Igor Ivanko, exekutor. Zdroj: investigace.cz

Pražský exekutor Igor Ivanko skončil minulý týden ve vazbě. Je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, neboť peníze vymožené od dlužníků neposílal věřitelům, například Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky (VZP) či skupině ČEZ. Investigace.cz o chování exekutora Ivanka psala už před dvěma lety.

Policie se na Igora Ivanka zaměřila díky trestnímu oznámení ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo zjistilo, že peníze, které jeho exekutorský úřad vymohl od dlužníků, vyplácel věřitelům s velkým zpožděním. Ivanko byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a vyšetřovatelé požádali Obvodní soud pro Prahu 6, aby ho poslal do vazby. Obávali se, že může ovlivňovat svědky nebo uprchnout mimo Česko. Soudce Kryštof Nový poté policistům vyhověl. Jako první informoval o vazbě exekutora server Seznam zprávy.

Podle policie bylo z exekutorského úřadu vyvedeno zhruba 85 milionů korun, z peněz se platily luxusní dovolené, auta nebo letenky. Policisté jsou přesvědčeni, že Igor Ivanko musel o vyvádění peněz vědět, neboť probíhalo léta. Na peníze od Ivanka čekala třeba VZP či ČEZ.

První trestní oznámení na Ivanka policie odložila

Podezřelé chování exekutora Igora Ivanka popsala investigace.cz před dvěma lety v článku Exekutor Ivanko neposlal VZP peníze, které vymohl.

Ivanko se stal jedním z exekutorů vymáhajících dluhy pro největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu v roce 2011. O pět let později si zaměstnanci oddělení vymáhání a správy pohledávek pojišťovny všimli, že jim Ivanko zřejmě neposílá vše, co od dlužníků vybral.

Na jaře 2017 dal ředitel VZP Zdeněk Kabátek podnět ministerstvu spravedlnosti, aby provedlo kontrolu Ivankovy exekuční činnosti. Navzdory kontrole se ale exekutor nepolepšil a ředitel Kabátek na něj proto podal i stížnost k exekutorské komoře.

Exekutorská komora investigaci.cz v roce 2022 sdělila, že díky sérii kontrol u Ivanka zjistila pochybení, která ji vedla k podání trestního oznámení. Policejní orgán, konkrétně Krajské ředitelství policie hl. města Prahy (odbor hospodářské kriminality), ale trestní oznámení komory odložil. Argumentoval tím, že shledal „pouze“ opožděné vyplácení, což není trestný čin. Dle policie exekutor prostředky v průběhu šetření v daných věcech následně doplatil, takže absentovala způsobená škoda.

Exekutorská komora podala také kárné žaloby, navrhovala v nich tresty od pokuty až po odvolání z úřadu. Nejvyšší správní soud o nich ale dodnes nerozhodl. Od exekutorské komory se investigace.cz v roce 2022 také dozvěděla, že Ivanko neposílá všechny vymožené peníze nejméně čtyřem soukromoprávním i veřejnoprávním subjektům. O nejvíc peněz jde v případě VZP.

VZP byla k Ivankovi vstřícná

Největší zdravotní pojišťovna byla k exekutorovi Ivankovi přitom neobvykle vstřícná. V listopadu 2020 s ním uzavřela dohodu o uznání dluhu a způsobu jeho úhrady (dokument je veřejně dostupný v registru smluv). Její podstatou bylo přiznání exekutora, že od klientů VZP vymohl víc než 19 milionů korun, ale pojišťovně je neposlal. Exekutor se zároveň zavázal, že dluh splatí ve dvanácti měsíčních splátkách do října 2021.

Klientů, od nichž Ivanko vymohl dlužné peníze, ale pojišťovně je neposlal, bylo podle zmíněné dohody víc než pět set. Exekutor jim zabavil částky od stokorun až po více než tři sta tisíc, nejčastěji šlo o desítky tisíc korun.

V lednu 2022 uzavřela VZP s Ivankem druhou dohodu o uznání dluhu a způsobu jeho úhrady, tentokrát se týkala více než 13 milionů korun. Exekutor se opět zavázal, že peníze splatí do prosince 2022. VZP po něm nechtěla ani korunu navíc, žádné úroky z prodlení, pokuty či penále, jaké musí platit drobní dlužníci, od nichž peníze pocházely.

