Luxusní francouzské nemovitosti politiků obviněných z korupce

Přepychové francouzské nemovitosti jsou již dlouho v hledáčku těch, kteří potřebují někam ukrýt své nelegálně nabyté finance. Latinskoameričtí novináři z Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) odhalili, jak jihoameričtí vládní představitelé a podnikatelé obvinění z korupce a praní špinavých peněz nakupovali nemovitosti nejen v Paříži. Podobným způsobem nakupoval reality a pozemky na francouzské Riviéře i bývalý premiér České republiky Andrej Babiš.

Francie je díky velkému množství luxusních apartmánů a domů atraktivní zemí pro praní špinavých peněz právě přes nemovitosti. Vzhledem k tomu, že francouzské orgány shromažďují informace o skutečných vlastnících společností i nemovitostí, mělo by pro ně být sledování nelegálních finančních toků jednoduché. Informace o skutečných majitelích jsou navíc od roku 2021 veřejně dostupné. Podle letošní zprávy Transparency International (TI) a Anti-Corruption Data Collective (ACDC) jsou ale tato data jen málo spolehlivá a neúplná.

Venezuelský ministr dopravy a korupční skandál

Blízcí příbuzní bývalého venezuelského ministra dopravy Haimana El Troudiho vlastní v Paříži byt za dva miliony eur, což v přepočtu vychází na zhruba 47,5 milionů korun. Byt se nachází v honosné pařížské ulici Faubourg Saint-Honoré, nedaleko Vítězného oblouku a Champs-Elysées. Veden je na jméno pařížské společnosti SCI Republic. Jejími majiteli jsou tchyně El Troudiho a její syn. Novinářům se podařilo propojit tchyni bývalého ministra s dalšími dvěma byty, jeden je ve stejné budově a druhý ve stejné ulici. Za tyto byty zaplatili prostřednictvím společnosti Santa Elena Estates více než 80 milionů korun.

Několik let předtím, než se koupě nemovitostí uskutečnila, se desítky milionů dolarů v podobě úplatků přesunuly z brazilské stavební firmy Odebrecht, vlastněné brazilskou společností Odbinv S. A., na několik bankovních účtů El Troudiho manželky a tchyně. Firma byla už v minulosti zapletena do korupčního skandálu s názvem Myčka aut, kdy měla mimo jiné platit cesty po Latinské Americe a Africe tehdy bývalého prezidenta Brazílie Luize Inácia Luly da Silvy.

Z legálního dokumentu portugalských státních zástupců z roku 2020, o němž jako první informal americký deník Miami Herald, vyplývá, že portugalští vyšetřovatelé se domnívali, že El Troudi stojí za panamskou offshorovu společností Creswell Overseas S. A., která měla od firmy Odebrecht obdržet úplatky v hodnotě téměř dvou miliard korun.

Syn bývalého brazilského senátora a jeho pařížský byt

Márcio Lobão vlastní rovněž v centru Paříže byt o rozloze 110 metrů čtverečních se třemi ložnicemi. Márcio byl v roce 2019 obviněn z praní špinavých peněz, jeho otec a bývalý senátor Edison Lobão v té době také čelil obvinění, avšak z korupce. Podle brazilských úřadů někdejší senátor obdržel od výše zmíněné společnosti Odebrecht a společnosti Estre Group, zabývající se odpady, v přepočtu skoro čtvrt miliardy korun, a to v souvislosti se skandálem Myčka aut. Otec i syn jsou momentálně souzeni u brazilského federálního okresního soudu.

Luxusní apartmán Márcia Lobãa se nachází v blízkosti obchodu Gucci v bohatém šestém pařížském obvodu. Za nemovitost zaplatil v přepočtu téměř 30 milionů korun a pořídil si ji prostřednictvím své společnosti SCI Guignard, jejímiž společníky byly jeho manželka a děti. Když novináři v dubnu 2023 nemovitost navštívili, našli u dveří zvonek s nápisem „Guignard“, ale po zazvonění jim nikdo neotevřel. Jeden ze sousedů reportérům potvrdil, že se Lobão mladší v bytě zdržuje. Naposledy ho tam viděli v únoru letošního roku.

Venezuelský podnikatel kupující ostrovní nemovitosti

Luis Oberto, venezuelský podnikatel vyšetřovaný v USA kvůli praní špinavých peněz, nakoupil přes své společnosti několik nemovitostí na francouzském ostrově Svatý Bartoloměj. Prostřednictvím společnosti Bucefalus koupil dům se dvěma bytovými jednotkami za téměř půl miliardy korun. Další společnost jménem Ganesha, kterou Oberto vlastní se svou manželkou, byla založena v roce 2008 za účelem nákupu vily se třemi ložnicemi na tomtéž ostrově a za cenu přesahující 50 milionů korun.

