Francouzský právník Bourdon: „Babišovo tvrzení, že Francie musí vyšetřované kontaktovat, je absurdní.“

Rozhovor s prominentním francouzským trestním právníkem Williamem Bourdonem o vyšetřování Andreje Babiše ve Francii.

Andrej Babiš je ve Francii vyšetřován Centrálním úřadem pro boj proti korupci a finančním a daňovým zločinům (Office central de lutte contre la corruption et les infractions financières et fiscales). Co je to za úřad a co má na starosti?

Tento úřad spadá pod francouzskou policii a zabývá se vyšetřováním národních a mezinárodních korupčních kauz, komplikovanými podvodnými finančními schématy i komplexnímu vyhýbání se placení daní či praní peněz. Případy pak dozoruje finanční prokurátor. Co vím o případu Andreje Babiše, tak jde o trestní řízení, které zatím nemá žádnou občanskou část. Tím pádem do vyšetřovacího spisu nemá nikdo přístup.

Bývalý český premiér a dnes kandidát na prezidenta Andrej Babiš tvrdí, že „pokud má někdo být vyšetřován, tak ho někdo musí kontaktovat“. Jak se na toto tvrzení jako francouzský právník díváte?

To je naprosto absurdní! Ve Francii můžete být vyšetřováni i bez toho, že by vás kdokoli kontaktoval. Pro prokuraturu neexistuje absolutně žádná povinnost dávat podezřelému vědět, že je vyšetřovaný. To je úplně iracionální stížnost.

Tento případ je vedený jako trestní řízení?

Ano, ze samotné definice toho, co je vyšetřováno, vyplývá, že policie má pro toto vyšetřování dostatek závažných a prokazatelných podkladů. A právě tento případ museli vyhodnotit jako dostatečně podložený, protože ho přijali k dalšímu vyšetřování. Tento úřad je jinak zavalen prací.

Případ tedy vyšetřuje specializovaná policejní jednotka pod dozorem specializovaného finančního prokurátora?

Ano, a později může být do případu přibrán i takzvaný vyšetřující soudce. Ten ale k případu přidělen zatím nebyl.

Jak dlouho může takové vyšetřování trvat?

To nelze vůbec odhadnout. Je to vyšetřování finanční kriminality, bude potřeba spousta dalších právních dožádání v jiných zemích, aby vyšetřovatelé mohli rozklíčovat skryté finanční toky a rozhodnout, jestli jde, nebo nejde o nelegální peníze. Což může trvat velmi dlouho. Je ale možné, že vyšetřovatelé se dostanou k něčemu, co případ akceleruje, a pak to může jít ráz na ráz. Všechno závisí na kvalitě a síle důkazů.

Může vyšetřování pokračovat, i kdyby byl Andrej Babiš zvolen českým prezidentem?

Vyšetřování pokračovat může, ale vzhledem k mezinárodnímu právu a garantované imunitě by nemohly proběhnout další právní kroky jako obžaloba nebo soud. To by mohlo nastat až po skončení jeho prezidentského mandátu, pak by bylo možné Andreje Babiše trestně stíhat.

Co lze očekávat jako další kroky v tomto vyšetřování?

Pokud policie nashromáždí dostatek důkazů a prokuratura je uzná jako dostatečné k vážnému podezření ze spáchání trestného činu, může na něj být uvalena vazba. Dalším krokem je pak podání obžaloby.

William Bourdon

William Bourdon je francouzský právník z Pařížské advokátní komory, který se zabývá trestním právem. Specializuje se především na kriminalitu bílých límečků, mediální právo a lidská práva. Zaměřuje se zejména na obranu obětí globalizace a zločinů proti lidskosti.

Angažuje se ve velkých občanských a obchodních sporech a arbitrážích, často s mezinárodním přesahem, a také v případech ohrožování lidských práv. Je považován za jednoho z nejvlivnějších mezinárodních právníků. Angažoval se v případech obětí režimu Augusta Pinocheta, genocidy ve Rwandě nebo čínských disidentů.

William Bourdon je zakládající partner advokátní kanceláře Bourdon & Associés.

Autorka rozhovoru: Pavla Holcová
Zdroj úvodní fotografie: ČTK / AP / Christophe Ena