Boj italské policie proti mafii

Italská daňová policie zabavila ve čtvrtek 3. ledna nemovitosti, automobily a akcie obchodních společností v celkové hodnotě 2,8 milionů eur (cca 72 milionů českých korun) patřící člověku, který podle policejního prohlášení údajně vedl „krutou zločineckou organizaci“, jež „nelegálně řídila a kontrolovala hospodářské a obchodní aktivity“, a ovlivňovala tak veřejné zakázky a služby.

Podezřelý „T.“ původně pochází z jihoitalské Kalábrie, domova ’Ndranghety, v kraji Lazio však žije již delší dobu. Už v roce 2013 byl v Římě odsouzen za drogové zločiny, zneužití funkce ve veřejné správě a vlastnictví fiktivního majetku. Finanční policie poté zdokumentovala nesrovnalosti mezi malými příjmy vykázanými T. a jeho rodinou a majetkem, který vlastnili. Společnosti a nemovitosti byly sice registrovány pod jiným jménem, policie je však dokázala vysledovat zpátky k T. Podle úřadů je získal díky „opětovnému využití zisků z nezákonných činností“.

Za poslední dobu to není jediný zásah italské policie proti místní mafii. Ve spolupráci se španělskou a andorrskou policií Italové zabavili 21. prosince v rámci boje proti praní špinavých peněz sicilskému klanu Corleonesi majetek v hodnotě 40 milionů dolarů (cca 900 milionů českých korun). Celkem bylo zabaveno šest společností, 59 nemovitostí, čtyři auta, motocykl, bankovní účty a bezpečnostní schránky se šperky a tisíci eur v hotovosti. Cílem zátahu byly plynárenské společnosti, které v 80. letech s tímto klanem spadajícím pod věhlasnou Cosa Nostru spoluzaložil a následně řídil sicilský vládní úředník Ezio Ruggero Maria Brancato. Podle policie tento „vzájemně výhodný vztah“ udržoval až do své smrti v roce 2000. Podíly ve společnosti poté jeho manželka spolu s dvěma dcerami prodaly španělské plynárenské firmě Gas Natural.

Autor článku: OCCRP, Lukáš Nechvátal
Autor úvodní fotografie: Guarda di Finanza

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.