Francouzská prokuratura oznámila stíhání Andreje Babiše

Francouzská prokuratura oznámila stíhání Andreje Babiše. Ten je vyšetřován z praní peněz v souvislosti s nákupem nemovitostí na francouzském Azurovém pobřeží. Tento Babišův skrytý majetek loni v říjnu odhalila kauza Pandora Papers, na které se investigace.cz podílela.

Francouzský úřad pro boj s korupcí a finančními a daňovými podvody (Office central de lutte contre la corruption et les infractions financières et fiscales) českého poslance předběžně vyšetřuje od února tohoto roku. Důvodem je nákup nemovitostí v městečku Mougins, jenž Babiš provedl skrze sérii offshorových firem, které si navzájem půjčily téměř 400 milionů korun.

Problematický je fakt, že Babiš je majitelem jak firmy, která peníze poskytla, tak firmy, která pak nemovitosti nakoupila. Původ peněz je přitom neznámý. Navíc díky tomu, že se jedná o půjčené peníze se Babiš vyhnul placení francouzské „daně z bohatství“. Nyní Národní úřad finanční prokuratury stíhání veřejně oznámil, jak píše deník Le Monde.

V Česku, kde měl Babiš přiznat vlastnictví offshorových firem, se vyšetřování zastavilo.

Kořeny offshorové kauzy bývalého českého premiéra spadají do roku 2009, kdy francouzská právní kancelář DB Artwel Advocats požádala své kolegy z Panamy (právní kancelář Alcogal) o speciální službu pro českého klienta. Byl jím Andrej Babiš, který v té době ještě nepůsobil v politice a chtěl anonymně založit firmy v diskrétních daňových rájích.

Strukturu offshorových firem na Britských Panenských ostrovech, v americkém Washingtonu a v Monaku použil nejdříve k tomu, že sám sobě půjčil skoro 400 milionů korun. Peníze v roce 2010 posléze investoval do nákupu šestnácti luxusních nemovitostí na francouzské Riviéře, včetně zámečku Château Bigaud. Firma, které tyto nemovitosti patřily (monacká SCP Bigaud), pak v roce 2018, kdy už byl Babiš českým premiérem, zakotvila ve společnosti SynBiol z Babišova svěřenského fondu jako jeho akvizice. Není jasné, jakou částku firma SynBiol za akvizici zaplatila.

Pandora Papers: V hlavní roli Andrej Babiš

Autorka: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková