#zesvěta: Raději otcem než vojákem

Modré pondělí, tedy nejdepresivnější den v roce, už naštěstí máme za sebou. Tento koncept údajně vymysleli marketingoví specialisté jedné britské cestovní agentury, pravděpodobně s cílem nalákat lidi na exotické dovolené. Pokud by vás místo toho napadlo zahnat smutek z lednových šedivých dnů pomocí nákupů, vyhněte se teniskám Adidas, jestliže se ovšem nehodláte připojit k ničení tropických pralesů. Když si chcete opravdu spravit náladu, stačí se podívat na aktuální zprávy z Ruska, kde rodiny dostávají zprávy o smrti svých synů či manželů, dochází k zatýkání nepohodlných advokátů a konfiskaci majetku neméně nepohodlných novinářů. Vidíte, hned je lépe i v Česku, navíc přesně rok poté, co se na jednom místním Hradě změnili nájemníci. Není zač.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.
Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Tátové nejdou do boje

Počet rozvodů, kde jediným opatrovníkem se stal otec dětí, 2021- 2023. Zdroj: NGL Media

V červenci minulého roku oslovil právní zástupce jednotky ukrajinské armády na jihu země investigativní novináře z redakce NGL.media. Asi deset vojáků této jednotky v krátkém čase podalo výpovědi z armády s odůvodněním, že po rozvodu zůstali jedinými opatrovníky svých nezletilých dětí, protože jejich matky se vzdaly svých rodičovských práv. Právní zástupce měl podezření, že tyto rozvody jsou fiktivní, protože všechna rozvodová řízení se konala u stejného soudu. Investigativci prozkoumali téměř 30 tisíc podobných případů projednaných ukrajinskými soudy v letech 2021 až 2023 a podezření se potvrdilo. 

Velká část příčin vedoucích k rozvodům, kdy matka byla zbavena rodičovských práv, se totiž ukázala jako smyšlená. Cílem zmíněných otců bylo vyhnout se mobilizaci nebo již probíhající vojenské službě. Trend potvrdila i data. Oproti stavu v roce 2021, kdy se ve prospěch otce jako jediného opatrovníka rozhodlo v 289 případech, v roce 2023 už šlo o 2 708 případů, tedy skoro o desetinásobek. Největší podezření padlo na Městský okresní soud v jihoukrajinském městě Belgorod-Dněstrovskij, kde byla do výhradní péče otců svěřena třetina fiktivních případů.

O tom, jak novináři případy podvodů odhalili, si přečtete na stránkách NGL Media

#2 Cena za boty: amazonský prales

Gazelle. Tři ikonické pruhy na retro tenisce. Právě tento model pomohl společnosti Adidas dostat se z finanční díry, kterou způsobilo ukončení spolupráce s rapperem Kanyem Westem kvůli jeho antisemitským poznámkám. Co se týče firmy, jistě chvályhodný čin, avšak v jiném etickému posunu už u firmy Adidas bohužel nedošlo. Investigativní tým Follow the Money se pustil do zkoumání, kde přesně firma tyto kultovní tenisky vyrábí. A výsledek? Novináři zjistili, že se jedná o výrobního giganta Shyang Shin Bao původem z Tchaj-wanu, který má několik továren ve Vietnamu, Indonésii a v Myanmaru. Jestliže se pak člověk podívá do dodacích listů, odkud pochází materiál pro tyto módní kousky, nezvolá „heuréka“, ale spíš si jen smutně povzdychne a pronese „jako obvykle“. Ano, je to už svým způsobem klasika – hovězí kůže pocházejí od dodavatelů z Brazílie, známých svým velkorysým přínosem k odlesňování amazonských pralesů.

Celou investigativní ódu na tento skvělý model tenisek si přečtete na stránkách FTM.

#3 Advokáti v ohrožení

Představit si, že advokáti budou stíháni za stejné zločiny jako jejich klienti, by asi dokázali jen slovutní radní ze satirického filmu U nás v Kocourkově. Například advokáti vrahů by v takovém případě obdrželi za mnohonásobné vraždy svých klientů rovněž doživotní tresty, zatímco advokáti drogových dealerů by byli podobně odsouzeni na dlouhá léta vězení za pašování drog obhajovaných překupníků. Kocourkov ovšem existuje, neboť právě takový je dnešní právní systém v Rusku.

Olga Michajlová, advokátka uvězněného opozičního lídra Alexeje Navalného, která se naštěstí nachází v bezpečném zahraničí, je v Rusku stíhána za extremismus, stejně jako Navalnyj a celý jeho Fond boje s korupcí. „Jo, právě teď jsem s dcerou v cizí zemi. Nemáme domov a máme spoustu problémů. Moji nejbližší a nejmilejší lidé zůstali tam, kam se nemůžu vrátit. Ale doufám, že budu užitečnější na svobodě než ve vězení,“ konstatovala právnička. I přesto je na tom lépe než zbytek jejích kolegů, advokátů z týmu Navalného, kteří byli zatčeni a stíháni ze stejného důvodu již na podzim minulého roku.

Podrobnosti o případu naleznete na stránkách ruského exilového média The Insider.

#4 Trest za fejky

Poslanci státostrany Jednotné Rusko předložili návrh zákona na konfiskaci majetku osob, odsouzených za šíření fejků o ruské armádě. Informuje o tom nezávislý server Meduza s odkazem na státní média. Nový zákon by se měl týkat všech možných nástrojů, které přispívají k páchání trestné činnosti – počítačů, tabletů a telefonů. Zkrátka všech věcí, jež novináři denně využívají. Není ovšem jasné, zda návrh zahrnuje i kávovary, které jsou v redakcích rovněž hojně využívány k co nejproduktivnějšímu šíření fake news – počkáme si na konkrétní znění zákona. Podle informací prokremelského kanálu RTVI vláda každopádně návrhy poslanců bezvýhradně podpořila. Zda zákon podepíše hlava státu, nemusíme hádat z kávové sedliny. O ruském prezidentovi je přece známo, že jej svět počítačů, tabletů a mobilů zdaleka míjí, a když ho jednou Miloš Zeman počastoval soudružským výrokem, že by se novináři měli střílet, Vladimir Vladimirovič hbitě odpověděl, že ne všichni. Svatá kremelská pravda: co by si například bez Vladimira Solovjova počal, že jo. 

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní grafiky: investigace.cz