Volby v Brazílii: Důvodem k oslavám je Lulův respekt k demokracii

Minulý týden Brazilci těsným volebním vítězstvím rozhodli o nové hlavě státu, přesněji řečeno staronové. Vyhrál totiž Luiz Inácio Lula da Silva, známý pod přezdívkou Lula, který zemi vedl již v letech 2003 až 2010. Brazilský investigativní novinář Eduardo Goulart pro investigaci.cz vysvětluje, že volba nového prezidenta byla podmíněna snahou zastavit sílící autoritářský režim jeho předchůdce. Dále pak hovoří o tom, jak tomu bylo s Lulovou korupční kauzou nebo jaký dopad může nový prezident mít na zločince drancující životní prostředí a vyvážející kokain z brazilských přístavů.

Ricardo Stuckert
Luiz Inácio Lula da Silva se stal brazilským prezidentem. Ve volbách porazil Jaira Bolsonara. Foto: Agência Brasil

Je Lulovo vítězství o jedno procento málo, nebo hodně?

Lulovo vítězství bylo nejtěsnějším vítězstvím od doby, co se Brazílie začala měnit v demokratický stát. Voleb se zúčastnilo přes 124 milionů občanů a Lula byl zvolen s převahou přibližně pouhých dvou milionů hlasů. Na druhou stranu žádný kandidát nikdy nezískal tolik hlasů jako letos Lula. Obdržel jich více než 60 milionů, to je v Brazílii rekord.

Je zvolení Luly jako nového prezidenta důvodem k radosti? Obklopují jeho zvolení nějaké skandály?

Mnozí z těch, kteří Lulu volili, tak nečinili proto, aby ho podpořili, ale aby zastavili autoritářské kroky Bolsonarovy vlády. Proto se domnívám, že více než z Lulova vítězství má většina Brazilců skutečnou radost z toho, že Bolsonarovo funkční období končí.

Během dvou předchozích Lulových vlád v letech 2003 až 2010 se on a jeho blízcí spojenci zmítali v korupčních skandálech. Na druhé straně Lula a jeho nástupkyně Dilma Rousseff vytvořili mechanismy veřejné transparentnosti, díky kterým je snazší vymezit odpovědnost politiků za jejich přečiny. Na rozdíl od Bolsonarovy vlády se oba nebránili ani vyšetřování vedenému státními zástupci, federální policií a tiskem.

Lula byl v minulosti odsouzen zaujatým soudcem, jenž se později stal členem Bolsonarovy vlády. Což celý průběh případu zdiskreditovalo. Navzdory tomu se nedá popřít, že v Lulově vládě docházelo ke korupci.

Prezidentské volby v Brazílii

Po tříleté vládě bude místo Jaira Bolsonara v čele Brazílie stát Lula da Silva. Zvítězil v prezidentských volbách na konci října 2022 s rozdílem kolem jednoho procenta. Volby byly dramatické, Bolsonaro měl za sebou volební období, ve kterém se ve velkém kácely deštné pralesy. Za předchozí vlády Luly, který byl prezidentem v letech 2003 až 2010, taktéž docházelo ke korupci. Lula do úřadu nastoupí v lednu roku 2023.

Právě kvůli korupci strávil Lula nějaký čas ve vězení. Jak tomu bylo a proč nakonec jeho jméno očistili?

Stručně řečeno, byl obviněn z braní úplatků a propuštěn poté, co se brazilská odnož amerického serveru The Intercept (online zpravodajský server, který se věnuje investigativní žurnalistice, pozn. red.) dostala ke zprávám, jež si mezi sebou vyměňovali žalobce z Lulovy korupční kauzy Lava Jato a soudce Sergio Moro, který Lulu nakonec odsoudil. Z těchto zpráv jasně vyplývá, že Lula neměl spravedlivý a nestranný soud. Brazilský Nejvyšší soud pak rozsudek pravomocně zrušil.

Jaké skandály provázejí odcházejícího prezidenta Jaira Bolsonara?

