Venezuelská opozice měla zneužívat humanitární pomoc, armádním přeběhlíkům platila luxusní večírky

Dva vysoce postavení činitelé venezuelské protimadurovské opozice západními zeměmi uznávaného prezidenta Juana Guaidóa podle zjištění serveru PanAm Post platili vojákům, kteří zběhli z řad armády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, luxusní večírky s prostitutkami a s alkoholem. Finanční prostředky určené  pro humanitární pomoc dostávali od kolumbijské vlády, Spojených států amerických či Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Serveru PanAm Post se podařilo získat dokumenty, jež dokazují, že šéfka Guaidóova personálu Rossana Barrerová a regionální koordinátor Guaidóovy politické strany Kevin Rojas zpronevěřili desetitisíce dolarů. Jejich úkolem bylo od letošního února zajišťovat ubytování pro přeběhlíky z řad venezuelské armády, kteří utekli do sousední Kolumbie. Místo toho utráceli peníze za luxusní zboží a zmíněné radovánky. Od začátku roku tato částka činila téměř tři miliony korun, necelý milion jen za letošní duben.

PanAm Post uvádí, že armádní přeběhlíci prchali do Kolumbie nejen kvůli nesouhlasu s Madurovým režimem, ale i kvůli příslibu, že budou oslavováni jako hrdinové, obdrží dostatek potravin a léků – jichž je nyní ve Venezuele zoufalý nedostatek – a ubytování zdarma pro celou rodinu v hotelech kolumbijského města Cúcuta. Někteří z nich si však podle zdrojů serveru „užívali s prostitutkami, s alkoholem a bavili se násilím“. Guaidóova malá armáda prý v Cúcutě zanechala „příšerný dojem“.

Barrerová s Rojasem také záměrně uváděli nepravdivé počty přeběhlíků, aby dostávali vyšší humanitární příspěvky. V dubnu měli v žádosti o další podporu uvést, že se ke Guaidóově opozici přidalo přes 1 200 vojáků. Kolumbijská rozvědka přitom zjistila, že  toto číslo se pohybuje pouze kolem 700 osob.

Dvěma z celkem sedmi hotelů, v nichž dezertéři pobývali, venezuelská opozice ani  nezaplatila. Poté, co jeden z hotelů neobdržel přes tři měsíce žádné peníze a zaznamenal celkový dluh v přepočtu téměř půl milionu korun, 65 vojáků i s rodinami muselo balit kufry a z hotelu odejít. Dluh nakonec vyrovnala kolumbijská vláda.

Barrerová s Rojasem zároveň zanedbávali další povinnosti. Na starost  měli i distribuci potravinových balíčků darovaných Spojenými státy Guaidóově vládě. Kvůli jejich laxnímu přístupu se zhruba 60 procent potravin zkazilo.

Když dvojici později došly peníze od OSN a Kolumbie, chtěli zalepit díru v rozpočtu uspořádáním charitativní večeře. Ta se měla konat v květnu v luxusní restauraci v Bogotě, hlavním městě Kolumbie. Fundraisingová akce se však nakonec neuskutečnila, neboť samotná ambasáda Guaidóovy vlády informovala pozvané hosty, že žádnou podobnou akci nezaštiťuje.

Guaidó se měl právě začátkem května o zpronevěrách dozvědět a Barrerovou i Rojase odvolat. Podle agentury Reuters sám Guaidó během jednoho z proslovů uvedl, že celou kauzu nechá podrobně vyšetřit. „Diktátorské režimy kryjí korupci. My ne,“ řekl  šéf opozice.

Juan Guaidó se začátkem letošního roku za podpory opozicí ovládaného parlamentu prohlásil prezidentem Venezuely. Stávající vláda prezidenta Nicoláse Madura však jmenování Guaidóa nepovažuje za legitimní. Guaidóa jako prezidenta ovšem uznala většina zemí Evropské unie, Spojené státy i převážná část zemí Jižní Ameriky. Madura, kterému se zatím daří zůstat u moci, naopak podporuje Rusko, Čína a také Kuba.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Wikimedia/Alexcocopro
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.