Humanitární organizace pa rusky

Ve východoslovenském lázeňském městě Bardejov sídlí od minulého léta pobočka ruské a podle všeho falešné humanitární organizace. Nazývá se CIPDH (Comité International pour la Protection des Droits de L’Homme) a svým logem nápadně připomíná Organizaci spojených národů – modrobílá mapa zeměkoule obklopená olivovým věncem. Funkcionáři CIPDH se vykazují falešnými cestovními pasy i poznávacími značkami na svých vozech. Mnozí z nich mají za sebou na humanitární pracovníky pestrou škálu zločineckých aktivit.

Falešné nevládní organizace se staly běžnými v postsovětském Rusku v 90. letech, často byly namočené i v organizovaném zločinu. „Je to perfektní zástěrka,“ říká Louise Shelley, zakladatelka a ředitelka Centra pro terorismus, nadnárodní zločin a korupci při americké Univerzitě George Masona, v rozhovoru pro Foreign Policy. Jestliže totiž podobné organizace nevzbuzují svou aktivitou přílišnou pozornost, mohou zůstat nepovšimnuté dlouhá léta. 

CIPDH se něco takového dlouhodobě daří a vše naznačuje, že většina jejích zločineckých aktivit byly malé podvody orientované převážně na Evropu a bývalý Sovětský svaz. Přesto existuje jedna anomálie, jež poukazuje na širší dosah této skupiny.

Kaddáfího ukryté majetky

Zpráva Rady bezpečnosti OSN z roku 2017 uvádí, že CIPDH možná využívala své kanceláře v ghanské Akkře k uložení části majetku libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, kdysi považovaného za jednoho z nejbohatších lidí na světě. Jednalo se o majetek, který Kaddáfí vyvezl ze země před svou smrtí. Na fotografii ve zprávě OSN jsou vidět desítky krabic s penězi, o nichž se předpokládá, že patřily mrtvému diktátorovi. Hned vedle nich se na dveřích skví obrovské logo CIPDH. Ve zprávě OSN se dále píše, že žádosti o další informace nechaly ghanské úřady bez odpovědi. Ghanské velvyslanectví ve Washingtonu se k celé záležitosti odmítlo vyjádřit. 

Zdroj: Zpráva rady OSN, 2017, strana 293.

 

Členové s pestrou minulostí

CIPDH byla zaregistrována jako sdružení v Paříži v srpnu 2009. Není jasné, kdo přesně za její rozsáhlou a nepřehlednou mezinárodní sítí stojí. Jako prezident skupiny je na internetových stránkách CIPDH uveden Gerard Salvato, avšak v článku investigativního webového portálu Bellingcat se k této informaci odmítl vyjádřit. 

Podle svého profilu na síti LinkedIn pracuje Salvato jako poradce Iskandera Jusupova, dlouholetého vyslance ruské republiky Tatarstán ve Francii, který je na internetových stránkách CIPDH označen jako její generální tajemník. V roce 2018 byl Jusupov vyznamenán prezidentem Vladimirem Putinem jedním z nejvyšších ruských vyznamenání – Řádem za zásluhy o vlast.

Jusupov sdělil americkému časopisu Foreign Policy, že jeho působení v CIPDH bylo čistě dobrovolné a skupina mu za jeho práci nikdy neplatila.

V průběhu let navázala tato organizace vztahy s řadou osobností, jež mají zajímavou a pestrou minulost. Například zástupce skupiny na Krymu Viktor Litvinov vedl v roce 2014 proruskou domobranu, která pomáhala při anexi Krymského poloostrova Moskvou. Naopak viceprezident CIPDH Alexandr Ionov stál v roce 2019 v čele kampaně na získání finančních prostředků k zaplacení soudních účtů Marii Butinové, uvězněné ve Spojených státech poté, co se přiznala ke spiknutí s cílem působit jako zahraniční agent Moskvy. 

Ionov rovněž vede ruskou nevládní organizaci nazvanou Antiglobalizační hnutí, která spolupracuje se separatistickými skupinami po celém světě. Když byl Ionov kontaktován serverem Bellingcat, aby se ke své činnosti v CIPDH vyjádřil, prohlásil, že se skupinou už nemá nic společného, ale odmítl sdělit, kdy z funkce odstoupil. CIPDH v roce 2018 udělila Ionovovi „čestnou medaili“ a oficiálně ho prohlásila za „slavného ruského aktivistu v boji za lidská práva“.

https://www.investigace.cz/venezuelska-opozice-mela-zneuzivat-humanitarni-pomoc-armadnim-prebehlikum-platila-luxusni-vecirky/

Pochybné spojení s OSN

CIPDH se také snaží prezentovat jako blízký spolupracovník OSN. Takto se dlouhodobě tituluje na svých internetových stránkách. V příspěvcích zároveň podrobně popisuje projekty, jež chce v „rámci OSN“ realizovat. Bellingcat kontaktoval všechny agentury uvedené na webových stránkách CIPDH, včetně Mezinárodní organizace práce, Světové banky a Rozvojového programu OSN.

Žádná z nich si nebyla vědoma toho, že by s CIPDH někdy spolupracovala.

