Italská policie zatkla 71 členů ´Ndranghety. Vliv kalábrijské mafie přesto roste

Policistům na severu Itálie se podařilo v rámci rozsáhlé celostátní operace zadržet více než sedmdesát osob podezřelých ze spolupráce s kalábrijskou mafií Ndrangheta. Navzdory usilovné snaze úřadů se však vliv této mafie v zemi stále rozrůstá a organizace rozšířila svoji činnost také do zahraničí. ‘Ndrangheta tak nadále zůstává nejmocnější italskou mafií.

Italské úřady začátkem listopadu zadržely celkem 71 podezřelých z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Zatčení údajných členů nechvalně proslulé kalábrijské mafie Ndrangheta představuje vyvrcholení tři roky trvající policejní akce s krycím jménem Kerberus.  Informovala o tom OCCRP.

Celonárodní operace italské policie vedla k rozložení dvou organizovaných buněk, jež operovaly v severoitalském Turíně. Ndrangheta původně působila pouze na jihu Itálie, v posledních letech však rozšířila svou činnost i na sever země a dokonce i přes hranice.

Celkem 65 obviněných úřady podezírají ze spolupráce s mafií a z mezinárodního obchodu s drogami. Šest zbylých se pak mělo podílet na praní špinavých peněz.

Mezi zatčenými byli rovněž renomovaní advokáti a účetní. S jejich pomocí měla kalábrijská mafie vytvořit síť skořápkových společností, jež sloužily k legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Mezi více než sedmdesátkou podezřelých v případu Kerberus figuruje také jeden z předních překupníků kokainu v řadách Ndranghety Nicola Assisi a jeho syn Patrick. Nicolu před nedávnem zadržela brazilská policie poté, co byl téměř pět let na útěku. V Jižní Americe domlouval přepravu drogových zásilek v řádu tun. 

´Ndrangheta: mocný kalábrijský klan u břehů Vltavy

Z italského jihu Ndrangheta rozšířila v posledních letech svou činnost i na sever země a posléze i do zahraničí. Expanzi mafie na sever přitom podle regionálního ředitele finanční policie Giuseppa Grassiho výrazně usnadnila reputace, která Ndranghetu předchází. 

Legitimní obchodníci podle něj bez většího odporu ochotně s mafií spolupracují, aniž by bylo zapotřebí výhrůžek či násilí, cituje Grassiho OCCRP. Ke spolupráci je mnohdy doženou také finanční potíže.

Mafii předchází neblahá pověst

„Dobrovolná i nedobrovolná spolupráce ‚bílých límečků‘ – tedy právníků, účetních či notářů – poskytuje(mafii) přístup k sofistikované struktuře firem, jejichž prostřednictvím mohou skrýt svoje aktiva a prát peníze,“ vylíčil Grassi pro OCCRP. 

„Opakované investice špinavých peněz v hazardu či potravinářství jim poskytují kontrolu nad určitou oblastí,“ vysvětluje pak Grassi, jak Ndrangheta upevňuje svůj regionální vliv.

Při vyšetřování několika desítek členů mafie pomohl úřadům muž z jejich vlastních řad. Je jím Domenico Agresta, vysoce postavený člen „rodiny“. V roce 2008 Agresta skončil za spáchání vraždy za mřížemi a ve vězení získal titul „padrino“ – kmotr. Zařadil se tak mezi nejvýše postavené členy mafiánské hierarchie.

V roce 2016 však začal spolupracovat s policií a vyšetřovatelům poskytl důkazy i proti členům vlastní rodiny. Pět z nich policie v průběhu operace Kerberus zatkla.

I když byl zásah úspěšný, policii se zpomalit šíření vlivu kalábrijského organizovaného zločinu ani zdaleka nedaří. „Navzdory opakovaným operacím rozšiřuje Ndrangheta své nezákonné aktivity a obchodní činnosti,“ uvedl minulý týden italský prokurátor Federico Cafiero De Raho. Byť se každoročně podaří zatknout stovky lidí do aktivit mafie zapletených, zůstává podle něj Ndrangheta „nejmocnější mafiánskou organizací v Itálii“.

Podle ministryně vnitra Luciany Lamorgese zabavily italské úřady jen v průběhu letošního roku majetek mafiánských organizací v hodnotě kolem tří miliard eur (cca 75 miliard korun). „Mafie není neporazitelná. Boj s ní však bude velmi dlouhý,“ uvedl generální prokurátor Francesco Saluzzo.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor ilustrační fotografie: Wikimedia/Polizia di Stato
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.