Oberto byl podle zprávy deníku Miami Herald vyšetřován spolu se svým bratrem kvůli praní špinavých peněz v USA. Zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování uvedl, že bratři Obertovi platili milionové úplatky vládním úředníkům za přístup k miliardovým příjmům venezuelské státní ropné společnosti. Tyto peníze pak byly skryty na švýcarských účtech a následně převedeny do USA. Podle venezuelské prokuratury byl na Oberta a jeho bratra vydán zatykač. Žádné podrobnosti ale nebyly zveřejněny a venezuelské úřady se k dotazům novinářů nijak nevyjádřily.

Bývalý prezident Peru a nenápadný prodej jeho pařížského bytu

Alan García byl prezidentem Peru v 80. letech, načež v roce 1992 ze země uprchl před nastupujícím autoritářským režimem. Až do roku 2001 žil střídavě v Kolumbii, kde obdržel politický azyl, a ve Francii. V listopadu 1997 si García pořídil čtyřpokojový byt v luxusní části Paříže. V přepočtu na tehdejší měnu zaplatil asi 430 tisíc dolarů, tedy něco přes devět milionů korun. V té době García se svou tehdejší manželkou založili společnost SCI FIDES. Její akcie rozdělili stejným dílem mezi své čtyři děti, které až na jedno byly nezletilé.

Garcíu začal vyšetřovat peruánský kongres kvůli údajné korupci a nezákonnému obohacení už během jeho výkonu funkce. Promlčecí lhůta však vypršela v roce 2001 a García se v témže roce rozhodl vrátit do Peru a znovu kandidoval na prezidenta. Vyhrál teprve v dalších volbách v roce 2006 a ve funkci zůstal do roku 2011. V posledním roce svého druhého funkčního období uvedl v čestném prohlášení, že v rodné zemi ani v zahraničí nemá žádný movitý ani nemovitý majetek. Svůj pařížský byt a další nemovitosti poté, co zveřejnil své prohlášení, prodal bez zbytečné pozornosti za přibližně 30 milionů korun. V té době byl znovu vyšetřován pro údajné bezdůvodné obohacení. Když ho v roce 2019 přišla zatknout policie, spáchal sebevraždu zastřelením.

Anonymní investování do francouzských nemovitostí Andreje Babiše 

Podle zprávy TI a ACDC jsou více než dvě třetiny francouzských nemovitostí, vlastněné prostřednictvím společností, drženy anonymně a téměř třetina ze všech francouzských společností dosud neoznámila, kdo je jejím skutečným majitelem. Pro porovnání, v České republice jde pouze o 15 % ze všech společností, které dosud nesplnily povinnost nahlásit své skutečné majitele, jak uvedla česká pobočka TI v analýze z roku 2022. 

Ze zprávy TI a ACDC vyplývá, že právě ty právnické osoby, jež s sebou nesou velké riziko finančních podvodů („high-risk legal entities“), jsou zároveň těmi, které své konečné majitele neoznamují. Mezinárodní prestiž Paříže, Francouzské riviéry a karibských ostrovů typu Svatý Bartoloměj podle francouzského právníka Williama Bourdona podporuje a přitahuje praní špinavých peněz.

Do šestnácti nemovitostí včetně luxusní vily Château Bigaud na Francouzské riviéře anonymně investoval i bývalý premiér Andrej Babiš. Na zakoupení nemovitosti si sám sobě půjčil téměř 400 milionů korun skrz offshorovou strukturu na Britských Panenských ostrovech, v americkém Washingtonu a Monaku. Původ těchto peněz je přitom dodnes neznámý.

V Česku, kde měl Babiš přiznat vlastnictví offshorových firem, se vyšetřování zastavilo. Přestupek, kterého se dopustil tím, že nepřiznal vlastnictví akcií offshorových firem, byl promlčen loni v červenci. V srpnu roku 2022 ovšem francouzská prokuratura oznámila předběžné vyšetřování Andreje Babiše. Francouzský úřad pro boj s korupcí a finančními a daňovými podvody („Office central de lutte contre la corruption et les infractions financières et fiscales“) současného českého poslance vyšetřuje od února tohoto roku.


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autor úvodní grafiky: James O’Brien