Čínská zlatá Malta: Posun v kauze zavražděné novinářky

Před třemi lety ukončila bomba nastražená v autě život maltské investigativní novinářky Daphne Caruany Galizii. Nezastavila ale výsledky její práce na odkrývání korupce a nekalého podnikání maltských politiků a byznysmenů. Nadnárodní síť investigativních novinářů OCCRP, jíž je investigace.cz součástí, nyní odhalila, že stopy několika kauz, kterým se Daphne věnovala, vedou do Číny.

Daphne Caruana Galizia byla zavražděna 16. října 2017. Kvůli své práci práci byla trnem v oku mnoha maltských politiků a podnikatelů. Dlouhodobě se věnovala rozkrývání organizovaného zločinu kvetoucího na středomořském ostrově. Jeho strategická poloha totiž nabízí spoustu možností pro zločince, kteří pašují zboží dále do kontinentální Evropy. Na Maltě získala Daphne přezdívku „one woman WikiLeaks“ odkazující na to, s jakým objemem skandálních a citlivých dat pracovala.

Daphne patřila k prvním novinářům, kteří odhalili napojení tajemné dubajské firmy 17 Black na maltské vysoce postavené politiky. Věnovala se také kauze podivného prodeje třetinového podílu v jediné maltské elektrárenské společnosti Enemalta čínské státní firmě v roce 2014. O dva roky později objevila v čínském tisku zprávu, že Malta bude nabízet bohatým Číňanům takzvaná zlatá víza – to znamená de facto prodávat tamní občanství tomu, kdo štědře zaplatí, bez ohledu na to, kde vzal peníze. Zlatá víza jsou problematická nejen kvůli praní špinavých peněz, ale i proto, že umožňují občanům nečlenských zemí EU vstup do Evropy a volný pohyb po ní. 

Další zkoumání informací, jež Daphne shromáždila, ukazuje, že všechny zdánlivě nesouvisející kauzy jsou propojeny. Lze se domnívat, že několik osob bylo za velmi krátký čas schopno ovládnout celý vládní aparát Malty a zneužít ho ke svému maximálnímu prospěchu. 

Vražda maltské investigativní novinářky zůstává stále nepotrestaná

V roce 2018 agentura Reuters a Times Malta zjistily, že majitelem firmy 17 Black, kterou Daphne několikrát zmiňovala jako nástroj některého z vysoce postavených maltských politiků, je podnikatel Yorgen Fenech. Fenech, jenž se rád chlubil svým bohatstvím, byl blízkým přítelem tehdejšího premiéra země. Přes dubajskou společnost měl posílat peníze na úplatky maltských politiků, což odhalil uniklý e-mail, v němž účetní firma oznamuje, že 17 Black posílá dva miliony dolarů na panamské offshorové účty maltských politiků – přesněji řečeno pro kanceláře premiéra země a ministra energetiky. 

Inkriminující e-mail ale obsahoval ještě název společnosti Macbridge, která měla posílat peníze těm samým politikům. Po dlouhém pátrání se ukázalo, že firma sídlí v Hong Kongu a je registrována pod názvem Macbridge International Development Co Ltd, přičemž čínský název obsahuje znaky pro slova „Malta“ a „Čína“. Přes skořápkovou firmu na Seychelách řídí Macbridge jistá Tang Zhaomin, příbuzná čínského konzultanta Che Chenga, jenž stál za prodejem zmíněné třetiny maltského vládního dodavatele elektřiny Enemalta čínské státní Shanghai Electric Power. 

Che Cheng je výkonným ředitelem konzultantské firmy Accenture. Právě on hrál klíčovou roli při vyjednávání o prodeji Enemalta v roce 2014. Proto se o něj zajímala i Daphne. Prodej byl kritizován za nastavení příliš výhodných podmínek pro čínský státní podnik. Podíl na maltském poskytovateli energie stál v přepočtu 8,3 miliardy korun. Che Cheng měl podle Daphne blízko k maltskému ministrovi pro energetiku, který obchod dojednával na své straně, a zároveň byl přes svou skořápkovou firmu příjemcem peněz od firmy Macbridge. Dalším pojítkem pana Chena s maltskými korupčníky – šéfem kanceláře premiéra a ministrem pro energetiku – je firma, která všem třem založila offshorové společnosti v daňových rájích. 

Ministr pro energetiku jakékoli napojení na Macbridge popřel, ačkoli potvrdil, že zná Che Chenga, ovšem striktně v profesní rovině. Šéf kanceláře premiéra na dotazy novinářů neodpověděl, nedávno byl ale v jiném případu zatčen za podvod a praní špinavých peněz. 

Malta – ostrov neomezených možností

Dva roky po úspěšném prodeji Enemalta to byl právě Che Cheng, kdo začal v čínských médiích propagovat maltská zlatá víza, na která podle něj dosáhne bez problémů kdokoli, kdo má dost peněz. Osoby ucházející se o občanství za investice v zemi by přitom měly podstoupit proces prověřování, aby se předešlo právě udělování občanství zločincům nebo korupčníkům. 

Cheng a jeho tchyně, Tang Zhaomin, ředitelka Macbridge, jsou napojeni na muže jménem Mao Haibin, který vlastní firmu Shanghai Overseas Exit-Entry Services Co Ltd. Ta má oficiální maltské oprávnění prodávat víza tohoto ostrovního státu v Číně. Mao a Chen byli partnery minimálně ve dvou společnostech, včetně firmy, která čínským občanům vyřizuje zahraniční víza. Tchýně Tang je naopak ředitelkou jedné z Maových firem. 

Na Maltě vlastní dvě firmy i Maoův mladší bratr, jeho společníkem je bývalý šéf Malta Residency Visa Agency neboli státní agentury, která prodává maltská víza. Firmy nedělají nic jiného, než že zprostředkovávají prodej víz Číňanům. 

Mao pořádal v Šanghaji několik opulentních akcí, kde propagoval maltský program zlatých víz. Při těchto událostech se objevovali i maltští diplomaté a politici. Maltská zlatá víza byla v roce 2020 centrem několika skandálů – například byl zatčen muž, který s vízy nelegálně kšeftoval a výdělky pak pral třeba formou nákupu luxusního zboží. 

„Tyto nové informace jen ukazují, jak velkým problémem je napojení politiky na byznys a zločinecké a osobní zájmy. Korupce ničí životy, stejně jako ukončila ten mé matky,“ uvedl pro OCCRP Daphnein syn Matthew. 

Za vraždu Daphne byli zatčeni tři lidé. Jeden z nich se minulý měsíc k vraždě přiznal – jednalo se ale jen o najatého zabijáka. Jiný muž, zprostředkovatel vraždy, v roce 2019 označil za jejího objednatele vlivného maltského podnikatele Yorgena Fenecha. Ten však zatím odsouzen nebyl. 

Článek si v plném rozsahu v angličtině můžete přečíst zde.

Autor článku: Martin Young (OCCRP)
Zpracovala: Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: Forbidden Stories