Cestovní kancelář státní kasa platila rajzování Putinovy dcery po Evropě

Dcera Vladimira Putina, ke které se ruský prezident oficiálně nehlásí, podnikala za státní peníze a se státní ochrankou výlety do několika evropských destinací. Důvod? Rande a společné dovolené s jejím partnerem, Igorem Zelenským, dnes již bývalým šéfem Bavorského státního baletu. Cesty soukromým tryskáčem a hotelové pobyty za horentní sumy odhalili novináři z ruského média iStories na základě dokumentů uniklých z prezidentské kanceláře.

V dubnu 2018 přistála na mnichovském letišti skupina oficírů bezpečnostní služby ruského prezidenta. Ke skupince se postupně přidali ještě další členové prezidentské ochranky, takže jich v bavorském hlavním městě bylo celkem dvanáct.

Na místě zůstali měsíc, a to ve čtyřech různých hotelech, mimo jiné ve čtyřhvězdičkovém Hotel an der Oper nedaleko mnichovského Národního divadla. V polovině května Německo zase opustili, jejich mise byla u konce.

Ruský prezident se však v tomto období nenacházel ani v blízkosti Německa, natož v Bavorsku. Ochranka tedy nebyla v Mnichově, aby chránila Putina. Jak ukázalo vyšetřování iStories, zaměstnanci prezidentské ochranné služby chránili někoho jiného – Putinovu nejmladší dceru Katerinu Tichonovu.

Katerina Tichonová, interview pro Russia 24.

Zároveň s prezidentskou ochrankou totiž v Mnichově v dubnu 2018 přistál i luxusní tryskáč Gulfstream G650, jenž zemi opustil o měsíc později a ve stejný den jako ochranka. Cílovou destinací letounu byla Moskva a podle záznamů bylo na palubě batole jménem Katerina Tichonova, a s velkou pravděpodobností tedy i jeho matka.

Detaily cest prezidentské dcery a vnučky unikly z e-mailové schránky Alexeje Skripčaka, jednoho z bodyguardů, kteří měli Tichonovu na starost. Reportérům informace poskytl anonymní zdroj, jenž před dvěma lety rovněž vypustil e-mailovou komunikaci Putinova bývalého zetě Kirilla Šamalova.

Skripčakova e-mailová schránka obsahovala hotelové rezervace pro Tichonovu a její ochranku, kopie cestovních pasů a další dokumenty. Ty společně s letovými záznamy ukazují, jak tato družina mezi lety 2016 a 2020 cestovala do Německa, Švédska, Milána, Londýna nebo Dubaje, kde za zmíněné roky učinila více než 90 rezervací ve stovkách hotelových pokojů. Vyšetřování reportérů iStories a německého Der Spiegel tak odhaluje, jak dcera ruského prezidenta, jejíž identitu Putin nikdy veřejně nepotvrdil, protože údajně nemá s „politikou ani s byznysem nic společného“, využívala státní prostředky jako své vlastní.

Kromě peněz patří k těmto prostředkům například již zmiňované letadlo, které od roku 2018 vlastnila ruská státní firma. Dokumenty, jež mají novináři k dispozici, sice nespecifikují, z jakých peněz byly lety placeny, je ovšem jasné, že minimálně platy prezidentské ochranky – při výletech Tichonovy se obvykle jednalo o 7 až 10 mužů – pocházejí ze státní pokladny. Ruské zákony přitom jasně stanoví, že prezidentskou ochranku mohou členové jeho rodiny využívat pouze v případě, že s hlavou státu společně cestují nebo bydlí pod jednou střechou.

Právní poradce Transparency International popsal chování Tichonovy jako korupční. „Je naprosto neetické používat státní prostředky pro platby prezidentovy dcery a za její ochranku,“ vysvětlil iStories poradce Kush Amin.

Utajovaný majetek Vladimira Putina

Všichni prezidentovi muži

Ve většině zemí by cesta rodinných příslušníků představitele státu do lázní, na nákupy nebo na rande v doprovodu tolika bodyguardů byla v podstatě nemyslitelná. Dokonce i v USA, kde jsou členové prezidentské rodiny chráněni zákonem, jsou médii a společností neustále kritizováni za zbytečné cestování po světě placené z kapes daňových poplatníků.

Všechny cesty Kateriny Tichonovy se uskutečnily před ruskou invazí na Ukrajinu a následnými protiruskými sankcemi. Mimo skandální financování státní pokladnou ukazují, že Putinova dcera trávila v Evropě spoustu času, přestože vrcholní představitelé ruského státu opětovně kritizovali zkaženost a dekadenci Západu. Například v roce 2020 jeden z nejvýše postavených ruských bezpečnostních úředníků a tajemník Rady bezpečnosti uvedl na adresu západních zemí, že se vyznačují „sobeckostí, individualismem, bezmezným konzumerismem a kultem požitkářství“. Samotný ruský prezident pak nedávno označil Rusy, kteří „žijí mentálně na Západě“, za zrádce. 

V březnu 2022, kdy Putin dštil na západní styl života oheň a síru, byl Rus jménem Igor Zelensky stále ještě ředitelem Bavorského státního baletu v mnichovském Národním divadle, jež se nachází nedaleko zmíněného hotelu, kde během svých návštěv pobývala Tichonova se svými bodyguardy. Tanečník, který má s ukrajinským prezidentem společné jen příjmení, byl totiž důvodem těchto cest prezidentské dcery do Mnichova. Není jasné, zda jsou Zelensky a Tichonova manželé, mají spolu ale dceru, která po otci nese prostřední jméno Igorevna.

Zelensky se v dubnu rozhodl bavorský balet opustit. Jako důvod uvedl soukromé rodinné důvody.

Na návštěvy za tanečníkem jezdila Putinova dcera se svou družinou téměř každý měsíc po dobu několika let, přičemž mezi jednotlivými návštěvami někdy uplynulo jen pár dní. Se svými cestami se přitom nijak netajila – používala své veřejně známé jméno a víza vystavená v Itálii.

Podle deníku Der Spiegel si německé tajné služby jejích příletů do země všimly až v roce 2019. „Je to informace, kterou bychom rádi věděli už dříve,“ uvedl jeden z jejich vysoce postavených zaměstnanců z Berlína.

Když se tajným službám konečně podařilo získat detaily o plánované návštěvě Tichonovy, zachytily zároveň nesrovnalosti v cestovních dokumentech jejích ochránců. Jeden z nich si zažádal o turistická víza, ačkoli do Německa mířil z pracovních důvodů, další uvedl dva různé cestovní pasy s různými daty narození. Kromě toho, že Tichonovu po Bavorsku převážejí obrněné limuzíny, neměly tamní tajné služby více dalších informací.

Vyjma Mnichova trávili Putinova dcera a šéf baletu rádi společný čas u jezera Tegernsee. „Sobota je rodinný den. Nejprve se vyspíme a pak se vydáme k Tegernsee. Bavorské podhůří Alp je prostě nádherné,“ popsal Zelensky svůj typický víkend ve sloupku pro německý Sueddeutsche Zeitung.

Tichonova ale necestovala jen po Německu. Podle dokumentů uniklých z e-mailové schránky Alexeje Skripčaka její bodyguard také objednal hotel ve švédském lázeňském městečku Halmstad, kam dorazila se třemi členy prezidentské ochranky. Sedm dalších už čekalo na místě. V březnu 2017 zase strávila dvě noci v Londýně. To ovšem vyžadovalo, aby Skripčak zarezervoval šest hotelových pokojů – tři pro ochranku a tři pod svým jménem, pravděpodobně pro Tichonovu a její doprovod.

Stále přitom pokračovaly pravidelné návštěvy Mnichova. V říjnu 2019 se Tichonova zřejmě rozhodla za svým partnerem Zelenským přestěhovat. Skripčak v té době obdržel e-mail s předmětem „Stěhování do Německa“, v němž přepravní firma vysvětlovala, jak vyplnit dokumenty potřebné ke stěhování majetků. Tou dobou člen prezidentské ochranky zároveň přestal rezervovat hotel v Mnichově. Od konce roku 2020 až do roku 2022 si ochranka Tichonovy rezervovala hotelové pokoje jen sedmkrát, a to pouze v Rusku a na Ruskem okupovaném Krymu.       

Putinova firma v Česku

Rande za státní peníze?

Uniklé dokumenty nevysvětlují, kdo cestovní výlohy prezidentovy dcery platil. Je ale zřejmé, že její ochranku finančně pokryly zdroje ze státního rozpočtu. Další státní náklady mohly být spojené s tryskáčem, jímž Tichonova cestovala. Ten dříve patřil Putinovu blízkému příteli a ropnému magnátovi Genadiji Timčenkovi, jenž si letadlo údajně pořídil specificky pro „potěchu ruského prezidenta“, který jej občas používal k přepravě svého labradora, když se mu po psím miláčkovi zastesklo.  

V roce 2018 ale tryskáč získala státní firma Ruský fond přímých investic, vedená Kirillem Dmitrijevem. Ten má s rodinou ruského prezidenta dlouhodobě blízké osobní i obchodní vztahy – byl například na svatbě Tichonovy s jejím předešlým manželem, s nímž pak sdílel utajené informace o investičních příležitostech ve státních firmách.   

Další z letadel využívaných prezidentovou dcerou patřilo přes offshorovou společnost šéfovi jedné z největších farmaceutických firem v Rusku R-Pharm, která v roce 2021 uzavřela kolosální smlouvu se státem v oblasti léčiv a stojí i za koronavirovou vakcínou Sputnik V.

Vladimir Putin o svých dcerách za dobu své vlády nikdy oficiálně nemluvil, ani když na ně byl tázán. Údajně to dělal z bezpečnostních důvodů a také proto, že jeho děti žijí „civilním a skromným životem“. V roce 2015 v ruské RBC prohlásil: „(…) svou rodinu a příbuzné nikdy neprobírám. Nepodnikají ani se neangažují v politice.“ Od té doby se ale oběma ruské veřejnosti dobře známým dcerám podařilo přece jen proniknout jak do podnikání, tak do politiky.

Nejstarší prezidentova dcera Maria Voroncova se v roce 2019 stala spolumajitelkou společnosti Nomeko. Ta se podílí se na výstavbě jednoho z největších soukromých zdravotnických komplexů v Rusku. Prezidentova nejmladší dcera Katerina Tichonova byla v červenci letošního roku pro změnu jmenována spolupředsedkyní koordinační rady Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů (RSPP) pro náhradu dovozu. Bez jejího souhlasu je tedy například import ze země prakticky nemožný.

 

 

Autor textu: Roman Anin (IStories); autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: James O’Brien, OCCRP