Brazilský prezident: Osobnost roku v organizovaném zločinu a korupci

OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) jmenovalo prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara osobností roku. Nejedná se však o žádné prestižní či lichotivé ocenění, opak je pravdou. Současný brazilský prezident se totiž obklopuje korupčníky, šíří propagandu a přispívá k ničení amazonského pralesa. Mimo to podrývá i justici a nepromarní jedinou příležitost, aby si mohl něco ulít do vlastní kapsy. 

Bolsonaro v boji o anticenu porazil těžké váhy v podrývání demokracie a kamarádíčkování se s korupčníky, jakými jsou americký prezident Donald Trump nebo turecký prezident Recep Erdogan. Jak uvedla jedna z porotkyň, šéfka projektu Transnational Crime and Corruption Center, letos se činnost všech kandidátů točila kolem tohoto ústředního tématu – podrývání demokracie a umlčování i diskreditace kohokoli, kdo jim oponuje. „Všichni v užším výběru jsou populisté, kteří škodí jak svým zemím, tak okolním státům a celému světu. Bohužel jsou podporováni většinou, což je podstatou populismu,“ prohlásila vedoucí projektu. 

Jair Bolsonaro nakonec porotce přesvědčil právě tím, že byl do funkce zvolen jako protikorupční kandidát, který zemi sliboval velké změny. Brazilci ale zřejmě nečekali, že to budou změny převážně negativní. Bolsonaro se pokrytecky obklopil známými korupčníky a z přijímání úplatků obviňuje neprávem jiné. Jeden ze zakladatelů OCCRP, Drew Sullivan, vysvětluje, že „Bolsonaro a jeho nejbližší působí jako zločinecké spiknutí, které je opakovaně obviňováno z okrádání prostých lidí – a to je vlastně definice organizovaného zločinu“.

Mezi úspěchy, jež Bolsonarovi přinesly prvenství, patří například zaměstnávání neexistujících státních úředníků – tito imaginární lidé samozřejmě pobírají plat, který si pak podvodník strká do kapsy. V dalších případech těchto typů zaměstnávání jsou namočeni i Carlos Bolsonaro, prezidentův syn a radní Rio de Janeira. Neexistující zaměstnance měla mít i prezidentova bývalá žena.

Bolsonarův druhý syn Flavio je společně s několika spiklenci podezřelý v dlouhodobě probublávajícím skandálu spojeným s jeho působením v brazilském kongresu. Flavio se měl dopustit korupčního chování, praní špinavých peněz a podvodu. Navíc do svých služeb najal člověka, jenž byl součástí polovojenské vraždící jednotky, která násilím převzala kontrolu nad několika čtvrtěmi Rio de Janeira a popravovala své odpůrce včetně členky rady města. Když policie a protikorupční organizace Flavia vyšetřovaly, prezident Bolsonaro se tomu snažil zabránit výměnou šéfa policie.

Další syn prezidenta Bolsonara, Eduardo, zase vedl propagandistickou kampaň šířící dezinformace. Prezidentův přítel, starosta Rio de Janeira Marcelo Crivella, byl zase zatčen za provozování zločinecké organizace, která měla za cíl vytunelovat městské fondy.

Důkazem, že Jair Bolsonaro neškodí jen své zemi, ale i celému světu, je jeho podpora bezuzdného kácení amazonského deštného pralesa. Svým kamarádům povoluje těžbu dřeva nebo zakládání požárů používaných k odlesňování velkých ploch, posléze určených k farmaření. Bolsonaro vedl kampaň, jejímž heslem bylo: „Využít prales, jak se Brazilcům zlíbí“.

Předchozími vítězi anticeny byli například ruský prezident Vladimir Putin, ázerbájdžánský Ilham Alijev nebo Danske Bank, která svým klientům umožňovala praní špinavých peněz.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Flickr CC