Stephane Dujarric De La Riviere, mluvčí generálního tajemníka OSN, serveru Bellingcat sdělil, že „neexistuje žádný záznam o tom, že by CIPDH byla zapojena do spolupráce s OSN na jakékoli její činnosti, programu nebo projektu“.

Dodal, že OSN se rovněž zabývá „matoucí podobností“ loga CIPDH se znakem OSN.

 

        

Skupina zůstala v podstatě nepovšimnuta až do roku 2016. Tehdy byl v Jižní Koreji odsouzen ke čtyřem letům vězení muž vydávající se za zástupce ředitele CIPDH. Podvedl totiž tamní obchodní společnost a připravil ji o miliony dolarů, když jí přislíbil přístup do ruského těžebního průmyslu. Jihokorejská média šejdíře popsala jako muže oděného v uniformě vojenského stylu, který o sobě tvrdil, že pracuje pro organizaci spojenou s OSN a má kontakty na vysoké úrovni v ruské vládě i v ruských bezpečnostních službách. Při vynesení rozsudku soudce uvedl, že podvodník „vylákal z obětí několik milionů dolarů svým tvrzením, že pracuje jako asistent ředitele mezinárodního výboru na ochranu lidských práv, jehož legitimita se však ukázala pochybná“. 

Od té doby se CIPDH a její zaměstnanci podíleli na podobných trestných činech ve vícero zemích. V roce 2019 byl například v Ázerbájdžánu zatčen ředitel středoasijského oddělení CIPDH Firdovsi Alakbarov, podezřelý z toho, že obral o tisíce dolarů tři ázerbájdžánské občany. Slíbil jim jmenování do vysokých funkcí ve fiktivní skupině pro lidská práva a diplomatické pasy. Na policejní fotografii má Alakbarov na sobě modrou uniformu CIPDH. V prohlášení pro časopis Foreign Policy sdělil, že po roce stráveném ve vězení byl zproštěn blíže nespecifikovaných obvinění, a současně popřel jakékoli osobní pochybení.

Imitované SPZ

Vydávání se za OSN využívají i spolupracovníci CIPDH. Poznávací značky jejich automobilů se totiž nápadně podobají těm, které používá OSN, na což upozornili investigativní novináři v Kazachstánu už v roce 2018.

V září 2019 byl jeden ze spolupracovníků CIPDH zastaven španělskou policií ve Valencii, když řídil vůz Range Rover Sport s poznávací značkou analogickou k značkám OSN.

Jak se uvádí ve zprávách, valencijská policie vozidlo prohledala a pak jej zabavila. CIPDH krátce poté zveřejnila příspěvek na blogu, v němž obvinila Španělsko z útlaku obránců lidských práv. 

Na snímcích poznávacích značek, zveřejněných Středoasijským úřadem pro analytické zpravodajství v Tádžikistánu, je patrný znak CIPDH umístěný například mezi písmeny a číslicemi značky UN 010 CD. Vizuálně je skutečně velmi blízky logu OSN.

Server Bellingcat proto kontaktoval OSN i v tomto případě a Organizace spojených národů posléze k potvrdila, že CIPDH od OSN žádné poznávací značky neobdržela.

Fantasy pasy na Slovensku 

CIPDH také běžně vydává svým spolupracovníkům „pasy“. Diplomatický pas Comité International pour la Protection des Droits de L’Homme je přitom na seznamu Evropské komise z roku 2017, kde jsou uvedeny všechny známé neplatné pasy. 

Na základě veřejně dostupných záznamů lze přesto zjistit, že došlo k řadě incidentů souvisejících s použitím nebo zneužitím těchto „pasů“. V březnu 2020 se například vedoucí slovenské pobočky CIPDH Milan Herstek pokusil použít svůj „fantasy pas“, což nakonec kvůli registraci CIPDH ve Francii řešila francouzská policie. 

V září 2019 byl naopak v ázerbájdžánském Baku zatčen spolupracovník CIPDH Alakbarov Firdovsi, který se vydával za „generála“ (s použitím vojenské uniformy ve stylu CIPDH) a podvedl několik lidí, jimž sliboval prodej diplomatických pasů a „vojenských“ hodností.

Organizace na svých internetových stránkách uvádí, že tyto doklady nenahrazují skutečné pasy ani průkazy totožnosti. Toto tvrzení ovšem zpochybňuje skutečnost, že v horní části podobných „dokladů“ stojí slova „úřední pas“, jak je vidět na uvedené fotografii, kterou na Instagramu zveřejnil jeden ze spolupracovníků CIPDH Aleksander-Shapiro Suliman, v minulosti aktivně podporující ruskou anexi Krymu. Jeho profil už ale z webových stránek CIPDH zmizel, takže není jasné, zda se na činnosti sdružení nadále podílí. Jasný je pro změnu fakt, že údajná nevládní ruská humanitární organizace CIPDH existuje dál i navzdory své podezřelé minulosti, podvodům a vydávání se za partnera OSN.

Zdroj fotografie: instagram
Autorka článku: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: Flickr CC, United Nations Photo. Fotografie je pouze ilustrační.