Italská policie stále rozplétá napojení mafie na hazard, které sahá až do Česka

Po devíti měsících na útěku zadržela policie na hranicích Srbska a Černé Hory Ivanu Ivanovićovou, jednu ze zakladatelek italsko-maltské sázkové firmy Planetwin365. Na „první dámu“ italského hazardu vydal kalábrijský soud mezinárodní zatykač v souvislosti s tzv. operací Galassia (Galaxie). Během této operace už obdržel 11letý trest Francesco Martiradonna. Ten v minulých letech pořádal velké pokerové turnaje v Rozvadově, o kterých investigace.cz přinesla informace na konci loňského roku.

Italská policie mimo jiné vyšetřuje napojení společnosti Planetwin365 na mafiánské organizace ‘Ndrangheta, Cosa Nostra a Sacra Corona Unita. Mafie pak měla sázkovou firmu využívat k praní peněz. Zároveň se gangy údajně staraly o to, aby v regionech, jež  kontrolují, neměla společnost Planetwin365 „potíže“ s konkurencí. Informovala o tom italská média. 

Jen pár dní po zadržení Ivanovićové italské úřady také odhalily, že blíže neurčená sázková společnost se sídlem na Maltě nevykázala na daních zisky ve výši pěti miliard eur (cca 125 miliard korun).

Koncem loňského roku italské úřady obvinily více než šedesát osob spojených s investicemi mafie do tamního hazardního průmyslu. Mezi nimi figurovala i jména čtyř zakladatelů sázkové společnosti Planetwin365, která patří v Itálii k největším ve svém oboru. Jak informovala OCCRP, firma působící především v Itálii a na Maltě svého času spolupracovala mimo jiné i s řetězcem sázkových kanceláří Bet1128, jejichž vlastníkem je nechvalně proslulá mafiánská rodina Martiradonna ze zločinecké organizace Santa Corona Unita.

Zmíněnou čtveřici obviněných tvoří zakladatelé a původní minoritní akcionáři společnosti Planetwin 365 Carlo Tavarelli, Ivana Ivanovićová, Giuseppe Decandia a Paolo Sipone.

Italské mafie zasedly k jednomu stolu. V Rozvadově.

Od Kalábrie po Rozvadov

Stíhání zmíněné čtyřky nezabránila ani skutečnost, že firmu SKS365 – která je vlastníkem  sázkařské společnosti Planetwin365 – prodali její majitelé rok před zátahem policie nizozemské investiční firmě Ramphastos Investments Group N.V. Noví vlastníci uvedli, že s nelegálními aktivitami původních majitelů nemají nic společného a zavázali se, že společnost „očistí“ od její kriminální historie. Jak ovšem uvádí OCCRP, přestože se společnost od svých kořenů v organizovaném zločinu distancuje, řada jejích současných aktivit a konexí vyvolává přinejmenším pochybnosti.

Společnost Planetwin365 založila zmiňovaná čtveřice v roce 2009. S podnikáním v hazardu začali nejprve v Rakousku a na Maltě. Důvod byl jednoduchý, zákony o internetovém sázení nejsou v těchto zemích tak přísné jako v Itálii. Na základě získaných licencí ve dvou členských státech EU pak mohla společnost omezeně působit kdekoliv v Unii. Podnikání nakonec rozjela i v Itálii, a to s jediným pravidlem: sázkové operace lze provádět  pouze online a bezhotovostně. 

Podle italských vyšetřovatelů však Planetwin365 tuto normu porušoval a prostřednictvím zprostředkovatelů nezákonně přijímal podpultové sázky od lokálních sázkařů. V tomto okamžiku do hry vstupovala mafie zajišťující bezproblémový průběh transakcí a zároveň legalizující výnosy z trestné činnosti.

O problémech s napojením hazardu na organizovaný zločin a rozsáhlé existenci šedé zóny hazardního trhu věděla i někdejší italská vláda premiéra Mattea Renziho, jež poskytla sázkovým firmám se sídlem v zahraničí – jako Planetwin365 – amnestii v podobě udělení sázkové licence výměnou za poplatek 10 tisíc eur za sázkovou pobočku a dodatečné zaplacení daně. 

