TikToku velmi aktivní. Krátce poté, co deník Jyllands-Posten přišel se sérií článků o Domu Otce, se mladí lidé přestěhovali z luxusního bytu v centru Kodaně do Jihoafrické republiky, kde podle dánských novinářů mají Kristiansenovi příbuzné. Tady strávili několik měsíců. Z příspěvků na TikToku je však zřejmé, že před pár týdny přesídlili do Česka.

Experti oslovení dánskými novináři vyhodnotili videa mladého páru jako přinejmenším znepokojivá. Podle jejich názorů se mladí lidé nejspíš pokoušejí o nábor nových členů a svým způsobem jde o misionářskou práci se silně náboženským obsahem, zaměřenou především na děti.

Na TikToku Daniela a Debbie jsou momentky z jejich osobního života či kuchařské recepty, to vše proložené modlitbami, pasážemi z Bible i názory na víru a náboženství. Nechybí ani kritika současné západní společnosti, popkulturu označují za dílo Satanovo. Podle novináře Sebastiana Abrahamsena z deníku Jyllands-Posten sdíleli i své telefonní číslo a nabádali sledující, ať se jim ozvou, aby se mohli případně setkat a popovídat si o víře osobně.

Pár prostřednictvím TikToku reagoval letos v únoru i na otázky dánských novinářů. Video zveřejnili poté, co deník Jyllands-Posten a investigace.cz publikovali sérii článků o Faderhuset. Daniel a Debbie v něm zdůraznili, že se přes TikTok do Domu Otce rozhodně nesnaží nikoho nalákat. Tvrdí, že nevyrůstali v žádné „sektě“, že Faderhuset skončil před deseti lety (v Dánsku bylo hnutí oficiálně rozpuštěno v roce 2013, pozn.red.) a od té doby nemají se skupinou nic společného.

Kde se teď nachází samotná Ruth Kristiansen se svým mužem Larsem, se neví. Dříve bývali velmi aktivní na svém kanálu na Youtube. V posledních měsících však vydali jen několik málo videí, mimo jiné o médiích a propagandě.

 

Autorky textu: Mahulena Kopecká, Zuzana Šotová s přispěním Sebastiana Abrahamsena (Jyllands-Posten)
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková