Jak se obcházejí sankce ve fotbale: Z krymských profesionálních fotbalistů jsou naráz amatéři

Prezident Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) Gianni Infantino a prezident Ruské federace Vladimir Putin. Zdroj: Profimedia

Krymské fotbalové kluby odehrály několik zápasů v ruské fotbalové soutěži, a to navzdory pravidlům UEFA a FIFA. Pomocí dvou formálních změn ve struktuře tamních fotbalových soutěží tato pravidla jednoduše obešly. UEFA ani FIFA na celou záležitost zatím nereagují. 

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi. Audioverze vybraných článků investigace.cz odebírejte zde.

Rusko na Krymu dává do oběhu svou měnu, připojuje své mobilní operátory, vydává ruské pasy a přiděluje důchody seniorům. Snaží se tak legitimizovat svůj vliv na ukrajinském území. A to se týká se i fotbalu. Krymské fotbalové kluby totiž začaly hrát v ruských soutěžích, a to navzdory pravidlům UEFA (Unie evropských fotbalových asociací) i FIFA (Mezinárodní federace fotbalových asociací).

Výkonný výbor UEFA na základě anexe Krymu rozhodl, že od začátku roku 2015 bude Krym v rámci fotbalového dění považován za zvláštní zónu. Krymským klubům výbor zakázal hrát v soutěžích organizovaných Ruským fotbalovým svazem (RFS). Ten měl zase zakázáno pořádat soutěže na Krymu bez souhlasu UEFA a Ukrajinské fotbalové federace. Podle deníku The Guardian ale tato opatření prakticky znamenala, že krymské kluby mohou hrát pouze mezi sebou, a nemají tak ani přístup k evropským soutěžím. Kluby byly odkázány jen na krymskou Premier ligu, jež vznikla v roce 2015 a nespadá pod UEFA – proto se nemohou účastnit evropských pohárů.

FIFA má podobná pravidla – aby se kluby každého státu mohly zúčastnit soutěže na cizím území, potřebují souhlas fotbalového svazu ze státu, kde se soupeřovy kluby nacházejí, a také souhlas FIFA.

Sankce ruského fotbalu

Po vpádu ruských vojsk do Ukrajiny byly na ruský fotbal uvaleny sankce. Hned prvním symbolickým krokem bylo přemístění místa konání finálového zápasu Ligy mistrů z Putinova rodného Petrohradu do Paříže. UEFA také ukončila spolupráci s největším vývozcem plynu Gazpromem. V květnu minulého roku vyřadila UEFA i FIFA všechna ruská fotbalová družstva ze soutěží. Ruské týmy byly vyloučeny například z Eura žen v Anglii, z Ligy mistrů, z Evropské ligy, z Ligy národů či z Konferenční ligy. Fotbalistky i fotbalisté přišli o možnost usilovat o postup na mistrovství světa i Evropy.

 

Letos se ale sankce začaly rozvolňovat – FIFA i UEFA oznámily, že ruší vyloučení ruských reprezentačních výběrů do 17 let na mezinárodních soutěžích. Nesmí ale hrát přímo za Rusko, nýbrž za Ruskou fotbalovou unii. Vláda České republiky také na konci srpna udělila výjimku pro vstup ruských a běloruských fotbalistů, kteří sice startovali za kazašský klub, ale podle tehdy platných podmínek nemohli vstoupit na území ČR za účelem sportu. Podle Deníku N tuto výjimku protlačila UEFA a pohrozila kabinetu sportovními sankcemi.

Obcházení sankcí

Letos v létě však krymské kluby FC Sevastopol a Rubin Jalta odehrály několik zápasů ve výkonnostně čtvrté soutěži ruské národní fotbalové ligy 2B, a to navzdory výše citovaným pravidlům, jež jim to zakazují.

Ruskem dosazený gubernátor okupovaného Sevastopolu Michail Razvožajev podle agentury TASS před rokem oznámil, že ukrajinské kluby se mohou účastnit ruských profesionálních soutěží. „Bylo rozhodnuto, že fotbalové týmy ze Sevastopolu a Krymu se budou moci účastnit profesionálních sportovních soutěží pořádaných ruskou FNL od sezony 2023–2024. Kromě toho se od roku 2023 budou moci naše dětské a mládežnické týmy účastnit celoruských soutěží,“ uvedl Razvožajev. „Připomínám, že v roce 2015 FIFA a UEFA zavedly zákaz účasti krymských klubů v ruských soutěžích.“

Ukrajinská fotbalová asociace se proto obrátila na řídící orgány UEFA a FIFA s tím, aby zvážily vyloučení Ruska, přičemž se odvolala na hrubé porušení stanov. V takovém případě totiž mají obě zmíněné instituce možnost pozastavit činnost organizace, která tyto stanovy porušuje, a případně ji vyloučit.

Generální sekretář Ruského fotbalového svazu Maxim Mitrofanov na to v médiích reagoval prohlášením, že fotbalová národní liga 2B není pod záštitou Ruského fotbalového svazu (RFS) a po reorganizaci nižších ruských divizí, která proběhla před letošní sezonou, se stala amatérskou soutěží. Současní hráči této ligy podle deníku The Guardian ale něco podobného popírají. Národní liga 2B je navíc stále uvedena na internetových stránkách Ruského fotbalového svazu.

Existuje tak podezření, že přejmenování nižších ruských divizí na amatérské soutěže a přenesení záštity z Ruského fotbalového svazu na FNL (druhá nejvyšší ruská národní liga), jsou kroky k obcházení sankcí UEFA a FIFA.

Proměna soutěže na amatérskou totiž nastala těsně před sezonou, a to na konci března 2023, aby se mohly připojit ukrajinské kluby. Přestože v Ukrajině tyto kluby hrály profesionální ligu, v ruské soutěži se rázem staly amatérskými. Poprvé v historii ruského fotbalu byla liga také převedena z jurisdikce Ruského fotbalového svazu na nového organizátora – FNL. To umožnilo vyhnout se sankcím UEFA, nařizujícím pořádat fotbalové soutěže pouze ze strany RFS.

Krymské kluby hrají v ruské lize. Zdroj: livesport.cz

UEFA ani FIFA toto porušení pravidel zatím nijak nekomentují ani nepodnikají žádná opatření. „Nyní situaci vyhodnocujeme, zejména s ohledem na rozhodnutí z roku 2014 zakázat krymským klubům účast v soutěžích sponzorovaných RFS a zřídit na Krymu až do odvolání zvláštní zónu,“ sdělila UEFA. Ani česká Fotbalová asociace (FAČR) nezaujala žádné stanovisko. „Jedná se o záležitost mezi UEFA, ukrajinským svazem a ruským svazem, o které není FAČR detailně informována a nemůže ji ani nijak ovlivnit,“ řekl investigaci.cz mluvčí FAČR Petr Šedivý.

„Pokud vím, žádná zvláštní nařízení neexistovala. Existovalo určité stanovisko, dopisy, které se týkaly nepřijetí do fotbalové federace kvůli zvláštnímu statusu Krymského fotbalového svazu, který mimochodem ze zákona také není v ukrajinském fotbalovém svazu. Jedná se o oblast se specifickým fotbalovým režimem, odkud by profesionální kluby neměly být připuštěny k účasti v profesionálních ligách,“ komentoval situaci generální sekretář RFS Mitrofanov. Z fotbalových profesionálů se zkrátka ze dne na den stali amatéři v náhle amatérské ruské soutěži.

Autorka textu: Barbora Šturmová
Zdroj úvodní fotografie: Profimedia