I přes jedinečnou možnost legalizovat své podnikání, společnost nadále pokračovala s provozováním ilegálních sázek. Podle vyšetřovatelů spočíval jejich model v tom, že  sázkaři klientům doporučovali sázet na neregulovaných webových stránkách namísto oficiálních stránek Planetwin365. Výhodou pro klienty měly být výhodnější kurzy a vyšší míra anonymity. Sama společnost se takto snažila vyhnout placení daně za finanční transakci.

A právě tady se na scéně objevuje rodina Martiradonna. Vlastníci společnosti Planetwin365 začali spolupracovat s řetězcem sázkových kanceláří  Bet1128, patřících Francescu Martiradonnovi, který je synem Vita Martiradonny, usvědčeného člena syndikátu Sacra Corona Unita.

Jak jsme psali koncem loňského roku, Martiradonnův podnik Bet1128 organizoval za účelem praní peněz turnaje také v českém Rozvadově, a to do roku 2016. O rok později už italská policie Francesca Martiradonnu zatkla a obvinila ho ze zločinného spolčení. Letos v červnu byl odsouzen na 11 let a 6 měsíců odnětí svobody. Během operace Galassia si policie přišla i pro Vita Martiradonnu a jeho syny Michela a Mariana. Ti měli prát peníze taktéž prostřednictvím firmy Bet1128. Česko si Martiradonnovi vybrali kvůli rychlejšímu vydávání herních licencí a nižším vstupním nákladům.

Spojení s italským podsvětím se noví nizozemští majitelé společnosti Planetwin365 snaží zcela zbavit. Investiční firma Ramphastos miliardáře Marcela Boekhoorna nyní zařazuje Planetwin365 mezi své nejhodnotnější artikly. Planetwin365 koupil v době, kdy někdejší majitelé plánovali prohloubit spolupráci s Martiradonnovým Bet1128.

Noví vlastníci slibují čistou hru

Firma Ramphastos zdůrazňuje, že o ilegálních praktikách bývalého vedení neměla v době koupě tušení a že mezi současnými a minulými majiteli neexistuje žádná spojitost. Z policejních odposlechů nicméně vyplývá, že jeden z členů původní čtyřky – Giuseppe Decandia – má ve společnosti stále svůj akcionářský podíl.

„Když jsme se rozhodli společnost koupit, Decandia svůj podíl prodat nechtěl, protože viděl potenciál pro další obchodní příležitosti. Nakonec jsme mu podíl (v rámci vyjednaného prodeje společnosti) neposkytli, ale udělili jsme mu právo na podíl ze zisku, aby mohl z prodeje firmy dále profitovat,“ uvedl pro OCCRP člen představenstva firmy SKS365, která je mateřskou společností sázkařského Planetwin365, Philip Van Wijngaarden. Ten mimochodem v rozhovoru pro deník De Groene Amsterdammer neskrýval zklamání z toho, když noví majitelé odhalili napojení firmy na italské podsvětí. „S ohledem na současnou situaci bychom učinili jiná rozhodnutí,“ sdělil deníku.

Podobnou dohodu jako Decandia chtěl podle odposlechů učinit s Nizozemci také Martiradonna a současně se měl podílet na dojednání koupě Planetwin365. Nové vedení to ovšem odmítá. Aby pochybností nebylo málo, mateřská společnost SKS365 rovněž  koupila několik poboček v jižní Itálii, které podle policie přímo kontrolovaly místní mafiánské klany. V provozu zůstaly až do loňského listopadu, kdy proběhla razie v rámci operace Galassia. Skrytými vlastníky jedné z těchto poboček měli být přímo Martiradonnovi. Společnost SKS365 to prý jednoduše nevěděla.

Na otázku OCCRP, zda může investiční firma Ramphastos zaručit, že stávající sázkové impérium už s mafií nic nespojuje, odpovídá člen představenstva van Wijngaarden s pochybami. „Samozřejmě nikdy nemůžete poskytnout záruku o něčem, co nevíte. Co ale udělat můžeme, je pokračovat v tom, co jsme dělali doposud: tedy předcházet tomu, aby se části našeho podniku zapletly s jistými jedinci,“ dodává.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Maxpixel.com
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.