O Bolsonarových kontroverzních projevech a krocích bych mohl mluvit hodiny. Už v dobách, kdy byl jen pouhým řadovým poslancem, chválil brazilskou vojenskou diktaturu. Dokonce vzdal hold slavnému mučiteli jménem Carlos Brilhante Ustra, který byl známý tím, že měl kromě fyzického a psychického mučení na svědomí i smrt desítek nevinných lidí.

Jako prezident Brazílie vedl Bolsonaro nepříliš slavnou vládu. Měli špatný ekonomický program, pandemii covidu-19 řešili katastrofálně, samotný prezident šířil fake news a obecně ohrožoval demokracii. Bolsonaro je agentem chaosu.

Přijme Bolsonaro porážku? A pokud ne, co se bude dít?

Bolsonaro o své porážce promluvil zhruba po 48 hodinách. Přímo ji nepřiznal, ale mezi řádky jeho projevu vyznělo, že se s porážkou smířil. Jeden z jeho ministrů, Ciro Nogueira, řekl, že ho prezident pověřil odpovědností za změnu vlády. V Brazílii máme zákon, který určuje, že po volbách musí mít nová vláda přístup k informacím, jež se týkají veřejných účtů, programů a projektů federální vlády. Je tomu tak proto, aby bylo možné naplánovat kroky, které nová vláda podnikne.

Bolsonaro na veřejnosti vystoupil jen kvůli tlaku politiků, co ho doposud podporovali. Také se domnívám, že tím chtěl nalákat své voliče. Zdá se, že už myslí na příští volby.

Tisíce Bolsonarových příznivců nyní demonstrují a blokují dálnice. Rádi by zvrátili výsledky voleb, provedli něco na způsob státního převratu proti nové vládě. Myslím a doufám, že se jim to nepodaří. Bolsonaro k tomu nemá dostatečnou politickou podporu, ani není dostatečně populární mezi občany. Každopádně je ještě příliš brzy na to, abychom mohli předvídat možné důsledky současné krize.

Existuje nějaký důvod, proč by mohl být Bolsonaro trestně stíhán?

Ano, Bolsonaro je podezřelý ze zpronevěry platů zaměstnanců, kteří pracovali v jeho kabinetu v době, kdy byl poslancem. Údajně se toho samého dopouštěli i jeho synové, kteří ve stejné době rovněž pracovně působili v parlamentu.

Z vyšetřování novinářů Juliany Dal Pivy a Thiaga Herdyho vyplývá, že Bolsonaro a jeho rodina od 90. let skoupili 107 nemovitostí, z nichž 51 zaplatili v hotovosti. Bolsonaro i jeho příbuzní jsou tedy podezřelí i z praní špinavých peněz, zpronevěry, pasivní korupce, spolčení se s kriminálníky, a to není všechno.

Bolsonaro je také vyšetřován ve třech případech u Nejvyššího soudu. Jeden se týká šíření falešných zpráv v souvislosti s pandemií covidu-19. V dalším případě je vyšetřován kvůli údajnému obtěžování soudců Nejvyššího soudu pomocí fake news. Je vyšetřován i kvůli úniku důvěrných údajů z volebního soudu.

Kromě toho je Bolsonaro na základě parlamentního vyšetřování obviněn, že během pandemie spáchal sedm dalších „normálních“ trestných činů a jeden zločin proti lidskosti. Mezi nimi je například rozšiřování koronaviru, šarlatánství a zneužití svých pravomocí.

Co znamená Bolsonarova porážka pro organizovaný zločin a korupci? Bude mít nový prezident takovou moc, aby s tím něco provedl? A co hodlá Lula udělat s faktem, že většina jihoamerického kokainu se vyváží z brazilských přístavů?

Bolsonaro dosadil své spojence do institucí, jako je federální policie a generální prokuratura, které by mohly vyšetřovat případné korupční případy v jeho vládě. V důsledku toho byla některá vyšetřování pozastavena nebo odložena.

Proto se očekává, že Lulova vláda tento scénář změní. Pokud se tak stane, je možné, že případné skandály týkající se Bolsonarovy vlády vyjdou najevo.

Věřím, že Bolsonarova porážka může mít dopad i na ty zločinecké skupiny, které škodí životnímu prostředí. Bolsonaro svými projevy a veřejnou politikou zločiny proti životnímu prostředí podporoval.