Předseda kontrolní komise exekutorské komory a její někdejší prezident Jiří Prošek se tehdy podivoval, že VZP na Igora Ivanka nepodala trestní oznámení. „Nevybavuji si případ, kdy by za tohle nebyl exekutor odsouzen,“ řekl investigaci.cz. „Všichni, kteří měli takový problém, skončili ve vězení.“

Na konstatování investigace.cz, že jiní exekutoři, kteří zpronevěřili peníze, skončili ve vězení, odpověděl ředitel VZP Zdeněk Kabátek: „To jsou strašně silná slova, že něco zpronevěřil. Došlo k nějakému uznání dluhu a my jsme se stali díky tomu silnější v jeho vymáhání.“

Investigace.cz po obvinění Igora Ivanka a jeho vzetí do vazby oslovila VZP s dotazem, zda exekutor zmíněné dohody plnil a kolik v tuto chvíli VZP dluží. „Uvedené dohody byly uhrazeny,“ odpověděla mluvčí VZP Viktorie Plívová. VZP sice Igoru Ivankovi nepřidělovala nové dlužníky, ale ponechala mu už běžící případy. Vymožené peníze znovu neposlal všechny. Podle mluvčí Plívové dlužil Ivanko koncem letošního března VZP něco přes 11 milionů korun.

Proč mu pojišťovna neodebrala všechny případy? „Žádný věřitel, tedy ani VZP, nemůže exekutorovi bez dalšího odebrat přidělené případy. O změně exekutora musí vždy rozhodnout soud, a to o každém jednotlivém případě,“ odepsala Viktorie Plívová. Ivankovo obvinění ale VZP přimělo k větší aktivitě. „V současné době již probíhají jednání u jednotlivých obvodních a okresních soudů s návrhem na odebrání případů úřadu Igora Ivanka,“ sdělila mluvčí Plívová.

Vyjádření mluvčí VZP ČR Viktorie Plívové

 

Jak exekutor Ivanko plnil dohody „o uznání dluhu a způsobu jeho úhrady“?

Uvedené dohody byly uhrazeny.

 

Kolik v tuto chvíli exekutor Ivanko dluží VZP?

Ke dni 25. 3. 2024 dluží 11 089 466,21 Kč.

 

A vymáhal pro VZP až do vzetí do vazby nebo s ním přerušila spolupráci dříve? (Podle informací z roku 2022 mu VZP nepřidělovala nové dlužníky, ale nechávala mu staré.) Mám tím tedy na mysli, zda mu před vzetím do vazby odebrala veškeré vymáhání.

Od roku 2017 Exekutorský úřad JUDr. Ivanka žádné nové případy od VZP nedostával. VZP ČR dlouhodobě intenzivně řeší vymožení svých pohledávek, a to právě již od roku 2017. Tato skutečnost je i podpořena vyjádřením na webových stránkách Exekutorské komory ČR ze dne 20. 3. 2024, ze kterého vyplývá, že EK začala prověřovat tento úřad na základě podnětu VZP ČR. Vedle tohoto VZP ČR podniká soustavné kroky směrem k Ministerstvu spravedlnosti ČR a také Policii ČR s cílem zajistit své pohledávky. Žádný věřitel, tedy ani VZP, nemůže exekutorovi bez dalšího odebrat přidělené případy. O změně exekutora musí vždy rozhodnout soud, a to o každém jednotlivém případě. V současné době již probíhají jednání u jednotlivých obvodních a okresních soudů s návrhem na odebrání případů Exekutorskému úřadu JUDr. Ivanka.

Fakt, že VZP nepodala na Ivanka trestní oznámení, vysvětloval ředitel Kabátek stanoviskem ministerstva spravedlnosti. To se ale na Twitteru po vydání článku ohradilo slovy: „Ministerstvo spravedlnosti neinstruovalo VZP k tomu, aby nepodala trestní oznámení.“

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka investigaci.cz v roce 2022 řekl: „Problém považujeme za mimořádně závažný, proto se jím dále intenzivně zabýváme. V tuto chvíli probíhá u soudního exekutora Ivanka mimořádná kontrola.“ Právě ministerstvo spravedlnosti nakonec podalo na Ivanka trestní oznámení, díky němuž byl obviněn a skončil ve vazbě.

Autorka textu: Hana Čápová
Zdroj úvodní fotografie: investigace.cz
EDIT: 2. 4. 2024 jsme do článku doplnili vyjádření mluvčí VZP Viktorie Plívové