Pokud jde o kokain, Lula slibuje, že v boji proti pašování drog zvýší kontroly na hranicích. Nevím však, zda má konkrétní plány pro brazilské přístavy.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Znamená Lulovo zvolení návrat levicové vlny do Latinské Ameriky?

Historicky víme, že latinskoamerická politika funguje jako kyvadlo, jež se pohybuje mezi levicí a pravicí. Například během prvních dvou Lulových vlád v letech 2003 až 2010 měly i jiné země v regionu levicové vlády. V Chile to byla Michelle Bachelet. V Argentině Néstor a Cristina Kirchner. V Bolívii Evo Morales. Ve Venezuele Hugo Chávez a tak dále.

Poté nastal obrat doprava, v roce 2015 se v Argentině dostal k moci Mauricio Macri, v roce 2018 Sebastián Piñera v Chile a v roce 2019 Bolsonaro v Brazílii.

Nyní to opět vypadá na obrat doleva v několika latinskoamerických zemích včetně Mexika, Chile, Kolumbie, Argentiny a Brazílie.

Domnívám se však, že současná situace je mnohem obtížnější než ta, které čelili Lula a další levicoví vůdci v nedávné minulosti. Lula převezme vládu po nejhorší pandemii století a za probíhající války v Evropě. Navíc bude mít v Kongresu silnou opozici ze strany politiků spřízněných s Bolsonarem.

Co se týče regionů, je také třeba zdůraznit problémy způsobené inflací, jež postihují hned několik zemí. Kromě toho ekonomové předpokládají, že v příštím roce dojde ke globální recesi. A to by mělo negativní dopad na vývoz produktů z latinskoamerických zemí.

V případě Brazílie pak bude mít Lula pravděpodobně mnohem omezenější rozpočet na investice do sociální politiky.

Existuje slib, který Lula v rámci volební kampaně učinil a jenž rozhodl v jeho prospěch?

Podle mého názoru je mezi Lulou a Bolsonarem hlavní rozdíl v tom, že nově zvolený prezident respektuje demokracii. Proto je jeho vítězství již nyní důvodem k oslavám.

Lulův slib, který nejvíce kontrastuje s Bolsonarovými návrhy, se týká životního prostředí. Lula ve svém vládním programu uvádí, že bude bojovat proti nelegálnímu odlesňování. Hodlá také naplnit cíle přijaté v roce 2015 na konferenci OSN o změně klimatu COP 21. Slibuje i uskutečnění energetické transformace s investicemi do obnovitelných zdrojů energie.

Jak je Lula vnímán v mezinárodním měřítku? 

Za Bolsonarovy vlády se Brazílie stala jakýmsi mezinárodním vyvrhelem. Důvodem toho byl prezidentův přístup k otázkám životního prostředí, jeho extremistické projevy, nedostatek politických dovedností a autokratické sklony.

Na druhou stranu Lula v době svých dvou vlád na mezinárodní úrovni vynikal. Barack Obama dokonce prohlásil, že Lulu miluje a že brazilský prezident je nejoblíbenějším politikem na světě. Výsledky těchto voleb v podobě Lulova vítězství přivítali hlavní světoví představitelé.

Eduardo Goulart

Eduardo Goulart se připojil k OCCRP v roce 2021 jako brazilský redaktor. Před nástupem do OCCRP byl Eduardo redaktorem Investigadora, zpravodaje Brazilské asociace investigativní žurnalistiky (ABRAJI). Jako reportér na volné noze vyšetřoval korupci a ničení životního prostředí, odhaloval nelegální těžbu na původních územích, nelegální vývoz dřeva a podvody při pandemických smlouvách. Eduardovu práci si lze přečíst v médiích, jako jsou The Intercept Brasil, Vice Brasil, Deutsche Welle Brasil, Mongabay, Chequeado a InfoAmazonia.

Autorka rozhovoru: Pavla Holcová
Přeložila: Kamila Plzáková
Zdroj úvodní fotografie: OCCRP
Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Pokud můžete, podpořte naši práci.